16:39 ЖНИВА 2016 | |
ЩОБ ХЛІБ, ЯК СОНЦЕ, СЯЯВ НА СТОЛІ Кажуть, що Бог, створюючи людину, водночас кинув на землю жменю хлібних зерен, аби людина відразу зрозуміла, що вона не залишена напризволяще, а спроможна доглянути землю, подбати про себе. Усе в нас починається від хліба, від цієї маленької зернинки, яка ввібрала в себе неймовірну енергію Всесвіту. Від неї починаються великі звершення, великі відкриття і взагалі існування людства на планеті. …Сонячний липневий день, співають пташки, легенький вітерець приємно обвіває, рятуючи перехожих від спеки. Село наче завмерло… Коли разом з генеральним директором агрофірми «Новий шлях» Олексієм Гомоном їхали вулицями Чернещини, він зізнався, що дуже любить цю пору: коли над селом і особливо тракторною бригадою нависає тиша. Всі хлібороби в полі, бо йдуть жнива. І саме те, що в тракторній бригаді тихо, означає, що вся техніка і всі працюючі жнивують, що все йде як заплановано, без-аварійно. І ось ми на пшеничному полі. Здалеку чути гул комбайнів, які поважно снують, розрізаючи ниву стиглої пшениці, ділячи її на загінки. Всі хлібороби добре знають свою справу, настрій у всіх хороший, навіть, можна сказати, що піднесений, адже на даний час врожайність озимої пшениці складає понад 50 ц/га. Про це з гордістю говорить головний агроном агрофірми Віктор Северин. - Так, цьогорічна врожайність нас усіх радує. Адже минулої осені погода була зовсім несприятлива для сівби озимих. Та зима і весна допомогли рослинам добре розвинутися. Звичайно, ми не покладалися лише на погодні умови, а докладали усіх зусиль, аби виростити гарний врожай – дотримувалися технології вирощування, підібрали хороші сорти пшениці. Двічі провели підживлення сходів озимих, внесли всі необхідні засоби захисту рослин – від хвороб, шкідників та бур‘янів. На збиранні ранніх зернових трудяться 4 комбайнові екіпажі, два з яких – сімейні. Це – Олександр і Сергій Забийвороти, Сергій та Віталій Северини, Юрій Марченко та Євген Волохатий, Василь Бараннік та Сергій Бондаренко, - продовжує розповідь Віктор Васильович. - Для тваринництва нам необхідна солома, тож ми заготовляємо її вдосталь – складуємо скирти як біля ферми, так і в полі. Відвезенням соломи займаються Ігор Заворуєв, Андрій Тарасенко, Олег Рибалко, а скиртуванням – механізатор Сергій Гунько, а також Сергій Калкутін, Ігор Биковський, Андрій Чемерис, Іван Артюхін. Перевозять зерно з поля на тік Володимир Єрмола, Сергій Бондаренко, Олег Родін, Володимир Солодовник, Олександр Козлов. Своєчасний облік зібраного збіжжя проводять Оксана Родіна та Віктор Скрипниченко, щодня в обід дізнаються про зароблене від економіста господарства Артема Ворохобіна. Для всіх працюючих у полі організовано триразове гаряче харчування, смачні страви готують завідуюча їдальнею Тетяна Янчинська, кухарі Тетяна Козлова і Тетяна Гладюк, своєчасно підвозить страви на поле Олексій Шило, а питну воду – Артем Єрмола. Щодня хліборобам видається охолоджена мінеральна вода. До речі, для того, щоб трудівникам було комфортно приймати їжу, у нас є пересувний вагончик, обладнаний водою, зі столом та лавками. - Велике навантаження під час жнив припадає на токове господарство, - говорить Олексій Анатолійович. – Тому, щоб зберегти вирощене, завчасно підготували всі приміщення, налагодили ЗАВ-20. Добре працюють на току завідуюча Тамара Печериця, водій Віталій Вразовський, механізатор на навантаженні зерна Сергій Гунько, вагарі Зінаїда Грабар, Тетяна Швидка, оператори ЗАВ-20 Роман Солоничев і Ростислав Северин, працівники Андрій Родін, Вадим Гонтар. Охороняють зерно на току Клавдія Колодяжна, Микола Рівчак, Тетяна Старікова. Окремо хочу зазначити, що всі досягнення в рослинництві ми отримуємо завдяки скрупульозній роботі нашого головного агронома Віктора Северина. Він обирає найкращі сорти пшениці, засоби захисту рослин, контролює процес вирощування сільгоспкультур. І це дуже важливо, адже під час жнив дорога кожна хвилина. Рух зібраного збіжжя під постійним контролем головного бухгалтера господарства Зої Северин та бухгалтера Наталії Краснової. Безперебійність роботи хліборобів залежить і від злагодженості технічної служби. Тож головний інженер Віталій Павленко, бригадир тракторної бригади Валерій Хомчик, токар Олександр Баранік, зварювальник Юрій Сергійчук, коваль Володимир Соколов та заправники Олександр Северин і Олег Родін докладають усіх зусиль, щоб жнива проходили безаварійно і організовано. Щодня на полі чергує протипожежна ланка у складі Володимира Ладанця та Івана Петренка, Віктора Северина. …Відразу ж після того, як поле скошене, механізатори проводять лущення стерні. Цей важливий агрозахід проводять Віктор Купріянов та Сергій Павленко. Як і завжди, в агрофірмі жнива проходять на високому організаційному рівні, у комплексі завдяки невтомній праці і хліборобів, і генерального директора Олексія Гомона та головного агронома господарства Віктора Северина. Це дає можливість зібрати вирощене у найкоротші терміни і без втрат. Олена КОЛЕСНІКОВА.
| |
|
Всього коментарів: 0 | |