Головна » 2015 » Серпень » 7 » Сторінками історії Борівщини
13:42
Сторінками історії Борівщини

Гороховатська лікарня в 1926 році

Приміщення сучасної Гороховатської лікарні збудоване ще до революції, це була перша в наших краях земська лікарня. У 1926 році Гороховатська лікарня продовжувала залишатися єдиним стаціонарним медичним закладом на весь Борівський район. Крім власне Борівщини, вона згідно з наказом Ізюмського окрздраввідділу з осені 1925 року обслуговувала ще й населені пункти Ізюмського району: село Комарівка, хутори Бистрицький, Холодний Яр, Василівка, Голубівка.

Населенню всіх цих сіл і хуторів, як і всьому населенню Борівщини, лікарня зобов'язана була безкоштовно видавати медикаменти і безкоштовно надавати стаціонарну медичну допомогу. Крім того, Гороховатську лікарню регулярно відвідували й мешканці інших сіл і хуторів Ізюмського району, які територіально прилягали до неї, як наприклад, х.Котлярівка. Вони обслуговувалися переважно амбулаторно.

Стосовно постачання лікарні медикаментами, то, як зазначають тогочасні документи, "справи йдуть задовільно, але мається нестача медикаментів, яких фактично дуже мало на ринку: …калія, саліцилових препаратів і т.п.".

Штат Гороховатської лікарні складався з лікаря (доктора), чотирьох фельдшерів (три лікпоми -  лікарські помічники та одна фельдшер-акушер) і шести чоловік "служителів" - технічного персоналу. Як зазначається у звіті: "Не кажучи про те, що фактично цього штату замало, слід відзначити, що місце четвертого фельдшера є вакантним". Лікарня була розгорнута на 15 ліжок (ще у 1925 р. тут було лише 10 ліжок), де лежали переважно хворі на жіночі хвороби.

У своєму звіті в округ завідуючий Гороховатською лікарнею зосередився переважно на проблемах лікарні: "Харчування хворих задовільне. Як і минулого року, в зв'язку з економією по статті продовольства, харчування хворого коштувало більше 20 коп. Але ж на 20 коп. не вдається ніяк прохарчувати хворого, тим більше, що ціни на багато продуктів зараз вищі, ніж минулого року. М'ясо минулого року бралося по 13 коп. за фунт [409,5 грам], а тепер 20 коп. за фунт. Питання про харчування хворих домовлено з райвиконкомом. У зв'язку з розпочатим постачанням білизни питання про натільну білизну втратило свою гостроту. Білизни достатня кількість. Дуже мало одіял [ковдр], чулок [панчох], хворим потрібне взуття. Приміщення Гороховатської лікарні потребує значного ремонту, і коштів, відпущених на цей ремонт, безумовно мало. Дуже гостро стоїть питання про будинок, у квартирах якого проживає медперсонал. Будинок сідає, дав багато тріщин. Приїжджали техніки, ремонтували, говорили, що потрібний негайний ремонт, бо будинок швидко руйнується. На це треба 3-4 тис. крб. Але на цьому справа й закінчилася. Необхідна допомога центру. Потрібно збудувати пральню при лікарні, бо її до сих пір немає, і це спричиняє багато незручностей. Необхідно спорудити при лікарні на горі колодязь, бажано артезіанський".

Зі статистичного звіту Гороховатської лікарні за квітень-липень 1926 р. бачимо, що за цей час прийнято первинних хворих 3651 чол., повторних хворих - 982 чол., всього - 4663 чол. Зроблено 206 відвідувань хворих вдома. Зареєстровано такі хвороби: круп - 1 випадок, інфлюєнція - 2, малярія - близько 100 чол., сифіліс - 7, туберкульоз легень - 35, дизентерія - 6. За документами, ледь не щоденно на амбулаторний прийом до Гороховатської лікарні зверталося більше 100 хворих.

Рух хворих по стаціонарному відділенню: було хворих на 1 квітня - 4 чол., поступило за час з квітня до 20 липня - 124 чол., виписалось - 121 чол., померло - 1 чол., залишилось на 21.07. - 6 чол., проведено ліжкоднів - 1073. Розподіл хворих, які надійшли в лікарню, за хворобами: терапевтичні - 24, хірургічні - 25, породіль - 2, гінекологічні - 69, інші - 4, всього - 124.

Допомога при пологах (родах): у лікарні при патологічних пологах - 2, при нормальних пологах - 2, при викиднях - 22, зроблено штучних абортів - 10, вдома надана допомога при нормальних пологах - 15, дома при викиднях - 7. Слід мати на увазі, що в той час переважна більшість жінок народжувала вдома без будь-якої допомоги медицини. Єдине, що при пологах була присутня місцева баба-повитуха.

Профілактична діяльність Гороховатської лікарні за квітень-липень 1926 р.: зроблено щеплень від віспи - 912, дезинфекцій - 5, саноглядів шкіл - 3, саноглядів джерел водопостачання - 9, саноглядів громадських місць - 4, прочитано лекцій - 4, проведено триденник боротьби з туберкульозом, під час якого зібрано в Гороховатці 6 крб. 48 коп. і в Боровій 3 крб. 24 коп.

Усього протягом 1926 р. пройшло лікування в Гороховатській лікарні 6149 чол., повторних - 2252 чол., всього - 8401. Зроблено відвідувань на дому - 468, кількість перев'язок - 815, відпущено рецептів - 4498, оглянуто 700 школярів, прочитано 9 лекцій, зроблено 12 саноглядів шкіл. Зареєстровано 94 хворих на туберкульоз, 217 - на малярію, 19 - на сифіліс, 88 - на дизентерію. Надійшло в лікарню 199 хворих, виписалося - 193, померло - 1, всього ліжкоднів - 1559. Надано допомогу при 59 пологах та при 35 викиднях.

У звіті Борівського райвиконкому зазначається, що Гороховатська лікарня має "велику навантаженість хворими, так як район має 35 тис. чол. населення, чим не в силах обслуговувати потреби населення".

На охорону здоров'я Борівський район виділяв бюджетних коштів у 1925/1926 рр. 12,1 тис. крб., а в 1926/1927 рр. - 14,2 тис. крб., що майже вдвічі-тричі менше, ніж на освіту, та вдвічі менше, ніж на утримання штату райвиконкому й сільрад.

 Лесь Ісаїв.

 

 

 

Переглядів: 653 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar