Головна » 2016 » Лютий » 26


"В Афганистане, в чёрном тюльпане… В черном тюльпане те, кто с заданий, едут на родину милую в землю залечь…"  
Хто з нас не знає цих слів і не ковтає сльози, слухаючи пісню? Саме чорний тюльпан став символом війни в далекому Афганістані, яка продовжувалася довгих 10 років.   
27 років тому, 15 лютого 1989 року закінчилася одна із найдовших і найтрагічніших воєн другої половини 20-го століття. Війна, яка була вдвічі довшою за Велику Вітчизняну. Її ніхто не оголошував. Вона залишила невиліковні рани у тисячі українських родин, зламала та забрала життя багатьох молодих хлопців, яких радянська влада кинула воювати на чужих територіях. 
Тож 15 лютого ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю полеглих, вшановуємо тих, кому довелося воювати в чужих країнах.
Саме цього дня, вже традиційно, до пам`ятника у формі чорного тюльпану на мітинг приходять афганці та інші воїни-інтернаціоналісти, керівництво району,  представники всіх підприємств і організацій селища, аби ще раз згадати загиблих воїнів, наших земляків, потиснути руки тим, кому вдалося повернутися з тієї страшної чужої війни.
Перед присутніми виступили голова Бор ... Читати далі »

Просмотров: 533 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)


Доброзичлива, чарівна, розумна жінка із доброю, щирою душею та веселою і завзятою вдачею Титаренко Анастасія Якимівна 5 лютого зустріла свій ювілейний 90-й День народження.


З подарунками та найкращими побажаннями до іменинниці завітали представники територіального центру соціального обслуговування. Життєрадісна господиня радо зустрічала гостей свого свята. Приїхали на ювілей до рідної неньки і діти.
...5 лютого 1926 року в сім'ї колгоспників народилася шоста дівчинка, яку назвали Настею. Дитинство було нелегким. Батьки багато часу віддавали роботі, тому її виховували старші сестрички. З дитячих років Настя була доброю, чуйною, допитливою дівчинкою, яка дуже любила тварин. Тому після закінчення школи вона без вагань вступила до Куп'янського зооветеринарного технікума. 
Здобувши спе-ціальність, повернулася до рідного села Вище Солоне, де все життя і пропрацювала в колгоспі зоотехніком, завфермою. 
В роки Великої Вітчизняної війни допомагала солдатам копати окопи, носила воду, доглядала за пораненими. За свої життєві заслуги Титаренко А.Я. має відзнаку Ветерана праці та чотири нагороди учасника Великої Вітчизняної війни.
Вітаючи Вас із почес ... Читати далі »

Просмотров: 386 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)



В самому центрі Борової я вже декілька місяців спостерігаю таку картину: водії без зайвих докорів сумління залишають свої авто просто на пішохідному переході. Насправді ж це грубе порушення правил дорожнього руху, яке тягне за собою покарання порушника, складення протоколу та штраф. Та якщо придивитись, не все так однозначно в цій ситуації. Давайте спробуємо розібратись.
Пішохідні переходи - це ділянка автошляху, на якій пішохід повинен відчувати себе в безпеці. Ці смуги на асфальті, що в народі називають "зеброю", дають величезну перевагу пішоходам перед  автомобілістами. Та якщо періодично не поновлювати розмітку, з часом вона просто зітреться. Так і сталося в нашому випадку: від широких білих смуг майже не залишилось сліду. Цим і користуються час від часу водії, "зручно" паркуючись вони просто перекривають прохід  пішоходам і ті вимушені обходити авто, іноді навіть навпростець через газон. Мені  пощастило "спіймати" одного з цих добродіїв.
- Я не бачив що тут пішохідний перехід! Роз-мітка в цьому районі зовсім відсутня. А мені звідки знати що тут зебра? Може місцеві про це знають, а я ні. І знаку немає. Так що моєї вини тут зовс ... Читати далі »

Просмотров: 421 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)


У райдержадміністрації пройшла розширена апаратна нарада, в якій взяли участь керівники підприємств, установ, організацій, органів місцевого самоврядування району та структурних підрозділів РДА.
ПІДГОТОВКА ДО ВЕСНЯНО-ПОЛЬОВИХ РОБІТ
В.о. начальника управління агропромислового розвитку районної державної адміністрації Володимир Кавун доповів про хід підготовки сільськогосподарських підприємств ра-йону до проведення комплексу весняно-польових робіт та стан посівів озимих культур урожаю 2016 року.
Так, сільськогосподарськими підприємствами озимих культур на зерно восени 2015 року було посіяно на площі 16089 га, що лише на 145 га менше, ніж в минулому році. Більшість площ засіяні з мінеральними добривами.
Відповідно до методики, відбір монолітів проводиться 25 січня, 25 лютого та 10 березня. На жаль, через несприятливі погодні умови, відбір монолітів у січні був проведений лише в СТОВ а\ф "Новий шлях". Решта господарств будуть проводити відбір в другий та третій строки. 
За даними моніторингу, посіви озимих культур на площі 4955 га (54%) знаходяться в задовільному стані, 4215 га (46% від отриманих сходів) - слабкі та зріджені, 6919 га (43% від посіяних) - не зійшли з осені. Але навіть ті посіви, які не вийшли на поверхню ґрунту, на сьогодні живі і при сприятливих погодних умовах та дбайливому догляді можуть сформувати необхідну кількість рослин на одному гектарі для отримання врожаю. Та вже зараз треба розуміти, що певну ч ... Читати далі »

Просмотров: 367 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)


Ми горді з того, що жили поруч
Минулої п'ятниці в Чернещині відбулися пам'ятні заходи, присвячені Герою України Анатолію Криворучку. Цього дня, 12 лютого, нашому видатному землякові виповнилося б 69, та вже понад два роки він оглядає рідну землю з висоти безкрайнього неба…  Він народився на велике православне свято - в День Трьох Святителів, а пішов з життя на Різдво. І весь його життєвий шлях був особливим і сповненим добрих справ на благо людей.
Кажуть, що людина жива, поки жива пам'ять про неї. І цей день показав, що Анатолій Тихонович не покидав цей світ ані на мить, адже вшанувати його прийшло і приїхало дуже багато люду з Чернещини і навколишніх сіл, з Борової і всього Борівського району, з Харкова і Харківської області, з усієї України: рідні, друзі, знайомі, колеги, учні, послідовники, просто земляки і шанувальники, ті, хто знав його особисто і ті, хто ніколи не зустрічався з ним, але глибоко поважає його життєвий шлях.  
У церкві Трьох Святителів при Свято-Миколаївському храмі, зведеному на Чернещинській землі Анатолієм Тихоновичем, настоятель ієромонах Ігор провів службу і відслужив пам'ятну літургію.  Після чого справив панахиду ... Читати далі »

Просмотров: 493 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)


Уже стало доброю традицією в Першотравневій ЗОШ двічі на рік, за результатами семестрового оцінювання, нагороджувати відмінників, переможців районних конкурсів дитячої творчості, призерів ІІ етапу предметних олімпіад грошовими призами від генерального директора ПСП агрофірми "Світанок" Головченко Тамари Василівні  та керівника ФГ "Слобода" Головченка Богдана Івановича.  Цим людям не байдуже якими виростуть наші діти, тому керівники стимулюють школярів до навчання, підтримують кращих учнів, щоб вони вже змалку розуміли: гарна праця завжди буде винагороджена.
Так, цього місяця учениця 6 класу, призер районної учнівської олімпіади з математики (ІІ місце) та відмінниця школи Колеснік Ельвіра отримала подвійну винагороду. 
За відмінні результати у навчанні премійовані учні Проценко Карина (3 клас), Матюшко Вікторія (4 клас), Проценко Діна (5 клас), Школьна Еліна (4 клас). Вперше в своєму житті отримали перший "заробіток" учениці 2 класу Дух Анастасія та Школьна Рената. Як неодноразовому учаснику районних творчих конкурсів була надана премія учениці 10 класу Шаповаловій Анастасії.
Педагогічний колектив Першотравневої ЗОШ вдячний батькам, ... Читати далі »

Просмотров: 360 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)


Чинне законодавство не передбачає внесення змін до правовстановлюючих документів у зв'язку з перейменуванням об'єктів топоніміки, оскільки вони є чинними і не вимагають заміни або отримання нових.
Про це розповідає газета “Время”, яка надає роз'яснення юридичного департаменту Харківської міськради щодо внесення змін в документи після перейменування районів, вулиць та інших об'єктів топоніміки на виконання закону про Декомунізацію. Йдеться про свідоцтва про право власності, свідоцтва про право на спадщину, про договори купівлі-продажу, дарування тощо.
Таким чином, у разі вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном (продаж, оренда, дарування, спадкування та ін.) необхідно отримати копію відповідного рішення селищної чи сільської  ради про перейменування об'єктів топоніміки. На основі такого рішення, а також правовстановлюючих документів, що містять стару назву, нотаріус видасть новий правовстановлюючий документ.
У той же час законодавством  не передбачена необхідність заміни паспорта або внесення в нього відповідних змін до відомостей про місце реєстрації. На підставі Положення про паспорт громадянина України недійсним вважається лише т ... Читати далі »

Просмотров: 677 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)


Сьогодні до нас повертається ім'я і творча спадщина Софії Русової - видатного педагога і письменниці, громадського і політичного діяча, палкої прихильниці національного виховання. Понад півсто-ліття її твори були приречені на забуття, визнавалися й піддавалися дискредитації. Дослідники вважають, що за обсягом і рівнем просвітянської роботи Русова стоїть на одному щаблі з Оленою Пчілкою, а за силою і пристрастю, з якими звучало її слово на захист української культури, духовності, рідної мови, Софію Русову можна зрівняти з Лесею Українкою.
18 лютого 2016 року у Борівському дошкільному навчальному закладі №3 "Золота рибка" було проведено педагогічні читання "Софія Русова - видатний педагог, подвижниця національного виховання" -  присвячені 160-ій річниці від дня народження талановитої дочки України.
Педагогічні читання розпочали найменші учасники, вихованці старшої групи, які декламували вірші про Олешню (батьківщину С. Ф. Русової), співали українських народних пісень про Україну та найрідніших людей - батька й матір, гордовито несли звання справжніх українців.
На педагогічних читаннях, завдяки колективу ДНЗ "Золота рибка", були обговорені п ... Читати далі »

Просмотров: 369 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)



У зв'язку з настанням доволі незвично теплої погоди для лютого, виникла загроза швидкого танення льоду на відкритих водоймищах району. На даний період лід поволі відходить від берегів, що вже несе відповідну загрозу при виході на нього. Тому Борівський РС ГУ ДСНС у Харківській області вкотре попереджає щодо правил поведінки на льоду та при потраплянні у воду.
Отже, лід може бути неміцним та нести загрозу провалу біля штучних та природних витоків води (річки, джерела, витоки з заводів, та інше). Тонкий та крихкий лід поблизу кущів, очерету, полу затоплених та повалених дерев, корчів, в місцях звуження водойми (поблизу мостів, насипів).
Безпечним є лід зеленуватого відтінку, для одного пішохода - товщиною не менше 7 см, для масового виходу на лід - не менше 15 см. Виміряти точну товщину можна лише знявши спочатку верхній каламутний та рихлий прошарок льоду. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Якщо лід почав тріщати - не біжіть. А відходьте по своїх слідах поволі назад, не відриваючи ступні ніг від льоду.
Твердо запам'ятайте, що зимова підлідна риболовля потребує особливо суворого дотримання правил безпеки, а саме:
-    н ... Читати далі »

Просмотров: 516 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)


Порядок знищення документів із закінченим терміном зберігання
Документи, за якими закінчився термін зберігання, передбачений Переліком типових документів, що створюються під час діяльності  державних органів та органів місцевого самоврядування, інших установ, організацій і підприємств, із зазначенням строків зберігання документів (Затверджено Наказом Міністерства юстиції України 12.04.2012 № 578/5), можуть бути знищені.
Відбір документів, строки зберігання яких закінчилися, і складання акта про вилучення цих документів для знищення здійснюються після створення зведених описів справ постійного зберігання та з кадрових питань (особового складу) за відповідний період.
Акт про вилучення для знищення документів, не внесених до Національного архівного фонду, розглядається експертною комісією (ЕК) установи одночасно зі зведеними описами. Рішення експертної комісії установи оформлюється протоколом.
Схвалені ЕК установи акти разом з описами справ подаються на розгляд Експертній комісії (ЕК) архівного відділу Борівської райдержадміністрації та узгодження з Експертно-перевірною комісією (ЕПК) Державного архіву Харківської області. Потім акт про вилучення документів для знищення затверджує керівник установи і тільки після цього установа має право знищити документи. Таким чином, без узгодження акту з ЕПК(ЕК) державного архіву знищити документи не можна.
Справи включаються в акт про вилучення для знищення, якщо термін їх зберігання закінчився до ... Читати далі »

Просмотров: 415 | Добавил: trudovaslava | Дата: 26.02.2016 | Комментарии (0)