Головна » 2015 » Квітень » 17 » ВАШЕ ЗДОРОВ"Я
15:35
ВАШЕ ЗДОРОВ"Я

ЩО ТРЕБА ЗНАТИ ПРО ГЛАУКОМУ

Глаукома - захворювання очей; що характеризується підвищенням внутрішньоочного тиску. Термін «глаукома» об’єднує велику групу захворювань очей, яка характеризується постійним або періодичним підвищенням внутрішньоочного тиску з подальшим розвитком дефектів поля зору, зниженням центрального зору та атрофією зорового нерву. Найчастіше хвороба розвивається непомітно. Порушення відтоку внутрішньоочної рідини -одна із найчастіших причин безповоротної сліпоти. При глаукомі відтік внутрішньоочної рідини утруднений, і тиск усередині ока підвищується. Це призводить до погіршення живлення нервових клітин сітківки та зорового нерва. На початковій стадії хвороби зміни можуть бути зворотніми, а в розвиненій уже стають постійними. Подальше руйнування волокон зорового нерва призводить до того, що відбувається поступове звуження поля зору. На пізній стадії хвороби залишається «трубковий» зір: поле зору звужується настільки, що хворий дивиться, ніби через вузьку підзорну трубу, тобто зовсім перестає помічати розташовані збоку об’єкти, його зір значно погіршується аж до сліпоти. На жаль, зір, втрачений внаслідок глаукоми, не підлягає відновленню, оскільки відбувається атрофія зорового нерва.

Розрізняють відкритокутову чи закритокутову форми глаукоми. Відкритокутова форма найчастіше довго протікає безсимптомно і виявляється на пізній стадії. Закритокутова більш виражена при значному підвищенні тиску і проявляється гострим нападом: виникає біль в оці, надбровній дузі, скронях, уражене око заслане туманом, при погляді на лампу з’являються райдужні кола. Частіше за все хворі скаржаться на відчуття чужорідного тіла в оці (створюється враження, що дивишся «через сітку»), затуманення зору вранці, почервоніння та біль в очах, головний біль.

Також  іноді реєструються випадки з  нормальним  внутрішньоочним тиском.

 Окрім того хворим треба дотримуватись особливого режиму праці, відпочинку та дієти. Корисна рухливість, гімнастика, прогулянки на свіжому повітрі. Сон має тривати не менше восьми годин, спати рекомендується на високих подушках, оскільки низьке положення голови сприяє застою крові та рідини в оці. Не можна спати обличчям униз. Робота на близькій відстані (читання, рукоділля, приготування їжі) повинна виконуватися при достатньому освітленні. Не рекомендується тривале перебування на сонці з непокритою головою, а також миття в гарячій ванні, жаркій лазні та сауні. Треба пам’ятати, що приплив крові до голови сприяє підняттю очного тиску. Робота біля монітора по чотири-шість годин на день без дотримання відповідного режиму може призвести до головного болю, відчуття печіння та «піску» в очах, зорової втоми. Обов’язково треба робити регулярні перерви не менше 15-20 хвилин приблизно через кожні півгодини. У вечірній час, при штучному освітленні, за комп’ютер краще не сідати.Правильне харчування має також суттєве значення при глаукомі. Їсти треба не рідше чотирьох разів на добу, вечеря — не пізніше, ніж за дві години до сну. М’ясо та рибу варто вживати у вареному вигляді, вибирати нежирні сорти. Дуже корисні молочні продукти, а також овочі й фрукти. Обмежити споживання міцного чаю, кави, спиртних напоїв. Із раціону виключити гострі, пряні, копчені, солоні продукти, які можуть викликати спрагу та призводити до порушення водного режиму. Протипоказано куріння.

Щоб попередити глаукому:     

 - киньте  курити,   не  вживайте  алкоголь   та   продукти,   що містять кофеїн;

- уникайте прийому гормональних препаратів, а також ефедри та солодки;

- не перенапружуйте зір. При роботі за комп`ютером, читанні, перегляді телевізійних передач необхідно кожні 20 хвилин переводити та фокусувати погляд протягом 1 хвилини на будь-якому віддаленому предметі.

Не відкладайте візит до лікаря, обов’язково раз на півроку вимірюйте очний тиск.

Оксана СИНИЦЬКА.

Лікар офтальмолог Борівської ЦРЛ.

 

Переглядів: 501 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar