Головна » 2016 » Лютий » 26 » Обережно: тонкий лід!
21:38
Обережно: тонкий лід!



У зв'язку з настанням доволі незвично теплої погоди для лютого, виникла загроза швидкого танення льоду на відкритих водоймищах району. На даний період лід поволі відходить від берегів, що вже несе відповідну загрозу при виході на нього. Тому Борівський РС ГУ ДСНС у Харківській області вкотре попереджає щодо правил поведінки на льоду та при потраплянні у воду.
Отже, лід може бути неміцним та нести загрозу провалу біля штучних та природних витоків води (річки, джерела, витоки з заводів, та інше). Тонкий та крихкий лід поблизу кущів, очерету, полу затоплених та повалених дерев, корчів, в місцях звуження водойми (поблизу мостів, насипів).
Безпечним є лід зеленуватого відтінку, для одного пішохода - товщиною не менше 7 см, для масового виходу на лід - не менше 15 см. Виміряти точну товщину можна лише знявши спочатку верхній каламутний та рихлий прошарок льоду. Ні в якому разі не перевіряйте міцність льоду ударом ноги. Якщо лід почав тріщати - не біжіть. А відходьте по своїх слідах поволі назад, не відриваючи ступні ніг від льоду.
Твердо запам'ятайте, що зимова підлідна риболовля потребує особливо суворого дотримання правил безпеки, а саме:
-    не пробивайте поруч багато лунок;
-    не збирайтеся великим групами на одному місці;
-    не ловіть рибу поблизу вимоїн;
-    завжди майте під рукою в розгорнутому вигляді міцну мотузку довжиною не менше 10-15 метрів, або тримайте поруч з собою дошку чи велику міцну гілку;
-    в домашніх умовах можливо зробити пристосування для полегшення рятування в разі попадання в ополонку прив'язавши два гвіздки  або загострені металеві штирі розміром не менше 150 мм на мотузку і перекинувши її через шию, щоб останні знаходилися у вільному стані на рівні грудей.
    ЯКЩО ви вже провалилися під лід, то не па-нікуйте, починайте голосно гукати на допомогу, при цьому необхідно хутко скинути рибацькі речі та по можливості верхній одяг, який при намоканні стає доволі важким. Після цього широко розкиньте руки по краях льодового пролому та утримуйтеся від занурення з головою. Оцінивши ситуацію та визначивши візуально можливий бік пролому де менше тріщин та товще лід, намагайтеся, не обламуючи краю пролому, без різких рухів вибратися на лід, наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи на поверхню ноги, або наповзати спиною, широко розкинувши руки та інтенсивно працюючи ногами як при плаванні наштовхуючи тіло на лід.
Вибравшись із льодового пролому, не встаючи відкотіться по можливості якнайдалі, а потім відповзайте у той бік, з якого ви прийшли і таким чином перевірили міцність льоду. Будьте обережні до самого берегу, а там прийміть усі заходи для зігрівання та якнайшвидшого потрапляння до тепла.
Якщо на ваших очах провалилася людина, не кидайтеся стрімголов на допомогу без належних підручних засобів для проведення рятування. Оз-броївшись даними засобами (мотузка, буксирний трос, зв'язані ремені, шарфи, довга дошка, або гілка), голосно сповістіть потерпілого що ви йдете йому на допомогу. Не доходячи декілька метрів до місця пригоди, починайте повзти, щоб самому не потрапити до пролому, а краще, якщо вас буде підстраховувати ще хтось тримаючи за обв'язану навколо вас мотузку. Підібравшись таким чином на відстань наявного у вас рятувального засобу, голосно сповістіть потерпілого, що ви подаєте йому цей засіб і щоб він міцно тримався за нього та допомагав собі ногами. Врятувавши потерпілого, допоможіть йому перевдягтися та якнайшвидше доправте його до тепла.
І наостанок, виходячи на небезпечний лід пам'ятайте, що для ваших близьких та рідних ваше життя дорожче за кілька кілограмів  риби.
Віталій Сернецький.
Інспектор Борівського РС ГУ ДСНС України 
у Харківській обл., старший лейтенант служби ц/з

Переглядів: 516 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar