Головна » 2015 » Квітень » 17

РАДОНИЦЯ – ВЕЛИКОДНЄ ПОМИНАННЯ, АБО ПРОВОДИ

Радоницею (маємо ще й таку назву) називають Великдень покійних. Радониця відзначається на дев’ятий день, у вівторок після Великодня, у Фомин тиждень. Це поминання відбувається на підставі спогадів про зішестя Ісуса Христа до душ померлих. Спрадавна поминання у Фомин тиждень називали Радавницею або Радуницею. Назва свята пов’язана з тим, що померлі в цей день радіють. Це перше поминання покійних після Великодня. Також, раніше в старовину Радоницю ще називали Навієм днем, що в перекладі з давньослов’янського - навій - мрець. На Радоницю у всіх храмах проходять заупокійні богослужіння.

На Радоницю було прийнято і так залишилося на сьогодні, сім’ями йти на кладовища, до могил своїх близьких і рідних, оплакувати, згадувати їх, переживаючи ще раз їхню втрату, ніби розмовляти з покійними, вірячи, що вони в цей день чують їх. Після оплакування починалася поминальна трапеза. Далі з покійними прощалися, залишаючи на могилах якусь частину від принесених частувань. Всі ці звичаї, як ми вже згадували, в цей день залишилися ще з дохристиянського часу, тобто з язичницьких обрядів.

Але Православна Церква не вітає розпивання на могила ... Читати далі »

Просмотров: 534 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

ВЕТЕРАНАМ  ВІЙНИ ТА ЖЕРТВАМ НАЦИСТСЬКИХ ПЕРЕСЛІДУВАНЬ

Щорічно управлінням соціального захисту населення Борівської районної державної адміністрації за рахунок коштів державного бюджету проводиться виплата одноразової грошової допомоги ветеранам війни до 5 травня. Згідно Постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2015р. № 147 «Деякі питання виплати у 2015 році разової грошової допомоги, передбаченої Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» та «Про жертви нациських переслідувань» виплати здійснюватимуться у таких розмірах:

1) інвалідам війни, визнаним інвалідами від загального захворювання, трудового каліцтва та з інших причин:

I групи   — 2 835 гривень;

II групи  — 2 475 гривень;

III групи — 2 200 гривень;

2) учасникам бойових дій  -875 гривень;

3) особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною —2835 гривень;

4) ... Читати далі »

Просмотров: 411 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

Чи довго стояти пам`ятнику?

Останнім часом у багатьох населених пунктах України спостерігається за принципом «доміно» знесення пам’ятників вождю комуністів Леніну. Не встояв він і на площі Свободи в Харкові, а здавалося, що стояти йому віки.  А після прийняття  Верховною Радою закону про засудження комуністичного режиму як злочинного та заборону його пропаганди і символіки, ленінопад, можна сказати, набрав законності.

І все це не випадково. Скоріш – закономірно. Адже скульптура в пам’ять комуністичного вождя, та ще й на центральній площі (як у нас в Боровій) – це символ влади, в даному разі тої, яка опинилася на смітнику історії.

Нашій новій владі конче потрібні і нові символи - українські. Так, на місці самітника Леніна, який стоїть на площі під вікнами держадміністрації в Боровій і якому жити залишилося, мабуть, недовго, варто було б встановити пам’ятник, наприклад, героям- українцям, які загинули в боях з терористами-сепаратистами і російськими найманцями на Донбасі, або, скажімо, розбити гарний квітник з трояндами.

Однак, сер ... Читати далі »

Просмотров: 673 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

ТРОХИ СТАТИСТИКИ

Протягом першого кварталу нинішнього року в ра-йоні зареєстровано 34 новонароджених. Частіше лелека прилітав до родин, які проживають у Боровій, Богуславці, Першотравневому.

На жаль, як і раніше, кількість померлих жителів ра-йону значно перевищує народжуваність.  Їх аж  106.

З початку року стали на весільний рушник 17 пар, розлучилися 2 пари.

 

Просмотров: 417 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

ІЗ  СЕСІЇ  РАЙОННОЇ РАДИ

Відбулася LVІI сесія Борівської районної ради VI скликання. На розгляд було винесено ряд актуальних питань та прийнято відповідні рішення. Зокрема заслухали звіт голови райдержадміністрації за 2014  рік  з  питань  виконання  бюджету, Програми соціально-економічного та культурного розвитку Бо-рівського району, рішень ради із зазначених питань та делегованих районною радою повноважень; звіт Борівського РВ ГУ МВС України в Харківській області  про стан боротьби із злочинністю  та охорони громадського порядку на території району; інформацію прокурора Борівського району, радника юстиції Устименка Євгена Вікторовича про інформування населення прокуратурою   Борівського  району  про стан законності, заходи щодо її зміцнення та результати діяльності на території району, звіт  пос-тійної  комісії районної ради  з  питань  бюджету, розвитку  малого  і середнього  бізнесу  про  роботу  за  період    з    лютого 2012 року  по березень 2015 року та ін.

Було внесено зміни  та доповнення до  районної Програми розвитку освіти „Новий освітній простір Борівщини” на   2014-2018    роки,&nb ... Читати далі »

Просмотров: 447 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

ЧИ БУТИ «ОЩАДБАНКУ» В ЧЕРНЕЩИНІ?

У Чернещині відбулися сходи громадян за участю голови районної ради Євгена Жука, заступника голови райдержадміністрації  Сергія Шутька, представників «Ощадбанку»  Інни Бобух та Олександра Рибалка, провідного інженера поштового зв’язку ЦПЗ №2 «Укрпошти» Світлани Клімаш, сільського голови Світлани Вразовської.

Головним питанням порядку денного, та і взагалі причиною народного зібрання, стала загроза закриття у селі єдиного банківського відділення. За інформацією представників «Ощадбанку» дане відділення є збитковим і, по суті, дублює ті самі функції, які виконує на території сільської ради «Укрпошта». Постійними клієнтами банку є лише 45 чернещан, в той час як понад 100 чоловік обслуговуються в «Укрпошті». 

Громада села виступає за збереження обох відділень: і банківського і поштового, і просить не залишати місцевих жителів відрізаними від цивілізації.

Головною ж умовою «Ощадбанку» в даній ситуації є збільшення клієнтської бази.

В результаті обговорення вдалося досягти домовленості: протягом наступних 2-х місяців банківське відділення буде гарантовано надавати послуги населенню у Чернещині. Але, якщо громада хоче, щоб воно функціонувало і надалі ... Читати далі »

Просмотров: 446 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

Як отримати  статус учасника АТО

Згідно із законом, учасниками бойових дій визнаються військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) і працівники Збройних сил, Нац-гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Державної прикордонної служби, особи рядового і офіцерського складу МВС, військовослужбовці МВС, Управління державної охорони, Державної служби спецзв’язку і захисту інформації, інших утворених згідно з законодавством військових формувань, які захищали незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України, які брали участь в антитерористичній операції і забезпечення її проведення, а також працівники підприємств, установ, організацій, які залучались до участі в антитерористичній операції.

Щоб отримати статус учасника АТО необхідно звернутися до військкомату. Військкомат повинен надати посвідчення на пільги для військовослужбовця.

При собі мати такі документи: паспорт, довідку з місця проживання, медичний документ, військовий квиток (з відміткою про перебування в зоні АТО), наказ командира військової частини, засвідчений Гербовою печаткою. В наказі повинно бути вказано, де саме знаходилась людина, в який період часу, які міри дій (він а ... Читати далі »

Просмотров: 538 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

Великодня радість у «Писанковому раю»

Напередодні Світлого Христового Воскресіння в Ізюмі підбили підсумки огляду-конкурсу дитячої творчості «Писанковий рай», який проходить за підтримки народного депутата, голови партії «Відродження» Віктора Остапчука та громадської спілки «Соціальний Рух Поваги».

За три роки, протягом яких проводиться цей конкурс, він набув великої популярності серед школярів Борівського, Ізюмського, Куп’янського та Шевченківського районів, а також міст Ізюм та Куп’янськ. Багато хто починає готуватися до конкурсу задовго до настання весни, вигадуючи власний дизайн великодніх яєць або освоюючи традиційні техніки народного розпису разом з батьками та викладачами у школах і гуртках. Найкращі роботи напередодні Великодня відправляються на суд журі до Ізюма, де зазвичай і проходить фінальна частина конкурсу.

Цього разу всі бажаючі могли помилуватися кращими роботами конкурсу на виставці в Ізюмському БК залізничників. Декоративні писанки, дряпанки, мальованки, шкрябанки, крапанки, наклеянки, бісерівки, вишиванки, прикрашені стародавніми народними візерунками, малюнками на біблійні теми, патріотичною символікою... Фан ... Читати далі »

Просмотров: 669 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

З НОВОПЛАТОНІВКИ ПРО НАБОЛІЛЕ

Голова райдержадміністрації Віталій Кіян провів прийом громадян у селі Новоплатонівка.

Основні проблеми, за вирішенням яких звернулись місцеві жителі до голови, – це стан доріг, ос-вітлення вулиць, вивезення сміття. Точніше, повна відсутність у селі першого, другого і третього.

За словами місцевих жителів, селищний голова ще кілька років тому обіцяв їм вирішити всі ці питання. Запевняв, що вже готовий проект по вуличному освітленню, є щебінь для підсипки вулиць і сміттєвоз для вивезення сміття… Але, на жаль, проект по освітленню залишився нереалізованим проектом, щоб завезти щебінь не знайшлося палива, а для сміттєвоза не виявилось вільного контейнера. Місцеві жителі дуже ображені і обурені таким ставленням до їхніх проблем і бездіяльністю.

- У нас таке враження, що ми взагалі не в складі селищної ради. Про нас зовсім забули, – каже пенсіонер Юрій Купріянович. – Он у Підлимані, в Пісках-Радьківських зробили ос-вітлення, в Богуславці підсипали дороги – значить, там є сільські голови, а в нас немає. Ми нікому не потрібні. Чому до нас таке ставлення?

Були також нарікання на «чорний» пісок, який завозять на кладовище за ... Читати далі »

Просмотров: 474 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

ПОЖЕЖОНЕБЕЗПЕЧНИЙ  ПЕРІОД   У  ЛІСІ

Наказом начальника Харківського обласного управління лісового і мисливського господарства  Білоуса Б.Г. в лісах Харківської області введено пожежонебезпечний період.

 Як показує практика минулих років, більшість лісових пожеж трапляється через необережне поводження населення  з вогнем. З настанням теплої погоди суха трава, сухі гілки, листяна і хвойна підстилка в лісах є добрим горючим матеріалом. Тому  державна лісова охорона звертається до мешканців Борівщини, працівників сільського господарства  з проханням в пожежонебезпечний період не допускати випалювання стерні, сухої трави, очерету, сміття, не розводити багать, не кидати незагашених сірників та недопалків поблизу хвойних лісів. Пам’ятайте, що все це може призвести до лісової пожежі, наслідки якої можуть бути найнепередбачуваніші. Всепожираючий вогонь нищить не тільки дерева та кущі, а й лісових звірів, птахів, комах, цінні лікарські рослини.  Тому лісову пожежу значно легше попередити, ніж потім гасити. Для цього треба лише дотримуватися елементарних правил протипожежної безпеки.

Нагадуємо, що за порушення правил протипожежної безпеки в лісах та самовільне випалювання рослинності або її залишків (стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, вод ... Читати далі »

Просмотров: 551 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

КРАЄВИДИ НАШОГО СЕЛИЩА...

Просмотров: 491 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

ДІЄВА ДОПОМОГА ПЕРЕСЕЛЕНЦЯМ

В 2014 році в Україні з’явилася нова категорія населення – ті, хто вимушено змінили місце свого проживання задля збереження власного життя та життя близьких в умовах насилля, військових дій.

Особливо важливо сьогодні не залишитись осторонь проблем вимушено переміщених осіб, адже більшість з цих людей зазнали травмування психічного стану. Незаплановане поспішне переселення, нове середовище та невизначене майбутнє викликають тривогу і страх у людей, які вимушено покинули свої домівки.

В Борівському районі  до вирішення проблемних питань, які з’являються в громадян, що переїхали з АР Крим, міста Севастополя, Донецької та Луганської областей, залучені всі служби: надзвичайних ситуацій, со-ціального захисту, центр зайнятості, Пенсійний фонд, охорони здоров’я, освіти, міграційна служба, дільничні інспектори, Червоний хрест, служби для сім’ї, дітей та молоді, Борівська районна громадська організація «Суспільна Служба України», інші. Скоординована робота спе-ціалістів всіх цих служб дає можливість оперативно вирішувати соціально важливі питання переселенців: оформлення пенсій, працевлаштування, влаштування дітей в дитячі садочки та школи, оформлення со-ціальної допомоги. До цього процесу долучилися і прост ... Читати далі »

Просмотров: 516 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

Весняно-польові роботи у  розпалі

Кожна весна має свої особливості, і нинішня не виняток. Цього року вона видалася ранньою і затяжною, втім, як і передбачали синоптики.  І така рання весна дала можливість сільгоспвиробникам розпочати польові роботи раніше середніх багаторічних термінів.

Так, вже 9 березня господарства району приступили до прикриття вологи. Відразу за цим важливим агрозаходом було проведено підготовку грунту під посів ярих зернових та зернобобових культур і їх сівбу.

До речі, не зважаючи на фінансові негаразди, високі ціни на пальне, добрива, посів всіх зернових проведено протруєним насінням і переважно з використанням мінеральних добрив.

Завдяки природнім факторам та ретельній підготовці сільгосппідприємств до проведення весняно-польових робіт, посів ранніх зернових та зернобобових культур завершено до Великодніх свят. По всіх категоріях господарств їх посіяно 4640 га, із них 3742 га ярого ячменю, 180 га гороху, 394 – вівса і 33 га ярої пшениці.

Крім цього, такі господарства як агрофірма «Світанок» та ФГ «Слобода» посіяли 290 га олійного льону, який може успішно замінити в сівозмінах соняшник, адже росте в тих самих зонах, не поступається за прибутковістю, є значно кращим попередником і має високий рівень рентабельності ... Читати далі »

Просмотров: 738 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

Wi-Fi у центрі селища

Жителі та гості нашого селища тепер мають можливість безкоштовно користуватися інтернетом в центрі Борової. 

Точки доступу Wi-Fi встановлені і обслуговуються фірмою «GIGANT» при активному сприянні керівництва райдержадміністрації. Зона покриття охоплює територію по вулиці Миру приблизно від будівлі Борівського ра-йонного суду до автовокзалу.

Бажаємо приємного спілкування та обміну інформацією!

Просмотров: 516 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (1)

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ГЛАУКОМУ

Глаукома - захворювання очей; що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Термін «глаукома» об’єднує велику групу захворювань очей, яка характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску з подальшим розвитком дефектів поля зору, зниженням центрального зору та атрофією зорового нерву. Найчастіше хвороба розвивається непомітно. Порушення відтоку внутрішньоочної рідини -одна із найчастіших причин безповоротної сліпоти. При глаукомі відтік внутрішньоочної рідини утруднений, і тиск усередині ока підвищується. Це призводить до погіршення живлення нервових клітин сітківки та зорового нерва. На початковій стадії хвороби зміни можуть бути зворотніми, а в розвиненій уже стають постійними. Подальше руйнування волокон зорового нерва призводить до того, що відбувається поступове звуження поля зору. На пізній стадії хвороби залишається «трубковий» зір: поле зору звужується настільки, що хворий дивиться, ніби через вузьку підзорну трубу, тобто зовсім перестає помічати розташовані збоку об’єкти, його зір значно погіршується аж до сліпоти. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню, оскільки відбувається атрофія зорового нерва.

Розрізняють відкритокутову чи закритокутову форми глаукоми. Відкритокутова фо ... Читати далі »

Просмотров: 498 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)

Безпека  харчових продуктів

Щороку 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я в ознаменування річниці заснування ВООЗ в 1948 році. В зв’язку з цим кожного року для Всесвітнього дня здоров’я вибирається тема, що відображає ту або іншу пріоритетну проблему суспільної охорони здоров’я. Цього року темою Всесвітнього дня здоров’я обрана «Безпека харчових продуктів».

Харчові отруєння відомі людині ще з давніх часів. Очевидно, як тільки люди почали пробувати різноманітну їжу, їх травна система стала уразливою до інтоксикацій. Відомо, що візантійський імператор забороняв споживати кров’яну ковбасу,піклуючись про здоров’я своїх підданих. Авіценна, Гіппократ та Олександр Македонський були налаштовані проти споживання сирої риби. На початку цивілізації визначення продукту, придатного для їжі, проводилось іноді ціною життя, а часом харчова інфекція уражала цілі сім’ї та поселення. Нині харчові отруєння досить добре вивчені, класифіковані і при своєчасній діагностиці піддаються лікуванню.

Отруєння продуктами харчування частіше усього відбувається через споживання неякісної, брудної, зіпсованої їжі.

Типові прояви харчового отруєння — раптовий біль у животі, нудота, що переходить у блювання, діарея. Таким чином організм намагається самостійно видалит ... Читати далі »

Просмотров: 521 | Добавил: trudovaslava | Дата: 17.04.2015 | Комментарии (0)