Головна » 2015 » Лютий » 21 » ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЯ НАГАДУЄ
13:03
ДЕРЖАВТОІНСПЕКЦІЯ НАГАДУЄ

Державтоінспекція нагадує: механічні ДТП - це справа  страхових компаній!

Шановні читачі та водії транспортних засобів, мова йде щодо впровадження в дію норм Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дорожньо-транспортних пригод та виплати страхового відшкодування».

Як відомо, зазначений Закон вступив у дію ще з 19 вересня 2011 року. Цим нормативним актом було запроваджено механізм спрощеного оформлення ДТП з незначними наслідками шляхом складання повідомлення про ДТП (Європротоколу) та інші новації, спрямовані на приведення обов’язкового страхування цивільної відповідальності автовласників  до міжнародних стандартів страхування та врегулювання збитків.

Європротокол – спе-ціальний бланк уніфікованого по всій Європі зразка, що заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії. В українському законодавстві він визначений як  «Повідомлення про ДТП». У подальшому воно стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілій у ДТП стороні.

Слід зазначити, якщо внаслідок ДТП отримані механічні пошкодження транспортних засобів, - це питання виключно сфери страхування без участі державних органів.

Керманичі транспортних засобів, потрапивши в ДТП, можуть скористатися Європротоколом лише за наявності наступних обставин:

- учасниками ДТП є лише забезпечені полісом ОСЦВА транспортні засоби,

- відсутні травмовані (загиблі) люди,

- водії цих транспортних засобів дійшли згоди щодо обставин скоєння ДТП,

-  у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

Якщо водії скористалися Європротоколом шляхом обопільного його оформлення та підписання, то вони:

- мають право залишити місце ДТП,

- звільняються від обов’язку інформувати Державтоінспекцію МВС України про настання ДТП

  - звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП.

Але, у випадку невиконання хоча б однієї з обов`язкових для Європротоколу умов, виклик працівників ДАІ для оформлення ДТП обов’язковий!

 У разі використання Європротоколу, скорочується час для звільнення проїзної частини від пошкоджених автомобілів. Таким чином вирішуються проблеми заторів у  місцях ДТП. 

Зокрема, роз’яснено:  Законом чітко визначено, що страховик зобов’язаний забезпечити страхувальника бланком Європротоколу. Передбачається, що бланки Європротоколу повинні видаватися автовласникам безкоштовно під час укладення договору обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Якщо страхувальник використає свій бланк, то він може звернутися до свого страховика за новим.

Якщо сталась ДТП, за наслідками якої був заповнений Європротокол, то учасники аварії повинні не пізніше трьох робочих  днів з дати ДТП  звернутись зі своїм примірником заповненого Європротоколу до страховика, з яким укладали договір обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів.

Ці та інші новації спрямовані на спрощення взаємовідносин страхувальників, страховиків та підрозділів Державтоінспекції.

Сергій  Калюга.

Начальник ВДАІ з обслуговування Борівського району ГУМВСУ в  Харківській області підполковник міліції.                                                              

Переглядів: 449 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar