Головна » 2015 » Жовтень » 27 » 101 попереджає
17:00
101 попереджає

Обережно! Випалювання сухостою може призвести до біди!

Останнім часом на території Борівського району встановилася суха вітряна погода, що сприяє виникненню великомасштабних пожеж в природних екосистемах.

Причиною цих пожеж здебільшого є необережне поводження з вогнем під час очищення поверхні землі випалюванням сухої трави, стерні, очерету та сміття. Вони викликають ураження людей та тварин, спалах будівель в населених пунктах, дерев'яних мостів, дерев'яних стовпів ліній електромереж та зв'язку, газових підстанцій та газових мереж, складів нафтопродуктів та інших матеріалів, що горять. Так, за минулий тиждень у районі виникло 12 таких пожеж.

Борівський РС ГУ ДСНС України у Харківській області звертається до всіх громадян: дотримуйтеся елементарних вимог правил пожежної безпеки! Не випалюйте суху траву, очерет та сміття - це небезпечно! Перебуваючи на природі, не залишайте багаття без нагляду, не йдіть із місць відпочинку, не переконавшись, що вогонь загашений. Не кидайте недопалки!     У відношенні осіб, винних у виникненні пожеж у екосистемах, передбачена як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Так, відповідно до статті 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення випалювання лугів, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, а також опалого листя у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього середовища або порушення умов такого дозволу - тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу у розмірі від 51 до 170 грн.

Відповідно до статті 245 Кримінального кодексу України знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом карається штрафом від 300 до 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк від 2-х до 5-ти років. Ті самі діяння, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин та інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

 Пам'ятайте: лише суворе дотримання вимог правил безпеки життєдіяльності допоможе вам уникнути лиха! Будьте відповідальними - відповідальність рятує життя!

Юрій ТКАЧЕНКО.

Головний інспектор Борівського РС ГУ ДСНС України у Харківській області майор сл. цив. зах.

Переглядів: 631 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar