Головна » 2016 » Червень » 08

 

Куріння тютюну — найпоширеніша звичка, яка руйнує здоров’я людини. Немає сумніву у тому, що із вживанням тютюну пов’язана велика кількість всіляких хвороб, а при зловживанні курінням можуть виникати надто небезпечні недуги. Пристрасть до тютюну можна вважати також   хворобою, що відноситься до розряду наркоманій. Численними науковими дослідженнями доведено підвищений рівень смертності серед курців.

Тютюнопаління призводить до збільшення ризику виникнення інфаркту міокарда у два рази. В п’ять разів більше спостерігається випадків раптової смерті в групі пацієнтів, які палять. Також курців супроводжує негативна тенденція по ризику виникнення інсультів, захворювання ниркових артерій, атеросклерозу нижніх кінцівок і периферичних артерій.

У наш час боротьба з курінням є не тільки медичною, а й соціальною проблемою. Не зважаючи на існуючі заходи проти вживання тютюну, значних успіхів у його подоланні поки що не досягнуто. Ця шкідлива звичка міцно утримується в побуті людей. Викликає занепокоєння переміщення куріння у більш ранні вікові групи населення та поширення його серед жінок.

Багато хто вважає, що вживання тютюну не приносить шкоди здоров’ю. Це одна з причин поширення поганої звички. Почавши палити, людина швидко звикає до нікотину, організм пристосовується до отрути, настає фізична залежність від неї і курець надовго залишається у полоні своєї пристрасті.

Людина, яка звикла до тютюну, п ... Читати далі »

Просмотров: 329 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

На спортивній базі Борівської ДЮСШ пройшла Весняна спартакіада у якій взяли участь вчителі фізичної культури шкіл району, тренери-викладачі Борівської ДЮСШ - команди «Атлет» і «Схід України»  та команда Борівської райдержадміністрації. Органі-затором  спортивного свята з міні-футболу, волейболу та спортивних естафет і конкурсів виступив  відділ освіти Борівської райдержадміністрації.

Першу гру з міні-футболу розпочала команда «Схід України», яка впевнено здобула перемогу над командою Борівської РДА з рахунком 3:0. Команда «Атлет» перемогла команду Борівської РДА також з рахунком 3:0. «Атлет» і «Схід України» зіграли нічию 3:3, після пробиття післяматчевих пенальті з рахунком 5:3 перемогу здобула команда «Атлет». Бронзовим призером в змаганнях з міні-футболу стала команда «Схід України», срібним - команда Борівської РДА.

В змаганнях з волейболу команда Борівської РДА впевнено здобула перемогу над командою «Схід України» з рахунком 2:0 та «Атлетом» - 2:0 і посіла І місце, команда «Атлет» виграла у команди «Восток» з рахунком 2:0  та здобула ІІ місце, відповідно «Схід України» - ІІІ місце.

В естафеті на 250 метрів взяло участь по п’ять учасників від кожної команди. І місце посіла команда «Схід України», ІІ-  «Атлет», ІІІ місце за ... Читати далі »

Просмотров: 350 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

Останній дзвоник в  Гороховатській загальноосвітній школі І-ІІІ  ступенів – це чудова шкільна традиція, тепле родинне свято, яке не можна нічим замінити. Цього свята немає в жодному календарі. Воно буває лише раз у житті кожної людини, кожного з нас.

Для більшої частини учнів це просто оповіщення про прихід шкільних канікул. Майже всі, хто першого вересня повернеться за парти, радіють цьому довгоочікуваному дню. Три місяці свободи від строгого розпорядку дня, ранніх пробуджень, підручників і контрольних. На три довгих місяці можна забути про уроки, вчителів і зубріння.

Але для  трьох джентльменів школи - Олександра Мироненка, Владислава Сідаша та Олександра Швиголя - закінчення  навчального року пов’язане не лише з радістю, але і з побоюванням, легким смутком, надіями… Для  них   останній дзвоник є відліком початку найбільших змін у житті, кроком у   доросле  життя. 

Довгі одинадцять років проминули як одна мить. З першого класу вони стали однією  родиною, підтримували один  одного, подавали руку допомоги тому, хто цього потребував, були в перших рядах під час проведення заходів, трудових десантів, а іноді і шкільних пустощів. Тому за весь цей час вони справді стали «джентльменами Гороховатської школи». І от сьогодні наші випускники, на чолі зі своєю першою вчителькою Наталією Євгенівною Сикало, востаннє  гордо крокують шкільним&n ... Читати далі »

Просмотров: 345 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

 Нещодавно учнівська молодь та педагогічні колективи Борівського району взяли участь у змаганнях з туристського багатоборства, які проходили на території оздоровчого табору «Орлятко» та на мальовничому березі Червонооскільського водосховища. Змагалося  6 команд туристів загальноосвітніх шкіл району та 4 команди педагогічних колективів.

Організацію та проведення районних змагань здійснювала Борівська дитячо-юнацька спортивна школа.  Всі учасники долали туристську смугу перешкод, брали участь у фігурному водінні велосипеда, продемонстрували свої туристські знання та навички у в’язанні вузлів, розпалюванні багаття, встановленні туристського намету; випускали «Туристську газету», готували туристську кашу та виконували туристські пісні.

 Під час змагань юні спортсмени  долали різні високотехнічні етапи: “Переправа через яр по колоді” із самостраховкою, “Рух через болото по жердинах”, “Подолання канави”, “Подолання штучного завалу”, “Переправа за допомогою маятника”, “Влуч у ціль”.  Дуже цікавою була дистанція  з фігурного во-діння велосипеду, яка складалася з проїзду колії, гойдалки, змійки,  воріт, перенесення предмету, долання створу та зупинки на стоп-лінії.

В загальному підсумку серед команд учнів загальноосвітніх шкіл району  ІІІ місце посіла команда Шийківської ЗОШ (вчитель ф/к Вразовський ... Читати далі »

Просмотров: 376 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Цього року літо доволі дощове, що сприяє гарному росту грибів і, на жаль, отруєнню ними.

Нагадуємо, що основна причина отруєнь грибами -  вживання пластинчастих отруйних грибів, які помилково сприймалися за такі їстівні гриби, як печериці, сироїжки, підберезовики, рядовки, а також порушення технології приготування їстівних грибів – смаження без попереднього проварювання.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:“Усі їстівні гриби мають приємний смак”, “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”, “Усі гриби в молодому віці їстівні”,“Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”, “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”, “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”, “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”, “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

 Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос)  з’являються через 1-4 години після вж ... Читати далі »

Просмотров: 339 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

Борівська районна газета «Трудова слава» виходить раз на тиждень по п’ятницях. Саме по п’ятницях новий номер газети  з’являється на прилавках магазинів та потрапляє до перед-платників. В окремих населених пунктах листоноші розносять пресу по суботах. Та останній номер районки в деяких селах затримався настільки, що потрапив до поштових скриньок аж у вівторок наступного тижня. Це при тому, що газета вчасно була передана в «Балдрук»,  надрукована і привезена в район. У п’ятницю вже всі бажаючі мали змогу придбати її у магазинах. Чому ж така ситуація склалася у селах?

Як пояснили редакції газети представники «Укрпошти», причиною такої затримки стали їхні внутрішні кадрові питання. Просто листоношам, які здебільшого працюють на неповну ставку, було надано у суботу вихідний за раніше відпрацьований час, а неділя і понеділок у них є законними вихідними.  При цьому, про такі тимчасові зміни і незручності працівники «Укрпошти» навіть не попередили ні редакцію, ні передплатників.

Такі дії «Укрпошти» є грубим порушенням умов договору, створюють незручності нашим читачам і завдають суттєвих збитків репутації газети.

Просимо усіх, хто зазнав таких незручностей, написати на ім’я головного редактора районної газети «Трудова слава» заяву з проханням розібратися у даній ситуації. З вашими заявами ми будемо звертатися до Харківської дир ... Читати далі »

Просмотров: 342 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

31 травня відбулось пленарне засідання VIII сесії Борівської районної ради VII скликання, у якому взяли участь 23 депутати із 26.

Опорна школа

Ця сесія була досить напруженою, адже на розгляд виносились питання, які отримали широкий резонанс у районі: «Про визначення опорним закладом Борівської загальноосвітньої школи  І-ІІІ ступенів №1 імені Героя Радянського Союзу В. С. Колісника Борівської районної ради Харківської області» та «Про створення освітнього округу з визначеним опорним закладом Борівської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 імені Героя Радянського Союзу В.С. Колісника Борівської районної ради Харківської області». Більше того, перед початком пленарного засі-дання під вікнами районної ради зібралися дві групи мітингувальників: одні прохали депутатів підтримати нововведення заради майбутнього дітей району, інші – вимагали протилежного. Більшість противників створення освітнього округу приїхали з Богуславки мотивуючи свою позицію тим, що хочуть врятувати свою школу. Насправді ж мова про закриття жодної із шкіл району не велася, а Богуславська ЗОШ зі складу освітнього округу в останній редакції проекту відповідного рішення була виключена.

Думки народних обранців при прийнятті рішень також розділилися. І якщо за створення опорної  школи на базі Борівської ЗОШ №1 усі присутні депутати проголосували одноголосно, ... Читати далі »

Просмотров: 729 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

Нещодавно ми з вами раділи за нашого борівського богатиря Володимира Мішустіна, який виборов звання чемпіона України, бажали йому успіхів і нових перемог. І ось я знову його зустрічаю, тільки вже в якості Чемпіона Європи.

21-25 квітня в місті Бухарест, Румунія, відбувся чемпіонат Європи з армспорту. У ньому взяли участь представники 29 країн. Була серед спортсменів і українська делегація. Володимир виступав у ваговій категорії 90 кг.

- На турнірі  такого рівня я людина нова, тож ніхто не сприймав  мене як грізного суперника, в чому й була  велика перевага. Я застосував всі свої знання та напрацьовану роками техніку і здобув перемогу в змаганнях на обидві руки, - розповідає Володимир. - Були серед присутніх спортсменів і вищі, й міцніші, але мені вдалося їх побороти, бо змагався я не за премії й винагороди, а за честь своєї країни. Наша делегація була найскромнішою серед присутніх на змаганнях, це видно було і з умов проживання, і зі спортивного обмундирування. Та наш бойовий дух і прагнення до перемоги виявились найсильнішими!

Шлях до Чемпіонату Європи був досить складним.

- Жоден спортсмен з тих, що брали участь у змаганнях, маю на увазі європейців, не тренується в таких умовах, як ми. Вони мають все необхідне знаряддя й підтримку від держави, мені ж, щоб домовитись про зал для тренувань, довелось подолати багато перешкод, - ділиться чемпіон. - Не буду приховувати, мені пропонували навіть змінити громадянство й ... Читати далі »

Просмотров: 320 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

Ось і залишилась позаду безтурботна і весела шкільна пора. Зосталися в минулому складні контрольні і суворі вчителі. Попереду у вчорашніх школярів доросле життя зі своїми радощами і труднощами, але шкільні спогади завжди будуть найсвіт-лішими. І, мабуть, для кожного найяскравішою, найприємнішою згадкою залишиться випускний бал.

28 травня в школах Борівщини пройшли випускні вечори. Цього року із одинадцятих класів району випущено 115 учнів. Найбільша кількість випускників у Борівській ЗОШ №1 – 29,  серед них і єдина медалістка району – Тетяна Шутько. Свою золоту медаль дівчина вже підтвердила високими результатами зовнішнього незалежного оцінювання.

Випускники Борівської ЗОШ №1 за багаторічною славною традицією зібралися цього дня в районному будинку культури. Зі святом, із успішним закінченням школи та вступом у доросле життя випускників привітали голова райдержадміністрації Віталій Кіян, голова районної ради Олена Клименко, начальник відділу освіти райдерж-адміністрації Тетяна Бондарівська, директор школи Любов Терентьєва, перші вчителі.

Від імені батьків з напутнім словом виступив Михайло Кравцов. Щиро і емоційно він бажав дітям успіхів на життєвому шляху та давав настанови.

- Зрозуміло, що космонавтами і депутатами всі не стануть, але прагнути треба! – наголосив батько.

Після офіційної частини вручення атестатів та нагород випускники подарували присутнім святкове театралізоване дійство « ... Читати далі »

Просмотров: 468 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

Серед учнівської молоді Борівською ДЮСШ було проведено два турніри з міні футболу на Кубок «Весна-2016».

Спершу були проведені змагання  серед вихованців молодшої вікової групи Борівської ДЮСШ та учнів 4-6 класів загальноосвітніх шкіл району.

В суперництві серед  дівчаток змагання проходили за коловою системою. ІІІ місце здобула команда Першотравневої ЗОШ (вчитель ф/к Лукомський С.П.), ІІ місце за Ізюмською ЗОШ (вчитель ф/к Мизюк П.А.),  І місце посіла команда Борівської ЗОШ № 1 (вчитель ф/к Грабар М.М.).

Серед хлопчиків  змагалися 7 команд: Ізюмської, Першотравневої, Богуславської, Піско-Радьківської, Борівської № 1 та Борівської № 2  загальноосвітніх шкіл, а також команда “Вимпел” ДЮСШ.

В боротьбі  серед юнаків  вихованці команди «Вимпел»  перемогли команду Борівської ЗОШ №1 з рахунком 3:2 та посіли ІІІ місце. В боротьбі за перше місце між командами Бо-рівської ЗОШ №2 та Ізюмської школи основний час завершився з рахунком 1:1, та після пробивання 6м пенальті  перемогу здобули гравці команди  Борівської ЗОШ №2 з рахунком 2:0.

Переможці турніру  були нагороджені перехідними Кубками від Борівської ДЮСШ та грамотами відділу освіти райдержадміністрації.

У змаганнях середньої вікової групи (7-9 кл.) взяли участь сім команд хлопчиків: Борівська №1, Борівська №2, Богуславська, Підлиманська,  Ізюмська, Піско-Радьківська, Пер ... Читати далі »

Просмотров: 366 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)

 

Кожен з нас рано чи пізно мріє побувати у святих місцях, доторкнутися до святинь, отримати Боже благословення, розраду і душевний спокій. В Україні багато славних святих місць, одне з яких - у Свято-гірську. Нещодавно адміністрація територіального центру організувала екскурсію для пенсіонерів, учасників «Університету ІІІ віку», та своїх працівників до Свято-Успенської Святогірської лаври.

Цей православний монастир розташований на правому високому березі Сіверського Дінця. У 2004 році монастир одержав статус лаври. Крім наземних будівель, розташованих на його території, є ще й крейдяні печери.

Затамувавши подих відвідувачі слухали службу в Успенському Соборі. Мали можливість доторкнутися чолом до чудотворної Сятогірської ікони Божої Матері. Відвідали печери Святогірської лаври, побували у печерних храмах Різдва Іоана Предтечі, преподобного Олексія чоловіка Божого, печерному храмі Антонія і Феодосія Печерських, біля дерев’яного Святогірського  монастиря.

Ця екскурсія сподобалася всім. Екскурсанти вдячні за допомогу в  організації  подорожі заступнику голови Борівської РДА Шутьку С.П., начальнику відділу освіти Борівської РДА Бондарівській Т.Ю., директору територіального центру Рибалку О.М.

Зоя КОСТЮЧЕНКО.

Заступник директора терцентру. 

 

Просмотров: 292 | Добавил: trudovaslava | Дата: 08.06.2016 | Комментарии (0)