Головна » 2015 » Березень » 24

Життя наше – газета

Роки, мов розсідлані коні. Летять. Летять... Нена­че вчора, хоча було це майже 40 років тому, переступила поріг цього ж самого буди­ночку по вулиці Леніна, 4, де нині розміщена редакція Борівської районної газети „Трудова слава». 

колектив редакції в 70-ті роки

Тоді ж, в кінці серпня 1976 року, уро­чисто, всім колективом, який на той час  очолював Ігор Ельштейн, проводжали на навчання в Київ до Вищої партійної школи Василя Колісника (він працю­вав завідуючим відділом сільського господарства). А не минуло й два роки, як Василь Гнатович повернув­ся в колектив уже в якості редактора „Трудової слави» і пробув на цій посаді майже 28 років. За сумлінний труд  В.Г. Колісник нагороджений  почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава», багатьма Почесними грамотами.

 

Василь Гнатович Колісник

Колектив, який він очолював,  був дружний, працьовитий і чи­сельний ... до 20  чоловік. Завідуючі відділами, кореспонденти частенько змінювалися, багато з них йшли «на підвищення». Так, Руслана Бубнова запросили у міністерство культу ... Читати далі »

Просмотров: 566 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

З  ІСТОРІЇ  ГАЗЕТИ

Щоб дійти до витоків історії, до самого почат­ку заснування газети, колишньому редактору районки Ігорю Наумовичу Ельштейну довелося їхати в архів до Києва, в Республіканську книжкову пала­ту. Ось про що він розповів в одному з номерів «Тру­дової слави».

З першим номером борівської газети мені не довелося ознайомитись, з другим - теж. А ось третій я уважно прочитав.

Переді мною був неве­личкий листок-багатотиражка, орган політвідділу недавно створеної МТС, датований січнем 1934 року. Всі матеріали його були присвячені організа­ційному і економічному зміцненню колгоспів, вихо­ванню у членів артілей ко­лективістських начал.

Першими газетярами Борівщини були редактор цієї багатотиражки Л.Можейко, інструктор по роботі з сількорами О.Білокобиленко та літпрацівник Сахаров.

У січні 1935 року знову було утворено Борівський район і багатотиражка пере­творилася у районну газету з тією ж назвою - „Ленінсь­кий шлях». Виходила вона 15 разів на місяць тиражем у 1300 примірників.

На її сторінках були роз­повіді про перші успіхи ко­лективних господарств, про людей праці, про учасників ВДНГ у Москві. До речі, з нашого району щороку май­же сто колгоспників, робіт­ник ... Читати далі »

Просмотров: 455 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

Як обласні критики з’їли кавуни Олександра Дудки

Того дня дощ періщив такий, що господар навіть поганого собаку не вигнав би з кубла. Холодний, різкий вітер ніби хвилями гнав і гнав мокротиння.

А в невеличких кімна­тах райгазети, будинок якої роз­міщався на місці, де стоїть зараз райвузол зв’язку, панував за­тишок. З плит, де потріскували від вогню сухі дрова, тягнуло домашнім теплом.

Завідуючий відділом листів і масової роботи Олександр Дудка сидів над друкарською машин­кою і щось там видавав на папір. Час від часу піднімав голову, задумли­во дивився у вікно, по яко­му безперестанно бив і бив дощ. А то вставав, брав у руки одного з двох кавунів, що привіз з кол­госпу, показував усім, який він величезний і що ввечері у нього вдома свя­то, і гості поласують гос­тинцем вдосталь.

- Як же оце нашому черговому Івану добира­тися з друкарні,  до нитки ж змокне бідолага, - по­співчував бухгалтер, теж дивлячись у вікно.

Заввідділом на хвили­ну задумався, на обличчі з’явилась хитринка, і він схопився за телефон.

- Друкарня? Ало, це друкарня? А де там наш черговий, Мірошниченко? Ваня, слухай уважно,—
звернувся Дудка до коле­ги, - ти мені якось гово­рив про свою майбутню книжку, про критиків. Так от, ті критики приїхали з Харко­ва, ага, ті, що готують твою збірку до видання, так ти ж давай, ... Читати далі »

Просмотров: 410 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

Поезія – то музика слів… Музика, яка здатна достукатися до найзакам’янілішого серця, проникнути до самих глибин душі. Іноді тисяча слів прози не скажуть так влучно і проникливо, як кілька рядків вірша. А в особливий час і поезія особлива…

***

Поети знають щось таке,

Що невідомо іншим людям,

Тому і слово їх містке

І на очах нема полуди.

 

Їм не потрібен камертон -

Душа фальшиве розпізнає.

Їх оминає мирний сон,

Бо миру світ давно не знає.

 

На мушку першими беруть

Поетів, бунтарів, пророків.

Не цвітом їх рясніє путь -

Сторчма їм істини

                         & ... Читати далі »

Просмотров: 547 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

ВИСОКА НАГОРОДА ПРОТОІЄРЕЮ

9 березня, в  понеділок 3-ї седмиці Великого посту і в пам’ять першого і другого обретіння глави Іоанна Предтечі, Архієпископ Ізюмський і Куп’янський Єлисей відслужив Літургію Передосвячених Дарів у храмі Різдва Пресвятої Богородиці в Боровій. Йому співслужили: благочинний Борівського округу протоієрей Іоанн Мільович, духовенство благочиння та кафедрального собору м. Ізюм.

За малим входом, з благословення Предстоятеля Української Православної Церкви Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія, до свята Світлого Христового Воскресіння, за старанні труди на славу Святої Церкви та з нагоди 55-річчя від Дня народження, Архієпископом Ізюмським і Куп’янським Єлисеєм протоієрей Іоанн Мільович був удостоєний носінням митри (митра (з грецької) – богослужбовий головний убір єпископа та ієреїв, нагороджених архієреєм за особливі заслуги перед церквою. Митра являє собою розширену й заокруглену вгорі корону, оздоблену іконами; архієрейська митра оздоблена ще й дорогоцінними каменями). Отця Іонна у новій митрі парафіяни зможуть побачити під час Пасхального богослужіння в Світле Христове Воскресіння. Це вже друга велика нагорода Івана Михайловича. Першу – Наперсний Хрест – він отримав у 1999 році.

З ювілеєм настоятеля Різдво-Богоро ... Читати далі »

Просмотров: 479 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

ПОЛЬОВІ РОБОТИ СТАРТУВАЛИ

З першим весняним теплом на Борівщині розпочалися весняно-польові роботи. У господарствах району проводяться заходи з підготовки ґрунту під посіви сільськогосподарських культур і підживлення озимих, йде сівба ранніх зернових. Щоб з’ясувати на місцях реальну ситуацію щодо стану озимих, готовність фермерських господарств до проведення комплексу весняно-польових робіт, керівництво райдержадміністрації здійснює постійні виїзди в господарства району.

Весняно-польові роботи починаються з підживлення озимих культур. За даними управління агропромислового розвитку районної  державної адмі-ністрації станом на 17 березня підживлено 6210 га, що становить близько 40% від запланованих площ. Одними з перших цю роботу розпочали господарства  «Моноліт», «Світанок», «Слобода», «Новий шлях», «Шийківське», «Янтар». В якості добрив використовується аміачна селітра та КАС.

Повним ходом вже йде посів ярих, який цього року розпочався раніше багаторічних термінів. Зазвичай сіяти починали наприкінці березня – на початку квітня, - говорить в.о. начальника управління агропромислового розвитку РДА Володимир Кавун. - ... Читати далі »

Просмотров: 545 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

З ТУРБОТОЮ ПРО ЛЮДЕЙ  ПОХИЛОГО ВІКУ

Працівники Територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) Борівської районної державної адміністрації на своїй нараді підбили підсумки роботи за минулий рік.

Наш територіальний центр має три структурних підрозділи: відділення со-ціальної допомоги вдома, відділення со-ціально-побутової адаптації та відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги. В установі працює 46 працівників, які обслуговують громадян майже в усіх населених пунктах району.

Протягом року було  виявлено 1468 громадян похилого віку та інвалідів, що потребують обслуговування відділеннями територіального центру, з них послуги надано 1301 особі. Відділеннями територіального центру  надано 335064 різних видів послуг. Підопічним допомагали в оформленні субсидій, своєчасній оплаті комунальних послуг, ремонті одягу, закупівлі  та доставці продуктів харчування,  інших товарів, приготуванні їжі. Соціальні працівники проводили  вологе та генеральне прибирання приміщень, косметичні ремонти, надавали багато інших послуг.

Усі підопічні забезпечені твердим паливом. При сприянні територіального центру їм завезено 54 тонни вугілля та 210 складометрів дров.

Громадянам похилого віку, інвалідам та хворим, які не мають рідних, надано гуманітарну допомогу на суму 31,2 тис. грн. Послугами&n ... Читати далі »

Просмотров: 416 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

Вшанували бійців  Національної гвардії

У неділю, 15 березня,  в Ізюмі, у  Міському Палаці культури, відбулися урочистості з нагоди першої річниці від дня створення батальону оперативного призначення імені С. Кульчицького.

 Сергій Кульчицький - генерал-майор Національної гвардії України. 29 травня 2014 року  він загинув у зоні бойових дій під час проведення антитерористичної операції під містом Слов`янськ Донецької області. Гелікоптер МІ-8 Національної гвардії України, на борту якого знаходився генерал-майор, був збитий сепаратистами.

Привітати офіцерів, сержантів, рядових прибули заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Таранов, головнокомандуючий Національною гвардією України генерал-лейтенант Микола Балан, заступник голови Харківської ОДА Євген Шахненко, а також представники місцевої влади, депутати, активісти громадського життя, жителі міста. В урочистостях взяв участь і голова Борівської райдержадміністрації Віталій  Кіян.

Були вручені державні нагороди від імені Президента України та міністра внутрішніх справ України.  Відзначено також  Героя України, керівника  СК «Восток& ... Читати далі »

Просмотров: 476 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

АПАРАТНА НАРАДА

Голова райдержадміністрації Віталій Кіян провів розширену апаратну нараду з керівниками підприємств, установ, організацій району та структурних підрозділів РДА. На розгляд було винесено такі питання: «Про виконання доходної і видаткової частин бюджету району за січень-лютий 2015 року та щодо змін в діючому законодавстві стосовно бюджетної політики», «Про зміни в діючому законодавстві стосовно пенсійної реформи», «Про рівень середньої заробітної плати в Борівському ра-йоні», «Про організаційні заходи, які здійснюються в ра-йоні при проведенні часткової мобілізації».

БЮДЖЕТ

З першого питання доповідала начальник фінансового управління районної державної адміністрації Надія Лемішко.

Зведений план по доходах загального фонду за січень-лютий 2015 року виконано на  96,5%:  при плані 14530,8 тис. грн., фактично місцевими бюджетами отримано 14025,9 тис. грн.

Власних доходів за січень-лютий 2015 року в місцеві бюджети району  надійшло 2733,7 тис. грн. (133,0% до передбачених бюджетом), до районного бюджету - 1358,0тис.грн., (105,0% до передбачених бюджетом).  Селищний бюджет отримав 598,9 тис.грн., що становить 194,8% до передбачених бюджетом. В сільські бюджети надійшло 776,8 тис.грн. (170,7% до передбачених бюджетом).  За звітний період не виконано план по н ... Читати далі »

Просмотров: 438 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

10 лютого 2015 року головою Борівської РДА  прийняте

розпорядження № 42 «Про затвердження Порядку проведення

Борівською районною державною адміністрацією перевірок стану здійснення органами місцевого самоврядування Борівського

 району Харківської області делегованих повноважень органів

виконавчої влади», яке зареєстроване в Борівському районному управлінні юстиції Харківської області від 03.03.2015 року №3/102

З метою належної організації та проведення Борівською районною державною адміністрацією перевірок стану здійснення органами місцевого самоврядування Борівського району Харківської області делегованих повноважень органів виконавчої влади та виконання Порядку контролю за здійсненням органами місцевого самоврядування делегованих повноважень органів виконавчої влади, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 березня 1999 року № 339 (із змінами), відповідно до частини другої статті 76 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 6, 28, 35, 39, 41 Закону України «Про місцеві державні адміністрації»:

1.Затвердити Порядок проведення Борівською районною державною адміністрацією перевірок стану здійснення органами місцевого самоврядування Борівського району Харківської області делегованих повноважень органів виконавчої влади.

2.Контроль за виконанням розпорядж ... Читати далі »

Просмотров: 947 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

«Ми Шевченка   славить будемо і ніколи не забудемо»

Щороку, в березні, Україна відзначає дні, які в народі називають «шевченківськими». Значення постаті Т. Г. Шевченка для українського народу важко переоцінити. «Шевченко – це митець, художник, який відкрив для української нації двері в безкінечність. Він є гарантом нашої вічності…».

Велика виховна сила Шевченкових творів є невичерпним джерелом у вихованні нових національно свідомих поколінь громадян.  Поетичні й прозові твори несуть молоді виховний потенціал, спрямований на плекання національної свідомості, патріотизму, духовного збагачення особистості.

Педагогічний колектив Борівського дошкільного навчального закладу (ясла-садок) №3 «Золота рибка» постійно працює у напрямку «Ми Шевченка славить будемо і ніколи не забудемо». Знайомимо дітей  з життям і творчістю Т.Г.Шевченка; розвиваємо інтерес до його творів, бажання розповідати вивчені вірші та слухати нові; виховуємо патріотичні почуття, любов до рідної країни, її людей, природи, прагнення більше дізнатися про своїх видатних співвітчизників.         ... Читати далі »

Просмотров: 411 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

ПІДСУМКИ ОБЛАСНИХ ОЛІМПІАД ТА КОНКУРСУ-ЗАХИСТУ РОБІТ МАН

Завершився ІІІ (обласний) етап Всеукраїнських учнівських олімпіад із навчальних предметів 2014/2015 навчального року. В обласних олімпіадах  взяли участь 38 учнів Борівського району з 7 шкіл (Борівські школи №1 та №2, Богуславська, Піско-Радьківська, Підлиманська, Шийківська та Підвисочанська ЗОШ).

Найбільша кількість учасників ІІІ етапу олімпіад традиційно представляла Борівську ЗОШ І-ІІІ ступеня №1  (14 учнів), також цього року зросла кількість учасників обласних олім-піад із Богуславської та Піско-Радьківської шкіл.

Найкращі результати показала команда учнів району з правознавства, виборовши два призові місця:  учениця 10 класу Борівської ЗОШ №1 Шутько Вікторія посіла ІІ місце, а дев’ятикласник цієї ж школи Бондар Максим – ІІІ місце. Обох призерів підготував учитель Буднік В’ячеслав Олексійович, спеціаліст І категорії. Вікторія Шутько була бронзовим призером обласної олімпіади з правознавства у минулому навчальному році, також учениця була запрошена на тренувальні збори з підготовки до IV (Всеукраїнського) етапу.

Максим Бондар виборов ще одне призове (ІІІ) місце на обласній олімпіаді з історії (вчитель Корецька Наталія Володимирівна, спеціаліст І категорії); високий результат показав цей учень і на олімпіаді з географії, о ... Читати далі »

Просмотров: 542 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

Міністерство юстиції України запроваджує онлайн-сервіси у рамках реформування реєстраційної служби

         В рамках реформування реєстраційної служби Міністерство юстиції України запроваджує нові онлайн-сервіси, які запрацюють до кінця березня поточного року. Послуги «Онлайн-витяг» та «Онлайн-довідка» нададуть можливість громадянам отримувати необхідні відомості з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців через інтернет. Електронний документ (витяг чи довідка) буде формуватися автоматично, без участі реєстратора. Надаватися документ буде без підпису, але він матиме юридичну силу. Для отримання електронного витягу чи довідки не потрібно буде реєструватися або використовувати електронний цифровий підпис. Сплата за послугу проводитиметься платіжною карткою, яка буде ідентифікатором особи-замовника послуги. Отримати електронний документ можна буде одразу після сплати. Типи онлайн-витягів та довідок аналогічні документам на папері, що надаються держреєстраторами. Кожен онлайн-витяг чи довідка має унікальні реквізити,  за допомогою яких можна перевірити документ та завантажити його повторно. Відмінність довідки від витягу полягатиме в тому, що довідка міститиме інформацію лише про наявність або відсутність в Єдиному державному реєстрі суб’єкта господарювання. Аналогічний механізм онлайн-сервісів буде ... Читати далі »

Просмотров: 442 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

                 

Щодо реалізації права на спадкування

       З 04 березня 2015 року набрав чинності Закон України від 12 лютого 2015 року № 189-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення реалізації права на спадкування», який був розроблений з ініціативи Міністерства юстиції України. Законом внесені зміни до Цивільного кодексу України, Законів України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», «Про тимчасові заходи на період проведення антитерористичної операції».

        Цей Закон сприяє забезпеченню реалізації прав громадян, які проживають на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, в зоні антитерористичної операції або переселилися з зазначених територій щодо реалізації своїх спадкових прав, без прив’язки до останнього місця проживання спадкодавця чи розташування нерухомого майна.

        Законом передбачається, що:

- у разі якщо останнім місцем проживання спадкодавця  є тимчасово окупована територія або населені пункти, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють або здій ... Читати далі »

Просмотров: 423 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)

Присвоєння прізвища, імені та по батькові  дитині при державній реєстрації  народження 

Відповідно Правил реєстрації актів цивільного стану в Україні,якщо  батьки  мають  спільне  прізвище,  то  це  прізвище присвоюється і дітям.

При різних  прізвищах  за  письмовою  згодою  батьків  дитині присвоюється прізвище батька  чи  матері  або  подвійне  прізвище, утворене   шляхом   з'єднання   їхніх  прізвищ,  про  що  робиться відповідний запис  у  графі  "Для  відміток",  який  засвідчується підписами обох батьків. У разі, якщо мати чи батько дитини не може особисто з'явитись до  органу реєстрації актів цивільного стану,то її (його) заява, справжність підпису на якій має бути нотаріально засвідченою, може бути  подана  через представника.  Повноваження представника мають ґрунтуватися на нотаріально посвідченій довіреності.

У заяві  про  присвоєння  дитині  подвійного  прізвища батьки зазначають,  з  якого  прізвища  -  батька  чи  матері  -  повинно починатися прізв ... Читати далі »

Просмотров: 576 | Добавил: trudovaslava | Дата: 24.03.2015 | Комментарии (0)