Головна » 2015 » Квітень » 9 » Реформування системи примусового виконання
15:31
Реформування системи примусового виконання

Реформування системи примусового виконання

      Міністерство юстиції України повідомило, що уряд прийняв 3 важливі документи, які забезпечать реформування примусового виконання в Україні.

         Перший документ стосується порядку визначення розміру виплат державним виконавцям з метою виконання положення Бюджетного кодексу.

         Другий документ стосується реалізації нового пілотного проекту в сфері  виконання рішень, а саме – запровадження автоматичного розподілу справ між державними виконавцями та реалізацію системи автоматичного он-лайн контролю за строками виконання рішень та їх ефективністю. Реалізація положень цього пілотного проекту дасть можливість усунути різноманітні корупційні складові у аспекті розподілу справ виконавчих проваджень. Також, цей проект передбачає інформатизацію та комп’ютеризацію державних виконавців, які працюватимуть з планшетами. Завдяки цьому всі виконавчі дії – від відкриття провадження до його закриття – будуть проводитися в електронній формі.

         Третій документ, який був прийнятий Кабінетом Міністрів України, стосується Системи електронних торгів арештованим майном.

         Реалізація пілотного проекту у сфері  примусового виконання рішень розпочнеться вже з 1 травня поточного року.

         Держвиконавець буде зацікавлений у  виконанні рішення у повному обсязі, адже від цього залежатиме його винагорода. Розмір винагороди становитиме 2,5 % від обсягу стягнення, а максимальна сума, яку зможе отримати виконавець буде обмежена розміром 50 мінімальних зарплат. Розмір винагороди може утримати виконавця від отримання неправомірної вигоди. Також буде запроваджена система контролю, яка забезпечить як внутрішній контроль, та і контроль з боку безпосереднього керівника виконавця, а також з боку керівництва ДВС в будь-якому регіоні країни. Завдяки запровадженим змінам вдасться забезпечити дотримання строків виконавчих дій.

         Наступним кроком концепції реформування ДВС стане прийняття Закону «Про державну виконавчу службу та приватних виконавців» та Закону «Про виконавче впровадження». Прийняття цих законів забезпечить запровадження змішаної системи примусового виконання за участю приватних виконавців. При цьому, стягувач отримає вибір – звертатися до державного чи приватного спеціаліста.

         Планується створення єдиного реєстру боржників з відкритим доступом до його даних. Водночас буде розширено функції програми виконавчого провадження. Заінтересовані особи зможуть створити власний віртуальний кабінет з усією необхідною для користувача інформацією. Також, планується реінтегрувати систему виконавчого провадження з іншими реєстрами та банківською системо. А електронну перевірку достовірності документів забезпечуватиме наявність QR-коду.

Головною метою запропонованих змін  є підняття ефективності виконання судових рішень, адже через низький рівень виконання судових рішень інвестори побоюються вкладати гроші в нашу економіку.

         Реалізація запланованого забезпечить знищення корупції, зниження паперового документообігу та збільшення зарплат держвиконавцям. Також це дасть можливість запровадити систему приватних виконавців, які конкуруватимуть з держвиконавцями та між собою.

Борівське районне управління юстиції Харківської області.

Переглядів: 417 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar