Головна » 2016 » Лютий » 26 » День пам`яті Героя України
21:47
День пам`яті Героя України


Ми горді з того, що жили поруч
Минулої п'ятниці в Чернещині відбулися пам'ятні заходи, присвячені Герою України Анатолію Криворучку. Цього дня, 12 лютого, нашому видатному землякові виповнилося б 69, та вже понад два роки він оглядає рідну землю з висоти безкрайнього неба…  Він народився на велике православне свято - в День Трьох Святителів, а пішов з життя на Різдво. І весь його життєвий шлях був особливим і сповненим добрих справ на благо людей.
Кажуть, що людина жива, поки жива пам'ять про неї. І цей день показав, що Анатолій Тихонович не покидав цей світ ані на мить, адже вшанувати його прийшло і приїхало дуже багато люду з Чернещини і навколишніх сіл, з Борової і всього Борівського району, з Харкова і Харківської області, з усієї України: рідні, друзі, знайомі, колеги, учні, послідовники, просто земляки і шанувальники, ті, хто знав його особисто і ті, хто ніколи не зустрічався з ним, але глибоко поважає його життєвий шлях.  
У церкві Трьох Святителів при Свято-Миколаївському храмі, зведеному на Чернещинській землі Анатолієм Тихоновичем, настоятель ієромонах Ігор провів службу і відслужив пам'ятну літургію.  Після чого справив панахиду на місці поховання А.Т. Криворучка. Всі, хто прийшов пом'янути цю видатну людину, мали можливість висловити слова вдячності, поділитися спогадами, покласти квіти до пам'ятника.


Далі заходи продовжились у сільському будинку культури. Сказати, що пам'ятна програма була підготовлена на високому рівні, це не сказати нічого. Все, від оформлення зали до концертних номерів, було продумано до дрібниць. Здавалося, навіть атоми повітря дихають пам'яттю і шаною до  Анатолія Тихоновича. Та й не могло бути інакше, адже переоцінити той внесок, який він зробив у становлення села і розвиток краю, просто неможливо.  
Саме завдяки його таланту керівника, організаторським здібностям, гострому розуму і цілеспрямованості господарство "Новий шлях" стало передовим, а село виросло і розцвіло. Він почав працювати в Чернещині в 1969 році і за часів його господарювання в селі з'явилося багато нових будинків, дороги одяглися в асфальт, до кожної оселі було проведено газ і водопостачання, відкрито нову школу і дитячий садочок. Та особливою гордістю Анатолія Тихоновича і всього Борівського ра-йону став Свято-Миколаївський храм, відомий далеко за межами нашої області.  
За ці та інші незліченні заслуги перед Батьківщиною, щирий патріотизм, любов до людей та небайдужість до проблем оточуючих, активну державницьку позицію Анатолій Криворучко отримав почесні звання і нагороди: кандидат сільськогосподарських наук, дійсний член інженерної академії України, академік Міжнародної інженерної академії, заслужений працівник сільського господарства України, Почесний професор бізнесу, Патріот Вітчизни, за відродження духовності України нагороджений орденом "Нестора Літописця" та медаллю "2000 років Різдва Христового". А 18 березня 2002 року йому було присвоєно звання Героя України з врученням ордена Держави.  Був обраний Головою Ради Союзу Господарських підприємств Харківської області, неодноразово обирався депутатом Харківської обласної ради та депутатом Борівської районної ради. 
Ще за життя він зміг подбати про гідну зміну в господарстві - з його легкої руки генеральним директором агрофірми "Новий шлях" став Олексій Гомон, якому вдалося не лише зберегти всі надбання Анатолія Тихоновича, а й розвивати та примножувати їх. І сьогодні це господарство є одним з передових не лише в нашому районі, а й в усій області. А віддалене від райцентру село Чернещина - розвивається і живе. Завдяки господарству тут є робочі місця для місцевих жителів, діти ходять до школи і дитячого садочка, працює будинок культури, з усіх усюд стікаються прочани до храму і все так же гучно і га-мірно відзначаються свята, як започаткував це Анатолій Тихонович.
В залі СБК присутні переглянули фільм, присвячений цій видатній людині. Вшанували пам'ять хвилиною мовчання. 
Зі словами вдячності і пошани виступив голова райдержадміністрації Віталій Кіян. Поділилися своїми спогадами про А.Т. Криворучка колишні колеги, друзі, учні, послідовники, однодумці, в пам'яті яких він живе і сьогодні: Герой України Алла Коваленко; генеральний директор а/ф "Новий шлях" Олексій Гомон; колишній голова Борівської райдержадміністрації Іван Бондаренко; колишній директор заводу "Червоний Жовтень", автор книги "Смолистых сосен терпкий аромат", в якій збережено пам'ять про Героя України А.Т. Криворучка, товариш і друг Володимир Тімощенков; незмінний головний агроном а/ф "Новий шлях", який багато років пропрацював під керівництвом Анатолія Тихоновича Віктор Северин; Чернещинський сільський голова, донька Героя України А.Т.Криворучка Світлана Вразовська. 
Багато теплих слів і яскравих спогадів було озвучено того дня, і в кожному з них відчувалися сум втрати і, в той же час, радість і гордість від усвідомлення, що ми мали честь жити поруч з такою видатною людиною. 
Зі сцени лунали пісні, присвячені Анатолію Тихоновичу, його батькам, його справі, його землі і нашій Україні. Адже він був справжнім патріотом своєї держави і в останні дні життя, як згадують його близькі люди, дуже сильно переживав через події, які тоді вже почали розвиватися в нашій країні. І наповнювалось щемом серце від усвідомлення, що наша земля навіки втратила таку людину, таку особистість. 
Наприкінці вечора пам'яті на сцену вийшли маленькі онуки і правнуки Анатолія Тихоновича і почали розповідати вірші, кожен з яких починався словами:
"Дідусю мій, тебе я пам'ятаю -
Великі, теплі руки так ніжно обіймають…"
"Мій прадідусь, тебе я також пам'ятаю.
Не можу звикнуть, що тебе немає…"
"Хоч і маленька я, тебе я пам'ятаю,
Душа твоя жива, ти дивишся на мене з раю…"
Стримувати сльози вже було неможливо…
Він стільки виростив хліба, він стільком людям допоміг! Він так поспішав творити добро на цій землі, нічого не чекаючи взамін. Земля  пишається своїм сином, а всі люди, з якими йшов пліч-о-пліч по життєвій дорозі цей видатний, неординарний чоловік, вічно дякуватимуть йому за добро, завжди звірятимуть по ньому свій земний шлях… І пам'ятатимуть! І пишатимуться тим, що жили поруч. Вічна слава Герою України! Вічна пам'ять.
Оксана ДУДНИК.

 

Переглядів: 498 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar