Головна » 2016 » Червень » 8 » ЗБИРАЙТЕ ГРИБИ ОБЕРЕЖНО
17:09
ЗБИРАЙТЕ ГРИБИ ОБЕРЕЖНО

 

Гриби - це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Цього року літо доволі дощове, що сприяє гарному росту грибів і, на жаль, отруєнню ними.

Нагадуємо, що основна причина отруєнь грибами -  вживання пластинчастих отруйних грибів, які помилково сприймалися за такі їстівні гриби, як печериці, сироїжки, підберезовики, рядовки, а також порушення технології приготування їстівних грибів – смаження без попереднього проварювання.

УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:“Усі їстівні гриби мають приємний смак”, “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”, “Усі гриби в молодому віці їстівні”,“Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”, “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”, “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”, “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”, “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.

 Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос)  з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та напади нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин, а смерть настає через 5-10 днів після отруєння.

Перша допомога при отруєнні грибами

Викличте “Швидку медичну допомогу” і одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; нажміть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими.

 Після надання первинної допомоги дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.

Забороняється: Вживати будь-які ліки та їжу,  алкогольні напої, молоко, - це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику. Займатися будь-якими іншими видами самолікування. Запам’ятайте, отруєння грибами дуже важко піддається лікуванню.

Віталій СЕРНЕЦЬКИЙ

Провідний Інспектор Борівського РС ГУ ДСНС України у Харківській області.

 

 

Переглядів: 336 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar