Головна » 2015 » Вересень » 25 » З ювілеЄм, рідне село!
15:41
З ювілеЄм, рідне село!

   Серед степів село моє чудове,

Там на світанні запахи медові,

Теплом вітрів овіяні степи,

А в цьому краї народились ми…

Теплої осінньої суботньої днини  у мальовничому селі Гороховатка відбулося чудове свято - День села. Селу Гороховатка виповнилося 345 років! 

З погляду історії, село старовинне. Слобода Гороховатка заснована в середині XVII  століття. Це одне з найстаріших поселень Харківщини. Гороховатка в свій час була одним з 13 "городків" Харківського Слобідського полку, сотенним містечком Ізюмського Слобідського полку, важливим  воєнним форпостом на Ізюмській оборонній лінії та одним з найбільших населених пунктів Куп'янського повіту. Більш давньою офіційною назвою цього населеного пункту є назва "Остропілля". Сьогоднішня назва в документах закріплюється пізніше і одночасно походить від назви річки Гороховатка (Гороховця), яка протікає поруч з селом. 

Зараз в селі проживає близько 750 чоловік. Тож відсвяткувати ювілей  зібралася вся сільська родина. Зійшлися і з'їхалися ті, для кого Гороховатка - батьківщина. В народі кажуть: коли в чужім селі купуватимеш хату, то купуй ту, де добрі сусіди, бо родина - за горою, а сусід під боком. Добрі села оточують Гороховатку. ЇЇ мешканці з жителями навколишніх сіл навіть породичалися, покумалися, в дружбі щирій живуть. То ж не дивно, що зі святом сельчан приїхав привітати Підлиманський сільський голова О.В.Калінін. Найщиріші вітання жителі села отримали і від почесних гостей - народного депутата України Віктора Остапчука, першого заступника голови Борівської райдержадміністрації С.В.Федченка, який передав  привітання і подарунок від голови РДА Віталія Кіяна - пральну машину Гороховатському ДНЗ.

Під чарівну музику на сцену вийшли ведучі, які надали слово Гороховатському сільському голові В.М.Палієнку. Бурхливими оплесками зустрічали присутні виступ, у якому Віктор Миколайович вітав односельців з визначною подією, відзначаючи подарунками людей, якими пишається село.

Це довгожителька В.М.Ковальова; ювіляри Р.І.Кушин, В.М.Римар, Г.М.Таранова, В.Косухін, Г.М. Яценко, І.М. Колісник, О.Т.Колісник, П.М.Колісник, Р.В.Зайцева, Г.М. Довгопола, Г.Ф. Симоненко, М.Д. Симоненко; родини Ярмаків та Пугіних, які більше 60 та 57 років живуть у парі в злагоді, мирі, любові і взаєморозумінні, виховали діточок, діждалися онуків, правнуків; новостворені сім'ї Владислава та Ірини Таранових, Руслана та Вікторії Ліщинських, Сергія та Юлії Верещак. Відзначили і батьків, які мають 3 і більше дітей - О.О.Хиленко та О.В.Левшина; юнаків та дівчат, що відсвяткували своє 18-річчя -  це Оксана Філатова, Ігор Шаповалов, Регіна Палій, Віталій Величко, Настя Стужко, Олександр Мироненко; учасників АТО - Михайла Воротіленка, Андрія Любого, Олега Альохіна, Сергія Душара, Станіслава Шерстюка, Юрія Кулика, Олексія Михайлова; учасників ліквідації на Чорнобильській АЕС - М.С.Грабаря, В.Ф.Величка, М.О.Бондаря. 

Керівник ФГ "Нива 2006" В.Г.Калюга вручив подарунки своїм кращим працівникам.

 Приємна новина, що за останній рік у Гороховатську сільську родину прибавилося аж 7 маленьких жителів села.

Сьогодні Гороховатка - сучасний сільський населений пункт, газифікований, більшість вулиць з твердим покриттям, та найбільше багатство села - його люди, великий розгалужений Гороховатський рід. А серед них і родини працівників соціальної сфери, освіти, медицини. Без функціювання цих установ життя в селі завмерло б.

Та село славиться не тільки працьовитими людьми, а й людьми, які продовжують традиції української культури. На святі були представлені вироби місцевих умільців народного промислу - В.П.Пожарової, О.А.Лисенко, І.Моторіна, В.Ф.Солдатенко та Р.В.Павленко. До речі, вишиту бісером ікону останньої урочисто подарували Віктору Остапчуку на згадку про гороховатську гостинність.

А Почесними грамотами Гороховатської сільської ради за активну участь в соціальному розвитку села та вагомий внесок в орга-нізацію святкування урочистих заходів були нагороджені В.Г.Калюга,О.Ф.Гарний. Ю.М.Симоненко, В.М. Шевченко (який з нагоди свята подарував Гороховатській сільській раді мотокосу), І.О. Кулик, М.О.Кириченко.

Для всіх присутніх лунали привітання від діток дитячого садка, учасників художньої самодіяльності. Та не лише місцеві зірки радували своїми виступами. Привітати зі святом жителів села приїхала народна артистка України Вікторія Остапенко.

Продовжилося свято розіграшем лотереї, після чого жителі та гості Гороховатки могли поласувати смачною кашею, яку допомогли приготувати  Ігор та Марина Кулик і варениками, від В.П.Пожарова та Р.В.Павленко.

Велика подяка підприємцям та керівникам фермерських господарств, які допомогли провести свято, надавши спонсорську допомогу.

Люди відпочивали до вечора, спілкувалися, співали пісні, танцювали. Впевнена, що всі присутні отримали  заряд позитиву та незабутні враження до наступного свята.

Наталія ВОРОТІЛЕНКО.

 

Переглядів: 490 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar