Головна » 2015 » Квітень » 30 » ВАШЕ ЗДОРОВ"Я
12:01
ВАШЕ ЗДОРОВ"Я

Меланомі - стоп!

Меланома відноситься до групи особливо небезпечних злоякісних новоутворень. Протягом багатьох років (10-50) пухлина може розвиватися в поверхневих шарах шкіри, нічим не даючи про себе знати. Пізніше її поодинокі клітини проростають углиб та, зберігаючи здатність до розростання, збільшують об’єм і агресивність пухлини. Загальна риса всіх меланом -відсутність тісного контакту між клітинами. Недостатня здатність до зчеплення і стає причиною легкого відриву клітин від основної маси пухлини, що і призводить у подальшому до виникнення метастазів.

Зародженню меланоми сприяють різні причини. Але  головна з них — постійне погіршення екологічної ситуації.

Один з найбільш значних факторів ризику — надмірне перебування на сонці. Звичайно, для кожної людини норма інсоляції індивідуальна, але завжди важливо пам’ятати, що ультрафіолетове опромінення у великих дозах викликає необоротні зміни в клітинах шкіри, приводячи до їх переродження.

Найбільш схильні до такого мутагенного впливу сонячних променів світлошкірі, світловолосі люди з блакитними, зеленими і сірими очима.  До групи ризику також відносяться ті, у кого багато веснянок, пігментних плям і невусів, особливо якщо діаметр останніх перевищує 5 міліметрів.

Іноді пухлина розвивається після травми родимки (удару), якщо необережно зачепити її нігтем, яким-небудь гострим предметом, мочалкою.

Як відрізнити звичайну родимку від меланоми?
Родимка найчастіше буває коричневого, рудого, бежевого або чорного кольору. Вона рівномірно забарвлена, кругла або овальна, має різко окреслені межі. Як правило, пігментні плями і невуси формуються на шкірі протягом перших десяти років життя людини. Іноді кілька родимок з’являється приблизно в один і той же час, особливо на тих ділянках шкіри, які відкриті для доступу сонячних променів. Протягом багатьох років ці утворення не змінюють ні форми, ні розміру. В середньому у людей на тілі близько 25 родимок, і в основному вони небезпеки не несуть.

Але раптова зміна кольору, форми і розміру пігментної плями або невуса — сигнал неблагополуччя. Треба негайно звернутися до лікаря, краще - до онкодерматолога.

Про переродження родимки можуть свідчити:

- зміна конфігурації плями по периферії;

- зміна кольору: посилення або, навпаки, зменшення пігментації;

- швидке зростання і ущільнення;

- поява запального ореолу після травми;

- утворення дрібних вузлуватих папілломатозних елементів;

- нечітко окреслені межі невуса (розмиті краї);

- «розливання» пігменту в навколишню шкіру;

- утворення кільця вугільно-чорних вузликів по периферії пігментної плями.

  Зовсім необов’язкова наявність  кожної з вищепере-лічених ознак-симптомів злоякісного новоутворення. Але, тим не менш, до лікаря треба піти негайно.

  Ви завжди можете звернутися за консультацією в кабінет дерматолога Центральної районної лікарні та пройти обстеження в обласному клінічному шкірно-венерологічному диспансері №1 за адресою: місто Харків вул. Карла Маркса, 17.

Наталія ШВИДИЧ.

Медична сестра  шкірно-венерологічного кабінету.

 

Переглядів: 475 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar