Головна » 2015 » Квітень » 11 » РІК НА ПОСАДІ ГОЛОВИ РДА: ЗДОБУТКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ
11:47
РІК НА ПОСАДІ ГОЛОВИ РДА: ЗДОБУТКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

РІК НА ПОСАДІ ГОЛОВИ РДА: ЗДОБУТКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ

За рік роботи на посаді голови райдержадміністрації Віталієм Кіяном зроблено чимало важливих кроків задля стабільності і поліпшення життя борівчан. Багато це чи мало? Що покладено в основу повсякденної напруженої роботи? Що вже вдалося реалізувати і які плани та перспективи подальшої діяльності? Читайте в нашому інтерв’ю.

- Віталію Олексійовичу, цими днями минув рік відтоді, як Ви стоїте біля керма нашого району. Як би Ви, як людина, як керівник, охарактеризували  цей період і для себе, і для всіх жителів Борівщини?

- По-перше, хочу подякувати працівникам усіх структурних підрозділів райдержадміністрації, селищному та сільським головам, керівникам сільгосппідприємств, котрі разом зі мною вирішували питання забезпечення стабільності й поступового розвитку району.

Погодьтеся, 2014 рік для нашої держави виявився найдраматичнішим за останні десятиліття. Це був рік, який залишив багато запитань без відповідей. Країна пройшла через кров і випробування. Спільним народним сумом відгукнулася у серцях українців смерть героїв Небесної сотні, болем – втрата сонячного Криму, горем – війна на Донбасі.

Для мене особисто цей період був дуже непростим з перших днів. Пам’ятаю, як одразу ж після затвердження на посаді, з метою оформлення права першого підпису й забезпечення стабільності виплат заробітних плат в ра-йоні, довелося відвідати Харківську облдержадмі-ністрацію.  Розтрощені меблі та вщерть вигорілі кабінети, як наслідок захоплення будівлі сепаратистами, назавжди врізались в мою пам’ять. Та Харківщина – це Україна! Ми змогли вистояти і не допустити на своїй землі тих жахіть, які й зараз переживає Донбас.

З надією на краще життя йшли українці цього року на вибори нового Президента і депутатів до Верховної Ради України. Моє завдання було -  забезпечити законність їх проведення на території району і в цілому по територіальному виборчому округу. Це був період, коли вибудовувалася вертикаль влади в районі для того, щоб у подальшому забезпечити  виконання поставлених завдань. Тож не помилюся, коли скажу, що це був період інтенсивної, напруженої праці. Зараз ми маємо сформований колектив, надійну команду, стратегічний план подальшого розвитку Борівського району.

Головним пріоритетом першого року роботи було створення надійної бази для вирішення нагальних проблем життєзабезпечення територіальних громад району, контроль за наповненням бюджетів усіх рівнів, дотримання платіжної дисципліни, належного і своєчасного фінансування установ та закладів охорони здоров’я, освіти, культури, со-ціального захисту.

Провідною галуззю району є сільське господарство, в якій функціонують 68 підприємств різних форм власності. Валова продукція сільського господарства  в 2014 році склала 334 млн.грн., що більше попереднього року на 37 млн.грн. (на 112,4%). Продовжувалась робота щодо зміцнення матеріально-технічної бази господарств району. Сільськогосподарськими підприємствами закуплено 33 одиниці техніки на загальну суму 30,3 млн.грн. Було одержано добрий врожай зернових культур - 42 ц/га. Валовий збір зернових та зернобобових культур склав 97,3 тис.тонн, що на 35,8 тис.тонн або в 1,6 раза більше показника 2013 року. По всіх категоріях господарств отримано валовий збір ранніх зернових та зернобобових 133,5 тис.тонн, що є найвищим показником за всю історію існування Борівського району. Урожайність соняшника збільшилась на 3,5 ц/га в порівнянні з минулим роком, при цьому площі посіву по сільськогосподарських підприємствах зменшились майже на 1 тис.га.

Забезпечено зростання виробництва тваринницької продукції в порівнянні з минулим роком: молока на 6%, яловичини на 7%, свинини на 5%. Надій на корову (початкову) склав 5802 кг, що на 310 кг, або 106% більше 2013 року.

Проте, незважаючи на позитивні зрушення, продовжують залишатись негативні тенденції та проблеми, що стримують подальше економічне зростання. Зокрема, відставання процесів оновлення виробничих потужностей від їх зношення та вибуття, висока залежність від зовнішнього попиту, відсутність ринків збуту сільгосппродукції, зменшення поголів’я великої рогатої худоби, практика «тіньової» зайнятості населення і виплати заробітної плати в конвертах, невідповідність фахової структури трудових ресурсів потребам ринку. Саме цим, проблемним та невирішеним питанням, приділятиметься особлива увага райдержадміністрації в 2015 році.

- Віталію Олексійовичу, на різних нарадах, засіданнях, в статистичних звітах підбито підсумки минулого року. Але цифри і канцеляризм все ж не відтворюють всієї суті. Що Ви вважаєте найважливішим у житті понад 17 тисяч людей, понад сотні установ району за минулий рік?

- Важко визначити якусь подію найважливішою, бо їх було дуже багато. Кожен прожитий рік - це і кроки уперед, і втрата чогось, це і успіхи, і невдачі. Так було і у 2014-му, який ми усією дружною громадою прожили недарма.

Вважаю, що в минулому році було все ж більше позитиву завдяки щоденній праці кожного з нас: представників державних установ та органів місцевого самоврядування, керівників та робітників підприємств району, вчителів, лікарів, сільгосппрацівників, представників малого і середнього бізнесу... Словом, усіх, хто працює на благо району та України.

Рік, що залишився вже позаду, став випробувальним не лише для країни, а й для кожного з нас. А особисто для мене - ще й роком становлення на посаді голови Борівської райдержадміністрації, відповідальності за район в умовах інформаційної війни, ворожої пропаганди, направленої проти української влади, під час військових дій на території сусідніх областей, з загрозою розростання конфлікту на наші землі.

В першу чергу, усі зусилля були сконцентровані на системі територіальної оборони та вирішенні проблем вимушених переселенців, яких в травні-липні минулого року на Борівщині налічувалось близько 3,5 тисячі чоловік.

Для гарантування безпеки усім жителям Борівщини, силовими структурами спільно з органами влади на місцях та громадськими формуваннями було відпрацьовано систему взаємодії щодо забезпечення правопорядку і недопущення будь-яких диверсійних проявів.

Один з пріоритетних напрямків нашої роботи, а на сьогоднішній день найголовніший, - це допомога сім’ям бійців, які  захищають нашу країну. Переважна більшість заходів, організованих органами влади та громадськими організаціями, спрямована на підтримку української армії. Я пишаюся людьми, які допомагають фронту, пишаюся небайдужими мешканцями нашого ра-йону й щиро їм дякую.

Основні зусилля, враховуючи особливості сьогоднішньої економіки та початкового періоду впровадження реформ різних гілок влади та сфер діяльності, були спрямовані на стабільну роботу об’єктів життєзабезпечення та закладів соціальної сфери, забезпечення своєчасної виплати зарплат, пенсій, соціальних виплат. За позабюджетні кошти було встановлено пластикові вікна в Борівській ЗОШ №1, у дитячому відділенні райлікарні, в ДНЗ №1 «Берізка», встановлено новий котел в Новоплатонівській ЗОШ, здійснено заміну теплотраси в Ізюмській ЗОШ, придбано бойлери в три дитячих садочки (Підлиманський, Піско-Радьківський і Борівський №1«Берізка»), пральну машинку-автомат в Богуславський ДНЗ тощо.

- На особистих прийомах до Вас звертаються дуже різні люди із найвіддаленіших сіл ра-йону. З якими питаннями вони йдуть? Що Вас найбільше вразило за цей рік під час особистих прийомів, що найбільше запам’яталося?

- Так, існують проблеми, що потребують негайного вирішення, і без втручання голови райдержадміністрації їх просто неможливо вирішити. Завжди, на кожній нараді, кажу своїм підлеглим: пам’ятайте, для чого ми з вами тут призначені. Ми тут для того, щоб вирішувати проблеми людей, з повагою ставитися до людських звернень.

Іноді буває так, що чиновники певного рівня ставлять перепони у вирішенні тих чи інших наболілих питань. Це мене дуже розчаровує. Проте і ці проблеми вдається долати.

Багато нарікань на те, як вирішуються питання використання землі в ра-йоні, автобусного сполучення, матеріально-технічного стану закладів соцсфери… Тепер ці питання контролюють спеціальні комісії. Труднощі в тому, що проблемні питання зде-більшого виникають через складність законодавства, що не дає можливості швидко їх вирішити. Звідси і певне незадоволення мешканців району. Ми намагаємося пришвидшувати їх вирішення на районному рівні.

На даний час найвищим законодавчим органом в країні розглядаються питання спрощення оформлення земельних ділянок, надання адміністративних послуг, спрощення системи надання субсидій, тощо.

Дуже болить серце, коли на особистий прийом приходять люди з онколо-гічними захворюваннями які потребують оперативного медичного втручання. Маю сказати, ми, фізично здорові, повинні ставитися до цих хворих людей з великою повагою. Таким людям не шкода й останні гроші віддати. Але всі ми розуміємо, що державне фінансування є обмеженим. Іноді, для вирішення вищезазначених проблем, залучаємо громадськість, керівників сільгосппід-приємств, небайдужих громадян.

Приходить якось бабуся й просить допомогти онукам із працевлаштуванням, бо у неї не вистачає пенсії на їх утримання. Та коли поспілкувався безпосередньо з онуками, з їхніх слів зрозумів, що хочуть собі таку роботу, щоб нічого не робити, а зар-плату отримувати.

Багато звернень від жителів району надходить з житлово-комунальних питань. Мешканці скаржаться на стан інженерних мереж, протікання дахів та ін. Але тут ми працюємо через підтримку комунальних підприємств. І, безумовно, треба підвищувати виконавчу дисципліну як самих мешканців, так і керівників комунальних підприємств. Ставлення до роботи, відповідальність перед абонентом – на це зараз звертаємо увагу.

Неодноразово зазначав, що в роботі голови райдержадміністрації головне - почути кожного, і спільною владною командою приділити увагу кожній людині. Жодне прохання і звернення не залишати в стороні. Разом з тим, деякі питання потребують великих фінансових затрат, деякі - більше часу для їх вирішення.

- Були за цей рік роботи такі моменти, у яких Ви розчарувалися?

- Якщо відверто, ні. Я сприймаю роботу як належне. А для того, щоб не розчаровуватися, слід просто працювати ефективно і з повною віддачею.

- Які першочергові завдання ставите перед собою у 2015 році?

- Наш район приблизно на 80 % дотаційний. Коштів вистачає лише на виплату зарплати працівникам бюджетної сфери, оплату енергоносіїв, со-ціальну допомогу. Тож моє завдання - дбати про наповнення бюджету разом з тими людьми, які мене оточують. Протягом минулого року ми працювали в напрямку укладання договорів оренди на невитребувані (нерозподілені) землі. Тобто, є випадки, коли земельна частка (пай) залишається невитребуваною - особа, якій належить зазначене  право, його не реалізує, а сільгосппідприємство цією землею користується, не сплачуючи податків і зборів. Місцеві бюджети втрачають відповідні надходження. Хоча дане питання навіть на рівні держави ще залишається достатньо неврегульованим. Ми відпрацювали систему укладання відповідних договорів і тепер кошти від оренди землі надходять до бюджетів селищної та сільських рад, а це лише в 2014 році більше 100 тис.грн. понадпланових надходжень.

Також, одним із найголовніших у своїй роботі вбачаю залучення інвестицій у район, як вітчизняних, так і іноземних. Відкриття нових підприємств, а значить - створення нових робочих місць. А ще - дороги. Це наріжний камінь у прямому розумінні цього слова. Звісно, що тут справа у грошах. Їх потрібно заробляти. В минулому році проведений поточний ремонт по провулку Миру, зроблений капітальний ремонт по вулиці Харківській, проведені часткові ремонти невеликих ділянок доріг в селах ра-йону. В поточному році плануємо здійснити капітальний ремонт доріг в селищі Борова по вулицях Миру та Московській. Провести поточні ремонти доріг комунальної власності по вулицях Колгоспній, Набережній, Колгоспному провулку. Поточні ремонти також плануються в Чернещині по вулиці Миру, в Підвисокому по вулиці Садовій, у Гороховатці  по вулиці Береговій, в Підлимані по вулиці Молодіжній, в Богуславці по Шкільному провулку та ін.  Зазначені роботи будуть реалізовані лише за умови належного співфінансування як з місцевого, так і з обласного бюджетів.

До програми економічного і соціального розвитку області на 2015 рік включені наші пропозиції. Це капітальні вкладення із застосуванням енергозбе-рігаючих заходів у Борівській ЗОШ І-ІІІ ст. №2. (майже 200 тис.грн.), за-міна вікон на енергозберігаючі в терапевтичному відділенні Борівської райлікарні (близько 150 тис.грн.) та у Борівському дошкільному навчальному закладі №1 (більше 100 тис.грн.), ремонт у Гороховатській амбулаторії загальної практики сімейної медицини із заміною системи опалення (238 тис.грн.). Будемо наполягати на своєчасному фінансуванні та реалізації зазначених заходів.

Нещодавно обласною радою було прийнято рішення щодо погодження проекту розробки нової території ВАТ «Куб-Газ Борова», яке зареєстроване у  Борівському районі в жовтні 2014 року. Підприємством планується здійснити геологічне вивчення родовищ з подальшим видобування нафти й газу на території Чернещинської сільської ради. Вартість інвестицій на найближчі роки становить 238,8 млн.грн. А це і трудова зайнятість населення, і сплата зборів та податків до місцевого бюджету, і підтримка соціальної сфери села. В цьому напрямку будемо працювати й надалі.

Взагалі, я не маю ілюзій стосовно 2015 року. Безумовно, він буде складним. Але разом із громадою Борівщини ми зуміємо вистояти і перемогти у цій нав’язаній нам гібридній війні, зуміємо захистити територіальну цілісність і незалежність нашої Вітчизни і зробимо свій внесок у розбудову нової, демократичної, правової України.

- Що б Ви хотіли сказати  на завершення?

- Підсумовуючи нашу розмову, хочу зазначити: головне, щоб закінчилася війна на Сході нашої країни й скоріше запанував мир та спокій в кожній оселі. В нашій державі поступово розпочинаються реформи, які повинні завершитися реальним просуванням до європейських стандартів життя. Сподіваюсь, що через всі ці випробування, які випали на нашу долю, Україна очиститься від «бруду» та «сміття». А для цього давайте разом змінюватись, підніматись на ноги, будувати цивілізовану, незалежну державу. Треба вчитися правильно любити, поважати, цінувати все те, що у нас є. І пам’ятати - ми творимо історію. Давайте творити її гідно!

 

 

 

 

Переглядів: 779 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar