Головна » 2015 » Вересень » 25

Невеличке село. Тиха річка, дерев заблукання,

Чорноорі поля і зозульки безсмертні вірші,

Солов'ї до інфаркту і млосне бузкове зітхання...

Все це - ти, Борова, у щемливих молитвах душі.

                                                                   Тетяна Лукінова.

Наше селище, як в цьому вірші - тихе, привітне, затишне, таке близьке і рідне для кожного, хто тут народився і виріс, хто присвятив йому своє життя. Це наша маленька Батьківщина, яка об'єднує всіх борівчан в єдину родину і назавжди залишається в серці згусточком тепла і любові, оселяється в душі відчуттям домашнього затишку і безпеки.

Минулої суботи Борова відзначала свій 351-й День народження, для святкування якого на центральній площі зібралися борівчани, сусіди та гості селища. Працівники культури та аматори сцени підготували цікаву святкову програму в українсько-борівському стилі, де яскравим театралізованим дійством вправно і з гумором керували завзяті, темпераментні кумасі разом ... Читати далі »

Просмотров: 495 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

   Відповідь на запит має цілком відповідати суті запиту, тобто щодо кожної з частини запитуваної інформації в ній має міститися відповідна інформація або мотивована відмова в її наданні.

Відповідь на запит може містити:

1) всю запитувану інформацію;

2) частину інформації та відмову в задоволенні запиту в іншій частині;

3) відмову в задоволенні запиту повністю.

Розпорядник відмовляє в задоволенні запиту (частина перша статті 22 Закону України "Про доступ до публі-чної інформації"), якщо:

1) він не володіє і юридично не зобов'язаний володіти запитуваною інформацією. Якщо ж розпорядник відпо-відно до законодавства повинен володіти певною інформацією, то у відповідь на запит він повинен її створити або отримати в інших осіб, які такою інформацією володіють - це єдиний виняток із загального правила, відпо-відно до якого на запит надається лише та інформація, якою розпорядник володіє;

2) запитувана інформація належить до категорії інформації з обмеженим доступом відповідно до ч.2 ст. 6 Закону (законний інтерес обмежити доступ переважає конкуруючий суспільний інтерес);

3) запитувач не оплатив передбачені статтею 21 Закону фактичні витрати на копіювання або друк, хоч і був повідомлений про необхідність відшкодування фактичних витрат та реквізитів до сплати;

4) запит не містить інформації, передбаченої ч.5 ст.19 Закону. 

Письмова відмова в задоволенні запиту з урахуванням ч ... Читати далі »

Просмотров: 355 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

 22 вересня Борова разом з усією Україною традиційно відзначила День партизанської слави. На мітинг пам'яті до братської могили прийшли керівництво району та селища, трудові колективи, громадськість.

Біля дошки з іменами загиблих героїв-підпільників селищний голова Олександр Тертишний нагадав присутнім про святий подвиг цих людей, які поклали життя за кожного з нас. 

- День партизанської слави, встановлений відповідним Указом Президента України від 30 жовтня 2001 року, - це державне визнання внеску народних месників у велику Перемогу над нацизмом, відновлення історичної справедливості щодо масової участі українського народу у визвольній боротьбі проти гітлерівської навали. Це - свято людей сильних духом і з чистою совістю, які не шкодували життя для перемоги над ненависним ворогом, - зазначив Олександр Володимирович.

Пам'ять загиблих вшанували хвилиною мовчання, до братської могили поклали квіти.

 

Просмотров: 421 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

Ступінь готовності області до початку опалювального сезону обговорили 16 вересня під час засідання колегії обласної державної адміністрації.

Як зазначив під час за-сідання голова Харківської облдержадміністрації, розпорядження про підготовку господарського комплексу та об'єктів соціальної сфери області до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2015-2016 років було видано у квітні - на місяць раніше, ніж зазвичай.

"Ми зробили це для того, щоб райони та підприємства встигли провести всі необхідні роботи до 1 жовтня і змогли, за необхідності, розпочати опалювальний період заздалегідь. Неприпустимо, щоб питання, пов'язані із забезпеченням людей теплом, вирішувалися в останній момент, - підкреслив Ігор Райнін. - Відповідально заявляю: я не потерплю відключень житлових кварталів від тепла. Люди не повинні бути заручниками проблем підприємств".

Доповідаючи про хід підготовки до осінньо-зимового періоду в області, заступник голови ХОДА Євгеній Шахненко повідомив, що в цілому робота ведеться задовільно.

Станом на 15 вересня житлово-комунальне господарство регіону підготовлено на 95,9%, житловий фонд - на 96,7%. Комплексно підготовлено 12873 житлових будинки або 96,7% від загальної кількості. На підготовку житлового фонду використано 82 млн. 550 тис. грн. - 102% від запланованого. Паспорти готовності підписані на 13 483 житлових будинки або 91% від загальної кількості (14 817).

Теплове господарство підготовлено на 93 ... Читати далі »

Просмотров: 452 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

21 вересня, в день Різдва Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії, Архієпископ Ізюмський і Куп'янський Єлисей звершив Божественну літургію в храмі Різдва Пресвятої Богородиці в смт Борова.

Біля дверей храму  дзвоном, хлібом-сіллю і букетами квітів духовенство та віруючі тепло вітали Високопреосвященнішого Єлисея.

Богослужіння почалося з урочистої зустрічі Архієпископа Єлисея та облачення його на кафедрі в центрі храму.

Його Високопреосвященству співслужили: благочинний Борівського округу протоієрей Іоанн Мілевич, протоієрей Алексій Годлевський, духовенство благочиння, секретар єпархії архідиякон Юрій Чудак та протд. Алексій Бєлік.

За Божественною літургією Архієпископ Єлисей звершив дияконську хіротонію Сергія Зозулі.

По закінченню Літургії було звершено хресний хід.

Після Богослужіння Високопреосвященніший Єлисей виголосив проповідь, в якій зазначив, що сьогодні народилася Божа Матір; сьогодні починається подолання того розпо-ділу, яке існувало між Богом і людиною з моменту падіння; народилася Та, яка стане Мостом між Небом і землею.

По закінченню проповіді Архієпископ Єлисей дав усім своє святительське благословення.

 

Просмотров: 445 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

   

Голова райдержадміністрації Віталій Кіян провів виїзний прийом громадян в селі Калинове Підвисочанської сільської ради.

На зустріч з очільником району, яка проходила біля сільського клубу, прийшло близько 20 сельчан.

Одним з перших підняли питання водопостачання, адже водонапірна вежа у Калиновому вже тривалий час потребує ремонту. Ще в минулому році вирішити цю проблему обіцяв жителям села керівник сільгосппідприємства з Ізюмського району, у користуванні якого знаходяться земельні паї калинівців. Та час іде, а, як то кажуть, віз і нині там.

Також люди скаржилися, що в селі не працює дротове радіо. Голова РДА одразу ж  дав відповідні доручення для вирішення цієї проблеми.

Говорили про районні програми, підготовку до зими, оформлення субсидій та забезпечення дровами. Віталій Олексійович дав необхідні роз'яснення, а також пояснив,  що  всім, кому потрібні дрова, треба звернутися до сільської ради. Там складається відповідний список споживачів, який сільрада подає в лісництво для вирішення цього питання. Як виявилося, дехто з жителів села вже успішно скористався такою можливістю.

Батьки дітей шкільного віку хвилювалися, чи буде здійснюватись в цьому навчальному році підвіз учнів до школи і в зворотному напрямку. Керівник району запевнив, що всі шкільні автобуси підготовлені, забезпечені паливом і вже працюють на маршрутах. Збо ... Читати далі »

Просмотров: 452 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

   Серед степів село моє чудове,

Там на світанні запахи медові,

Теплом вітрів овіяні степи,

А в цьому краї народились ми…

Теплої осінньої суботньої днини  у мальовничому селі Гороховатка відбулося чудове свято - День села. Селу Гороховатка виповнилося 345 років! 

З погляду історії, село старовинне. Слобода Гороховатка заснована в середині XVII  століття. Це одне з найстаріших поселень Харківщини. Гороховатка в свій час була одним з 13 "городків" Харківського Слобідського полку, сотенним містечком Ізюмського Слобідського полку, важливим  воєнним форпостом на Ізюмській оборонній лінії та одним з найбільших населених пунктів Куп'янського повіту. Більш давньою офіційною назвою цього населеного пункту є назва "Остропілля". Сьогоднішня назва в документах закріплюється пізніше і одночасно походить від назви річки Гороховатка (Гороховця), яка протікає поруч з селом. 

Зараз в селі проживає близько 750 чоловік. Тож відсвяткувати ювілей  зібралася вся сільська родина. Зійшлися і з'їхалися ті, для кого Гороховатка - батьківщина. В народі кажуть: коли в чужім селі купуватимеш хату, то купуй ту, де добрі сусіди, бо родина - за горою, а сусід під боком. Добрі села оточують Гороховатку. ЇЇ мешканці з жителями навколишніх сіл навіть породичалися, покумалися, в дружбі щирій живуть. То ж не дивно, що зі святом сельчан приїхав привітати Підлиманський сільський голова О.В. ... Читати далі »

Просмотров: 489 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

    Під такою назвою напередодні Міжнародного дня миру в Борівському будинку дитячої та юнацької творчості  було проведено свято для вихованців установи та учнів 5-А  класу  Борівської  ЗОШ№1  (класний керівник  Н.В.Корецька).

На сьогодні тема миру надзвичайно актуальна.  Тож під час заходу діти розповідали, що мир - основа нашого стабільного життя, розвитку країни та усіх її громадян. Мир дає нам багато благ та забезпечує реалізацію прав. В мирний час ми маємо можливість навчатися і працювати, розвиватися в духовному, моральному та  матеріальному плані.

Про мир і щастя,  дружбу, любов і злагоду мріють люди з давніх-давен, скільки існує людство. Бо лише коли  є мир,  можуть здійснитись усі найзаповітніші мрії,  надії, помисли;  кожен може себе повністю реалізувати, роз-крити свої здібності й таланти.

 Учасники заходу хвилиною мовчання вшанували  пам'ять військових і добровольців,  які, відстоюючи мир, віддали  своє життя в ім'я майбутнього без війни, тих мирних жителів, дітей, які безвинно загинули перебуваючи в зоні АТО .

 Продовжуючи захід, діти взяли участь  у конкурсах, іграх, спрямованих на виховання добра, взаєморозуміння, толерантності, миру.

 Все починається з дитинства і якими підуть діти в життя, залежить від світогляду, який сьогодні формують батьки, вчителі, позашкільні заклади,  засоби масової  ... Читати далі »

Просмотров: 394 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

    Швидко збігає осінь і знову у прийде холодна, морозна зима. Отож, уже слід  готуватися до її приходу і, зокрема, оформлювати субсидію.

З 1 травня 2015 року отримати субсидію стало зовсім просто. Скасовано майже всі обмеження щодо майнового статусу отримувача, крім здійснення одноразової покупки на 50 тисяч гривень. Саме про порядок призначення субсидії веду розмову з головним спеціалістом управління соціального захисту населення Наталією Коссович.

- Наталіє Миколаївно, скажіть, будь ласка, хто має право на отримання допомоги?

- Право на отримання житлових субсидій мають сім'ї, які платять за житлово-комунальні послуги більше визначеного для них обов'язкового відсотка платежу (розраховується індивідуально для кожної сім'ї).

З 1 травня 2015 року оформити субсидію можна на підставі лише двох спрощених документів - заяви та декларації про доходи.

При цьому подати документи на оформлення потрібно лише один раз - надалі субсидія автоматично подовжуватиметься до зміни фінансового стану сім'ї. Відправити їх до Управління  соціального захисту населення можна і поштою.

- Як розраховується обов'язковий відсоток платежу?

- Обов'язковий відсоток платежу розраховується індивідуально для кожної сім'ї за встановленою формулою і залежить виключно від доходів сім'ї:

середньомісячний дохід на одну особу за попередні 6 місяців ділиться на прожитковий мінімум на одну особу&nb ... Читати далі »

Просмотров: 574 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

    У серпні в Борівському районі завершився чем-піонат Борівського району з футболу серед КФК та організацій.

На жаль, в змаганнях взяли участь лише 4 команди : "Динамо" (РОВД, смт Борова), "Олімпієць"(с. Першотравневе), "Оскіл" (смт Борова) та "Прогрес" (с. Ізюмське), тому система розіграшу першості відрізнялася від традиційної. Чемпіонат пройшов у 2 етапи: спочатку було зіграно 2 повноцінних кола, а потім на футбольному полі кожної з команд  розіграно 4 турніра за коловою системою, але з 20-ти хвилинними таймами.

За результатами всіх ігор місця в турнірній таблиці розподілилися в такому порядку:

4 місце - "Динамо"(смт Борова) - 10 очок, забито 16 м`ячів, пропущено 47.

3 місце - "Олімпієць"(с. Першотравневе) - 23 очка, забито 26, пропущено 25 м`ячів.  До речі,  "Олімпієць" найдисциплінованіша команда району.

2 місце - " Оскіл" (смт Борова) - 31 очко, забито 29, пропущено 22 м`ячі.

1 місце - " Прогрес" (с. Ізюмське) - 38 очок, забито 37, пропущено 14 м`ячів. Після річної перерви команда "Прогрес" повернула собі чемпіонство.

12 вересня  відбулося нагородження призерів та чемпіона Борівського ра-йону з футболу 2015, яке проводили голова Борівської райдержадміністрації Кіян В.О. та перший заступник голови РДА Федченко С.В.

Завдяки їм та підтримці підприємця Нерсісяна  Г.Н. , ферм ... Читати далі »

Просмотров: 357 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

   Вже більше трьох років Борівський ФОК відкритий для всіх бажаючих займатися спортом. Працюють секції з футболу, волейболу, баскетболу, групи фітнеса, настільного тенісу, важкої атлетики.

У спорткомплексі створені всі умови для комфортних занять спортом. Ось саме в такій затишній, можна сказати домашній атмосфері минулої неділі  там відбулося спортивне свято. Більше трьох десятків спортсменів-аматорів і просто людей, не байдужих до життя в нашому містечку, взяли участь у змаганнях.  Приємно було спостерігати, як у них брали участь всі члени сімї:  хтось бігав і стрибав, а хтось  активно підтримував своїх.

Організатори постаралися і підготували різноманітну програму змагань: була і командна естафета, і біг в мішках, і дисципліна на дрібну моторику, і навіть перегони на велосипедах.

Дух суперництва не заважав командам підтримувати один одного і радіти чужим перемогам, адже змагалися друзі. У цей день не було переможених і переможців, всі команди отримали призи та подарунки, але все ж для звітності - третє місце посіла команда "Майорчики",  друге - "Пінгвіни" і перше вибороли "Кеди ".

Як видно навіть з назв команд, з позитивом у наших учасників повний порядок.

А закріпили спортивну дружбу польовою кашею, яку тут же і приготували.

 Спасибі всім, хто брав участь у цьому чудовому святі і особлива подяка організаторам на чолі з А.І.Васильєвим.   < ... Читати далі »

Просмотров: 411 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

    З великим ентузіазмом учні Піско-Радьківської ЗОШ сприйняли повідомлення Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації про відвідування Фельдман екопарку, організоване з метою вивчення історії рідного краю та присвячене  250-й річниці Харківської області.

Більше ста учнів школи виявили бажання відвідати унікальний куточок  природи, в якому поєднана флора і фауна рідного краю з екзотичними тваринами і птахами. Першими  відпочили у Фельдман екопарку учні 5-8 класів у супроводі Титаренко З.І., Носатої І.Д., Русанової Л.Л. Школярі мали змогу не лише спостерігати за тваринами, про яких гарно піклуються, а й насолодитись спілкуванням з ними в контактному зоопарку. Весело провели час на ігрових майданчиках, фотографувались біля цікавих скульптур, штучних озерець із золотими рибками. Милувались ландшафтним дизайном, чудовими алеями, смакували куліш у парковому кафе.

  Час, проведений серед природи, тварин, квітучих рослин, сприяв гарному настрою, веселому спілкуванню і розумінню того, що все живе, що нас оточує - це єдина родина, в якій немає місця агресії, є тільки мир, дружба, любов, підтримка, взаєморозуміння.

 Учні і вчителі вдячні відділу освіти Борівської РДА в особі Кам'янської Ю.І. за організацію поїздки, а також водіям Савченко А.І. та Парфінкову С.І., які здійснювали перевезення. 

Бажаємо гарних вражень і приємного відпочинку учням Борівського ра-йону під час відвід ... Читати далі »

Просмотров: 365 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

   

Червонобокі яблука й стиглий виноград, свіже печиво й апетитні пироги, радісні українські пісні та море посмішок - то заграв усіма барвами осені традиційний шкільний ярмарок на подвір'ї Борівської ЗОШ І-ІІІ ст.№1.

Ясним днем у п'ятницю учні принесли до школи фрукти та власноруч приготовані страви, аби поділитися зі всіма бажаючими щедрістю нашої землі та нашого народу. Торгівля велася жваво, не було столу, біля якого не збиралося б гамірного натовпу. Ціни школярі встановили дуже демократичні, тому насолодитися дарунками осені та дбайливих рук міг кожен.

 Класні колективи підготували чудові художні номери. Протягом усього заходу лунали зі шкільного подвір'я українські пісні.

Ось і добігла кінця святкова днина. Підраховуючи кошти, учні з'ясували, що лідером цього року стали серед 2-4 класів - 4-А клас, серед  5-7класів  -5-А, а серед 8-11  8-Б клас. Усі зароблені на ярмарку гроші школярі вирішили віддати до шпиталю на допомогу бійцям АТО.

Дуже приємно, що нашу акцію підтримали батьки Нерсісян Саак  та Яхьяєва Петімат.

І у кулінарії попрактикувалися, і торгівлею зацікавилися, і талантами уславилися, і благодійністю зайнялися - все це зробили діти за один день. Країна може пишатися своїм підростаючим поколінням.

Анастасія Бистра.

Учениця 11 класу Борівської ЗОШ №1.

 

Просмотров: 400 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

    На День села Веселівка прибули і місцеві жителі, і ті, хто раніше тут жив, а зараз проживає в іншому місці. Та, мабуть, нам усім, і нинішнім, і колишнім веселівчанам часто сниться рідне село з весняними квітучими садками, зеленим килимом ярів і луків, де цвітуть проліски, барвінок та чебрець, де чути вранішній передзвін кіс на луках, кування зозулі, медовий запах різнотрав'я і тихий плескіт води у ставку. Всі пам'ятають колгоспні городництво та 2 садки, куди ми в дитинстві бігали за фруктами. Пасіку, де господарював досвідчений пасічник І.М.Колісник, який пригощав нас смачно-солодким духмяним медом. Все це назавжди залишається в душі у кожного.

А проходило це свято біля сільського клубу, на все село звучала музика, та й  запах від польової каші, шурпи та шашликів розносився далеко, як би "запрошуючи" всіх бажаючих прийти і насолодитися відчуттям свята, отримати позитивні емоції.

Першотравневий сільський голова О.Г.Нерсісян привітав сельчан зі святом і побажав кожному міцного здоров'я, миру, витримки, терпіння, підтримки і єднання у цей нелегкий для України час. До привітань приєдналася і ведуча свята, директор Першотравневого сільського будинку культури Н.М.Заворуєва.  Аматори сцени виконали мелодійні задушевні українські та зарубіжні пісні. А для сільського голови вони підготували вірменську пісню.

Масове гулянні і танці проходили  під супровід знаних у нас музикантів Сергія Долбіна і Олександра Ку ... Читати далі »

Просмотров: 429 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

28 вересня - день боротьби зі сказом, який покликаний підвищувати інформованість населення про наслідки сказу, про те, як запобігти виникненню цього захворювання серед людей, здійснюючи боротьбу з його збудником серед тварин.

Сказ - смертельно небезпечне вірусне інфекційне за-хворювання, що передається людині від хворих тварин. Джерелом збудника сказу найчастіше виступають лисиці (25%), коти (25%), собаки (22,7%), сільськогосподарські тварини (13,4%), а також інші дикі тварини (5,4%). Однією з основних ознак хвороби є водобоязнь, утруднення під час ковтання рідини, судоми при спробі пити воду. Саме тому сказ називають ще й гідрофобією.

Інкубаційний період сказу досить тривалий - від 15 до 55 днів (хоча може тривати і до року). Перші ознаки хвороби виникають лише тоді, коли в мозку вже відбулися руйнівні процеси (набряк, крововилив, деградація нервових клітин), які вилікувати неможливо. Для полегшення виснажливого стану хворого проводиться тільки симптоматичне лікування.

Однією з головних причин, що призводить до захворювання і смерті хворих на сказ людей, є небажання або незнання про необхідність пройти профілактичне антирабічне лікування. Крім того, причиною смерті від цього страшного захворювання стає пізнє звернення до фахівців, і, отже, пізній початок лікування, а також перерване профілактичне лікування або порушення режиму поведінки щепленого у період проведення антирабічних щеплень (вживання алкоголю).

Якщо вас укусила тварина або її с ... Читати далі »

Просмотров: 414 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

Минулої п'ятниці нарешті відновлено автобусний рейс по маршруту Маліївка - Борова і в зворотному напрямку (ФОП Капленко). Як повідомив нам перевізник, рейс буде здійснюватись 2 рази на місяць по п'ятницях. Час відправлення з Маліївки - 7.20, з Борової на Маліївку - 9.40. Та цей графік може зазнати змін. Жителі села просять перенести час виїзду з райцентру з 9.40 на 12 годину дня. Адже, маючи можливість дістатися сюди лише 2 рази на місяць, за такий короткий термін вони просто фізично не встигають вирішити всі свої справи: відвідати лікарню, аптеку, інші інстанції та скупитися.

Нагадаємо, що питання автобусного рейсу за згаданим маршрутом піднімалося під час одного з виїзних прийомів, який нещодавно проводив голова райдержадміністрації Віталій Кіян у Маліївці. Тоді жителі села просили керівника району допомогти вирішити проблему автобусного сполучення і висловили свої побажання щодо періодичності рейсу - 2 рази на місяць по п'ятницях.

Будемо сподіватись, що керівництво підприємства-перевізника почує людей так само, як керівництво ра-йону, і піде їм назустріч у зміні графіку. 

Просмотров: 399 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

Ти лікар і цілитель, Спорт!

Де ти, там недуги безсилі,

Межа можливості - рекорд,

А що під ним - нам все по силі!

  "В здоровому тілі - здоровий дух" - під таким гаслом  пройшов у нашій школі Олімпійський тиждень.

Олімпійський тиждень - це всеукраїнський спортивно-видовищний захід, спрямований на популяризацію спорту, здорового способу життя та розвиток олімпійського руху в Україні.

В рамках тижня 8 вересня проведені "Веселі старти" для учнів 2-4 класів. Змагалися дві команди -  "Ураган" та "Буран". У 5 естафетах, які проходили дуже цікаво,  всі діти з великим задоволенням брали участь, але перемогу виборола команда "Буран" з рахунком 7:3. Найбільш активними були учні Євель Данило (2 кл.), Пироженко Іван (4 кл.), Маковецький Дмитро (4 кл.).

  11 вересня ми провели спортивні змагання для учнів 5-8 класів, у яких взяли участь дві команди - "Спартанці" та "Олімпійці". З ... Читати далі »

Просмотров: 403 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)

27 ВЕРЕСНЯ –

Всесвітній день серця

З 2000 року за ініціативи Всесвітньої федерації серця у партнерстві з ВООЗ, ЮНЕСКО та за підтримки інших міжнародних організацій щорічно, в останню неділю вересня проводиться Всесвітній день серця.

У 2015 році Всесвітній день серця припадає на 27 вересня. Світова громадськість звертає увагу суспільства на те, що кожного року хвороби серця і судин є основною причиною біля 17 млн. смертей на нашій планеті. За даними ВООЗ, до 2030 року близько 23,6 млн. чоловік помре від хвороб судин і серця, які за прогнозом залишаться єдиними основними причинами смерті.

Щорічно в Україні від інфаркту міокарда помирає 50 тисяч осіб, реєструється майже 24 млн. захворювань системи кровообігу, тобто приблизно кожний третій випадок звернення хворого до лікувально-профілактичного  закладу охорони здоров’я відбувається з приводу зазначеної патології. Протягом останніх років поширеність серцево-судинних захворювань в нашій країні зросла приблизно в 1,8 рази.

 На жаль, в Україні немає належної профілактики АГ та інших факторів ризику, все ще зберігаються певні розбіжності між даними офіційної статистики і результатами епідеміологічних досліджень щодо кількості хворих з підвищеним артеріальним тиском (АТ) серед дорослого населення. Тільки 62% л ... Читати далі »

Просмотров: 640 | Добавил: trudovaslava | Дата: 25.09.2015 | Комментарии (0)