Головна » 2015 » Жовтень » 8 » НА ЗАХИСТІ ВІТЧИЗНИ
14:43
НА ЗАХИСТІ ВІТЧИЗНИ

День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня, у день святої Покрови Пресвятої Богородиці, водночас з Днем Українського козацтва. З 2015 року є державним святом і неробочим днем.

У 2014 році в українському суспільстві в результаті реакції на збройну агресію Росії підсилилися проєвропейські тенденції відмови від радянських символів і свят, зокрема, від Дня захисника Вітчизни.

Як зазначив Президент України Петро Порошенко:

«Україна більше ніколи не відзначатиме це свято за військово-історичним календарем сусідньої країни. Ми будемо шанувати захисників своєї Батьківщини, а не чужої!»

Серед можливих дат громадськість називала свято Покрови Пресвятої Богородиці. Зокрема, голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович мотивував вибір цієї дати для Дня захисника України історичною традицією вшанування українського війська саме на Покрову.

Крім того, саме 14 жовтня традиційно відзначається як день українського козацтва.

14 жовтня в Україні відзначається День захисника вітчизни. Напередодні цього свята вирішив завітати до місцевої військової частини.  Дізнався про те, як в цей нелегкий час триває служба, який настрій у військових , поспілкувався з командуванням частини та одним з кращих військовослужбовців служби за контрактом підрозділу Ігорем Романенком.

 Сам Ігор борівчанин, після строкової служби в 2012-му році вирішив залишитися на контракт. Пройшовши підготовку, отримав звання молодшого сержанта. Військова служба прийшлася до душі Ігорю, каже що подобається, хоча іноді буває й важко. Все ж таки армія.

Минулі роки служби згадує з посмішкою, тренування з бойової підготовки та вивчення військової справи стали в пригоді. З початком антитерористичної операції життя в військовій частині змінилося - збройні сили були переведені на вищий ступінь готовності. Бойові чергування тривали вже не декілька годин, а декілька тижнів.Були в повній готовності до можливого нападу ворога.Тим військовослужбовцям, які мають сім'ї, доводилось лише іноді чути голоси своїх дітей та жінок по телефону.

Довелося побувати  нашому герою і в зоні АТО.Перебуваючи на посаді начальника приймально-передаючого пункту, він зі своїми товаришами забезпечував зв'язок з командуванням штабу в Луганській області.Потрапляли під обстріли ворога, тоді доводилося відбиватись.

 Розповідаючи про це, в його голосі відчувались сум і стурбованість.Та завжди поставлені командуванням завдання підрозділ Ігоря виконував чітко й швидко, за що не раз отримував відзнаки та похвальні грамоти.Коли  запитав  як до його служби ставиться дружина, він відповів, трохи ніяковіючи, що поки  не одружений, зустрічається з дівчиною,а та, звичайно, дуже хвилюється.

  Наприкінці нашої розмови молодший  сержант Романенко від свого імені та від імені всіх військовослужбовців частини поздоровив з Днем захисника Вітчизни всіх,  хто несе службу, хто стоїть на сторожі миру. Побажав міцного здоров'я та мужності. Особливі вітання він просив передати хлопцям, які зараз перебувають в зоні АТО - "Тримайтеся, друзі, ми повернемо мир і перемога буде за нами".

 Пишаймося ж нашими земляками. Доки такі прості хлопці стоять на сторожі миру, ми можемо відчувати себе захищеними. Зі святом вас, захисники!

Віталій КОЛЕСНІК.

Переглядів: 384 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar