Головна » 2015 » Лютий » 12 » МОБІЛІЗАЦІЯ ТРИВАЄ
10:30
МОБІЛІЗАЦІЯ ТРИВАЄ

Захистити свою сім’ю, своїх дітей, свій дім...

20 січня вступив в силу Указ Президента України № 15/2015 «Про часткову мобілізацію».  Даний документ передбачає проведення протягом 2015 року часткової мобілізації в три черги протягом 210 діб з дня набрання чинності цим Указом. Так, з 20 січня була оголошена перша хвиля мобілізації тривалістю 90 днів, з квітня буде друга хвиля, тривалістю 60 днів, а з червня - третя, також тривалістю 60 днів.

Здійснюватиметься призов військовозобов’язаних, резервістів та постачання транспортних засобів для забезпечення потреб Збройних сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, інших військових формувань України в обсягах, визначених мобілізаційними планами з урахуванням резерву.

Крім того, згідно з Указом Президента в період з 18 березня по 1 травня буде проведено звільнення в запас (демобілізацію) військовослужбовців, які були призвані на військову службу під час мобілізації, на особливий період згідно з Указом Президента України від 17 березня 2014 р. № 303 «Про часткову мобілізацію».

Про особливості даних заходів в нашому ра-йоні ми попросили розповісти т.в.о. військового комісара Ізюмсько-Борівського об’єднаного міського військового комісаріату (ОМВК) підполковника Володимира Німенка.

- Володимир Володимирович, розкажіть будь ласка, як проходить мобілізація по Ізюмсько-Борівському ОМВК? Хто буде мобілізований?

- Повістки отримають військовозобов’язані заявлених військово-облікових спеціальностей. Зараз ЗСУ найбільше потрібні стрілки і водії. Але є потреба і в інших спеціальностях. Без повісток можуть бути мобілізовані добровольці. 

- Добровольці приходять до воєнкомату?

- Приходять. З 20 січня цього року до нас вже звернулося  більше 10 добровольців, але, на жаль, більшість з них – це чоловіки у віці старше 50 років і медогляд показав, що вони не придатні до військової служби. З усіх добровольців було мобілізовано лише 4 чоловіки. Для порівняння, за минулі етапи мобілізації в 2014 році служити пішло 2 добровольці, які не дочекалися повісток і прийшли у воєнкомат з власної ініціативи. Можна зробити висновок, що свідомість наших громадян зростає. Справжні чоловіки прагнуть зробити все, що від них залежить, аби не допустити війну до свого дому.

- Переселенці з окупованих територій Луганської та Донецької областей можуть бути мобілізовані?

- Мобілізація в Луганській та Донецькій областях проводиться лише на територіях, підконтрольних українській владі. Переселенці  ж з окупованих територій можуть іти захищати свій край добровольцями. Головна умова для цього – громадянство України. Якщо є бажання служити, але немає документів, нами проводяться спеціальні перевірки, а потім приймається рішення.

- Який граничний вік військовозобов’язаних для мобілізації?

- Відповідно до закону № 1604-VII «Про внесення змін до статті 28 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», граничний вік перебування військовозобов’язаних у запасі підвищений для другого розряду з 50 до 60 років для рядових, сержантів, старшин, з 55 до 60 років — для молодшого та старшого офіцерського складу, до 65 років — для вищого офіцерського складу.

- Громадяни України, які мають судимість, можуть бути мобілізовані?

- Так, але не всі. Це залежить від тяжкості скоєного злочину.

- Ті хто не служив в армії і не відвідував військову кафедру, мають шанс отримати повістку?

- Так. Особи, які ухилялися від військової служби, не зняті з обліку, а передані в запас і теж будуть призвані.

- Скільки триває навчання після мобілізації?

- Термін періоду навчання залежить від кваліфікації і навичок мобілізованого і може тривати від 2-х тижнів до 2-х місяців. Якщо громадянин служив в армії  і має певні знання, навички – в нього є всі шанси продовжити службу інструктором.

- Зараз ходить багато розмов про те, що хлопці, які брали участь в АТО і отримали там тяжкі поранення, не мають статусу учасників бойових дій. Як Ви можете це прокоментувати?

- В ЗСУ не може бути проблем такого характеру. Подібні ситуації виникають з бійцями добровольчих батальйонів типу «Донбас» і т.п. Вони не входять до складу ЗСУ, не підконтрольні Міністерству оборони. Добровольчий батальйон не може їм надавати документи, які б юридично підтверджували статус учасника бойових дій.

- Кого не зачепить мобілізація?

- Категоріями військовозобов’язаних, які звільнені від мобілізації у січні-квітні 2015 року є: непридатні за станом здоров’я, що визнані військово-лікарською комісією непридатними для військової служби на термін до 6 місяців; студенти та аспіранти; священнослужителі; батьки трьох і більше дітей; люди, котрі зайняті пос-тійним доглядом за недієздатними родичами та мешканці окупованих територій. Також є можливість бронювання військовозобов’язаних за підприємствами (надання їм відстрочок від призову на період мобілізації та воєнного часу).

- Депутати місцевих рад, посадові особи місцевого самоврядування, держслужбовці можуть бути призвані на службу під час мобілізації?

- Так. Наприклад, в Ізюмському районі вже пішли служити  4 депутати.

- Які покарання передбачені за ухиляння від мобілізації?

- Служба по мобілізації, як і строкова, здійснюється не за бажанням. Це обов’язок громадянина – іти і служити, захищати Батьківщину. Згідно ст.65 Конституції України захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Якщо людина не прибула до військкомату за повісткою, це вважатиметься адміністративним правопорушенням. За це вона заплатить штраф від п’яти до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Повторна неявка – від 10 до 15 неоподатковуваних мінімумів. Це якщо в повістці було вказано - з’явитися для уточнення облікових даних чи для проходження медогляду. Якщо ж людина не прибула по повістці у зв’язку із призовом на військову службу в період мобілізації, тоді це загрожує кримінальною справою. Згідно із чинним законодавством, максимальне покарання,  яке «світить» недобросовісним військовозобов’язаним, - це 5 років ув’язнення.

- Як здійснюється грошове забезпечення військовослужбовців? Чи існує якась система стимулів?

- Для військових у зоні АТО на засіданні Уряду нещодавно було прийнято постанову (Постанова № 24 від 31 січня 2015 року – прим. ред.), згідно якої той, хто бере участь в антитерористичній операції, отримає вдвічі більшу грошову винагороду, ніж в тому випадку, якщо він знаходиться поза межами території антитерористичної операції. За кожен день перебування в бою, тобто виконання бойового завдання, кожен військовослужбовець: чи це солдат, чи генерал - додатково отримує 1000 гривень. Якщо бригада успішно виконала завдання, вона отримує додатково 365 тисяч гривень, полк – 243 тисячі гривень, батальйон – 121 тисячу гривень, рота – 60 тисяч гривень. За кожен знищений бойовий літак терористів виплачується 121 тисяча гривень, за систему залпового вогню - 60 тисяч гривень, тактично-ракетні комплекси – 54 тисячі гривень, за кожен танк – 48 тисяч гривень, об’єкт наземної артилерії та бойову машину піхоти – по 42 тисячі гривень, за кожен знищений переносний зенітно-ракетний комплекс — 30 тисяч гривень. Постанова містить також  додатковий перелік військової техніки бойовиків, у випадку знищення якої будуть додатково преміюватися українські військовослужбовці, прикордонники, працівники Служби безпеки України, Управління державної охорони, Державна служба з надзвичайних ситуацій.  Діє також система пільг для учасників бойових дій.

- Що б Ви ще хотіли сказати нашим читачам особисто від себе?

- Зараз ми переживаємо нелегкі часи. Україну намагаються розірвати на частини, дестабілізувати ситуацію. В сусідніх областях, на Донбасі йдуть військові дії, гинуть люди, руйнується інфраструктура. Ворог намагається захопити якомога більше територій, нанести якомога більше збитків нашій державі. Він зупиниться лише там, де ми зможемо його зупинити. Захищати свою Батьківщину – священний обов’язок кожного громадянина. Захистити свою сім’ю, своїх дітей, свій дім – беззаперечний обов’язок кожного чоловіка.

Останнім часом лунає багато популістських закликів - припинити АТО, відвести війська, скласти зброю. В такій ситуації треба чітко розуміти: якщо складуть зброю бойовики на Донбасі – не буде війни, якщо складуть зброю українські солдати – не буде України. Ніхто не хоче війни. Не Україна її розпочала. Ми лише захищаємо свої території. Головна наша задача – зупинити ворога, не допустити його до наших осель, захистити наших жінок, дітей від страждань і поневірянь. І ми його зупинимо, війна рано чи пізно закінчиться, а ким хто буде після цієї війни і залишиться назавжди – героєм чи зрадником – вирішується саме зараз. Зробіть правильний вибір.

Інтерв`ю провела Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 1004 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar