Головна » 2015 » Лютий » 13 » ПРАЦЯ НЕПОВНОЛІТНІХ
15:38
ПРАЦЯ НЕПОВНОЛІТНІХ

Праця  неповнолітніх

Багато дітей бажають працювати  під час шкільних канікул. Згідно чинного законодавства не допускається прийняття на роботу осіб молодше шістнадцяти років (ст. 188 КЗпПУ). Як виняток, за згодою одного із батьків або особи, що його замінює, можуть прийматись на роботу особи, які досягли п’ятнадцяти років.

Усі особи молодше вісімнадцяти років приймаються на роботу лише після попереднього медичного огляду і в подальшому, до досягнення 21 року, щороку підлягають обов’язковому медичному огляду (ст. 191 КЗпПУ).

На кожному підприємстві, в установі, організації ведеться спе-ціальний облік працівників, які не досягли вісімнадцяти років, із зазначенням дати їх народження (ст. 189 КЗпПУ).

Неповнолітні працівники мають право:

-           на скорочену тривалість робочого часу (ст. 193 КЗпПУ): у віці 16 — 18 років — 36 годин на тиждень; у віці 15 — 16 років (для учнів віком 14 — 15, які працюють у період канікул) — 24 години на тиждень (ст. 51 КЗпПУ);

-           щорічні відпустки працівникам віком до вісімнадцяти років надаються у зручний для них час, у перший рік роботи надаються за їх заявою до настання шестимісячного терміну безперервної роботи на даному підприємстві, в установі, організації (ст. 195 КЗпПУ).

-           на виплату заробітної плати за скороченої тривалості щоденної роботи в такому самому розмірі, як працівникам відповідної категорії за повної тривалості щоденної роботи (ст. 194 КЗпПУ);

-           на щорічну відпустку тривалістю один календарний місяць, що повинна надаватися будь-якої пори року за бажанням (ст. 195 КЗпПУ).

Неповнолітніх працівників не мають права залучати: до виконання важкої роботи зі шкідливими та небезпечними умовами праці, до роботи в нічний час, у вихідні дні, а також до підземних робіт (ст. 190 КЗпПУ), до надурочних робіт, підіймання і переміщення предметів, маса яких перевищує встановлені граничні норми ваги.

Для робітників віком до вісімнадцяти років норми виробітку встановлюються, виходячи з норм виробітку для дорослих робітників, пропорційно скороченому робочому часу для осіб, які не досягли вісімнадцяти років. Власником чи уповноваженим органом можуть встановлюватися також знижені норми виробітку. Для молодих робітників, які поступають на підприємство, в організацію після закінчення загальноосвітніх шкіл, професійно-технічних навчальних закладів, курсів, а також для тих, що пройшли навчання безпосередньо на виробництві, в передбачених законодавством випадках і роз-мірах та на визначені ним строки можуть затверджуватись знижені норми виробітку. Ці норми затверджуються власником або уповноваженим ним органом за погодженням з профспілковим комітетом (ст. 193 КЗпПУ).

Працівникам, які проходять виробниче навчання або навчання в навчальних закладах без відриву від виробництва, власник або уповноважений ним орган мають створювати необхідні умови для поєднання роботи з навчанням (надавати спеціальні відпустки, інші пільги) (глава 14 КЗпПУ).

Тож бажаємо щасливої дороги молоді, яка розпочинає свій трудовий шлях!

Олена СУРЖИК.

Провідний спеціаліст відділу з питань праці та зайнятості УСЗН.

Переглядів: 530 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar