Головна » 2015 » Квітень » 17 » БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ
15:29
БЕЗПЕКА ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ

Безпека  харчових продуктів

Щороку 7 квітня відзначається Всесвітній день здоров’я в ознаменування річниці заснування ВООЗ в 1948 році. В зв’язку з цим кожного року для Всесвітнього дня здоров’я вибирається тема, що відображає ту або іншу пріоритетну проблему суспільної охорони здоров’я. Цього року темою Всесвітнього дня здоров’я обрана «Безпека харчових продуктів».

Харчові отруєння відомі людині ще з давніх часів. Очевидно, як тільки люди почали пробувати різноманітну їжу, їх травна система стала уразливою до інтоксикацій. Відомо, що візантійський імператор забороняв споживати кров’яну ковбасу,піклуючись про здоров’я своїх підданих. Авіценна, Гіппократ та Олександр Македонський були налаштовані проти споживання сирої риби. На початку цивілізації визначення продукту, придатного для їжі, проводилось іноді ціною життя, а часом харчова інфекція уражала цілі сім’ї та поселення. Нині харчові отруєння досить добре вивчені, класифіковані і при своєчасній діагностиці піддаються лікуванню.

Отруєння продуктами харчування частіше усього відбувається через споживання неякісної, брудної, зіпсованої їжі.

Типові прояви харчового отруєння — раптовий біль у животі, нудота, що переходить у блювання, діарея. Таким чином організм намагається самостійно видалити патогенні речовини. Симптоми харчового отруєння, зазвичай, проходять протягом 2-3 днів без наслідків, найбільш небезпечною ознакою є зневоднення, особливо, у маленьких дітей, чия вага і так невелика. Зневоднення загрожує нирковою недостатністю та гіпоглікемічним шоком.

Небезпечними симптомами токсикоінфекції є:

• Безперервні блювання та діарея.

• Різке півищення температури до 39°-400 градусів.

• Припинення сечовиведення або темна сеча.

• Офтальмологічні розлади (подвоєння в очах, туман).

• Підвищення виділення слини, піна з рота.

• Порушення координації рухів, непритомність.

• Параліч, судоми.

• Асфіксія.

Яйця, молочні і м’ясні продукти та кондитерські вироби є найбільш небезпечними чинниками розладу шлунково-кишкового тракту.

Профілактичні заходи, завдяки яким можна уникнути харчового отруєння, є досить простими та потребують тільки регулярності та відповідального ставлення до власного здоров’я. Мінімізувати ризик харчових отруєнь, знизити тяжкість і небезпеку наслідків захворювання допоможуть дотримання правил особистої та загальної санітарної гігієни:

• Регулярно мити руки після кожного відвідування громадських місць (ринки, магазини, офіси, транспорт тощо). Про те, що необхідно мити руки після кожного відвідування туалету, навіть, нагадувати не потрібно.

• Руки варто мити не лише після відвідування громадських місць, але і перед та після приготуванням їжі, особливо, якщо готувались сирі м’ясо та риба.

• Систематично забезпечувати чистоту у місцях приготування їжі. Не стільки важлива краса на кухні, скільки її чистота. Мити потрібно усі столові прибори, посуд, частіше міняти кухонні рушники та губки.

• Дотримуватись чистоти у житловому приміщенні, оскільки деякі види бактерій чудово уживаються із побутовим пилом.

• При покупці продуктів харчування потрібно звертати увагу на умови їх зберігання, терміни реалізації, зовнішній вигляд

• Не купувати продукти на стихійних ринках, у місцях, непридатних для торгівлі, не обладнаних холодильними установками, тощо.

• Дотримуватись у домашніх умовах правил зберігання продуктів.

• Без вагань викидати навіть злегка зіпсовану їжу. Не допускати її повторної переробки

• Дотримуватись правил термічної обробки продуктів — молоко кип’ятити, яйця варити або смажити, так само м’ясо та рибу.

• Зберігати приготовану їжу не більше 1,5-2 годин у відкритому вигляді при кімнатній температурі.

• Зберігати напівфабрикати, сирі продукти окремо від готових страв, бажано у закритому вигляді.

• Не споживати у їжу гриби сумнівного вигляду, гриби, які ростуть біля трас, промислових об’єктів. Не купувати гриби на стихійних ринках у незнайомих продавців.

• Сміттєві корзини, відра тримати закритими та очищувати якомога частіше.

• Овочі, фрукти, ягоди ретельно мити. Якщо консистенція продукту дозволяє, краще обдати його кип’ятком.

• Продукти варто зберігати відповідним способом — у закритому вигляді, у холоді, тощо.

Дотримання правил особистої та загальної санітарної гігієни - це основний захід, що допоможе уберегти себе та своїх близьких від харчових отруєнь!

 Любов БОНДАРЕНКО. Завідуюча поліклінічним відділенням Борівської ЦРЛ.                                               

 

Переглядів: 527 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar