Головна » 2015 » Лютий » 21 » СПОРТ. ТУРНІР ДЛЯ ІНТЕЛЕКТУАЛІВ РІЗНОГО ВІКУ
13:25
СПОРТ. ТУРНІР ДЛЯ ІНТЕЛЕКТУАЛІВ РІЗНОГО ВІКУ

Турнір для інтелектуалів різного віку

Щорічний шаховий турнір на Кубок 14-ї чемпіонки світу з шахів Анни Ушеніної пройшов днями в Куп'янському ДК ім. Кошелева.

Нинішній турнір - вже третій за рахунком. У 2013 році він був заснований народним депутатом України, головою партії «Відродження» Віктором Остапчуком і очолюваною ним громадською спілкою «Со-ціальний Рух Поваги» для розвитку шахів серед школярів 177-го виборчого округу, до якого входять Борівський, Ізюмський, Куп'янський та Шевченківський райони, міста Ізюм та Куп'янськ. Анна Ушеніна - перша в історії українська чемпіонка світу з шахів - погодилася не тільки дати турніру своє ім'я, а й особисто бути присутньою на фінальних етапах змагань, що, безумовно, є великим стимулом для дітвори.

З тих пір пройшло два роки, турнір став тради-ційним і настільки популярним серед любителів шахів, що організаторам довелося розширити його вікові рамки, і тепер в ньому можуть брати участь не тільки школярі, а й дорослі шахісти.

- Справа в тому, що минулі два роки на наш турнір, хоча він був дитячим, все одно приходили любителі цієї гри різного віку, щоб долучитися до шахів світового рівня, - розповідає Віктор Остапчук. - Вони тихо сиділи, дивилися, як грають діти, слухали майстер-клас Анни Ушеніної, а потім самі сідали за шахівницю ... Загалом, ми вирішили, що така відданість шахам гідна заохочення, тому заснували призи і для дорослих любителів цієї давньої і прекрасної інтелектуальної гри. Нинішній турнір ми спочатку планували провести у Боровій, однак наша шахова громадськість переконала нас у тому, що краще зібрати найсильніших представників цієї гри, як завжди, в Куп'янську.

- Дуже важливо, що є такий турнір, адже дітям завжди цікаво взяти участь у змаганнях, поборотися з ровесниками, тим більше якщо є призи - це дає дитині додаткову зацікавленість, - говорить Анна Ушеніна.

Як правило, разом з Анною на фінал турніру приїжджають заслужений тренер України Геннадій Круговий та інші відомі харківські шахісти. Цього разу учасники змагань змогли долучитися до досвіду міжнародних майстрів спорту з шахів Євгенія і Катерини Однороженко.

За збірну району у віковій групі 14 – 18 років виступали:  Сахаров Максим, Павленко Віталій, Положенкова Лілія, у віковій групі 18 – 55 років – Коновалов Олександр, Слюта Рада, у віковій групі ветерани – Гомон Михайло Лук`янович, Гальцев Віктор Іванович, Кондратенко Ніна Яківлівна.

Змагання проходили за коловою системою, окремо по вікових групах та особистому заліку і в результаті змагань збірна району у віковій групі 14 – 18 - посіли 6 місце, у 18 – 55 – вибороли 5 місце де третє місце в особистому заліку посів Олександр Коновалов. Краще виступили наші ветерани, які в командному заліку посіли 3 місце. Також було проведено сеанс одночасної гри з чемпіонкою світу Ушеніною Анною.

Учасники змагань були нагородженні цінними подарунками, медалями та грамотами від громадської спілки «Соціальний Рух Поваги», які  особисто вручені народним депутатом України В.М.Остапчуком та чемпіонкою світу з шахів Анною Ушеніною.

Валерій МАЛАШИК.  

Головний спеціаліст у справах молоді та спорту РДА.                                           

   

Переглядів: 445 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar