Головна » 2016 » Липень » 22 » Село жнивує. Хліб село збирає - Пережива найрадісніші дні
16:03
Село жнивує. Хліб село збирає - Пережива найрадісніші дні

Ми звикли, що у нас на столі завжди є хліб. Він - основа нашого харчування і не дарма про нього говорять, що він всьому голова. Без нього неможливо жити, але нам здається, що в хлібі немає нічого особливого, ми просто до нього звикли. А якщо задуматися, скільки сил і часу витрачається на його виробництво?

Жнива - найбільш напружений технологічний процес для хліборобів. Бо дуже важливо не лише виростити зернові, а й вчасно, без втрат зібрати їх і вивезти з поля. Адже відомо, що урожай в полі - це ще не хліб.

Днями вирішила поцікавитися як проходить жнивна кампанія у ФГ «Кириченко М». Тож разом з керівником сільгосппідприємства Миколою Кириченком вирушаємо у поле. Вже здалеку видно на якому з них йде збирання озимої. У повітрі - марево від аномально палючого сонця, над кожним комбайном зависає пил від стерні. А в кабінах комбайнів – тихо і прохолодно, працюють кондиціонери, тож хліборобам трудитися у таку спеку досить комфортно.

- Ми встановили кондиціонери не лише в комбайнах, а й у кожному тракторі, - розповідає Микола Олександрович. – Впевнений, що все це позитивно впливає на продуктивність праці. Адже цьогорічна спека, здається, побила всі попередні рекорди. Тож, незважаючи на примхи погоди, жнива плануємо провести у найкоротші терміни. На збиранні озимої задіяні 5 комбайнів, на яких трудяться Олександр Сало, Сергій Кушин, Анатолій Котенко, Вадим Дорошенко, Анатолій Сидоренко, Віталій Шинкаренко, Сергій Гойда, Віталій Змійов, Михайло Луців та Вадим Клименко.

Щойно на полі зупиняється комбайн, до нього відразу ж під’їжджає автомобіль аби забрати зерно з бункера. З поля на тік зібране збіжжя перевозять водії Анатолій Крижанівський, Олександр Ніконович, Віктор Ісаєв, Сергій Голик, Олександр Забираник, Павло Лозовий, Олександр Лоза, Сергій Ісаєв.

Безперебійну роботу всіх агрегатів у полі забезпечує технічна ланка господарства: інженер Роман Чухіль, Юрій Грабар та Володимир Корнєєв. Своєчасно заправляє всі агрегати під час жнив водій Павло Сало.

На щойно скошене поле відразу ж заїжджають трактори, аби його задискувати. Цим займаються механізатори Віктор Бурлачко, Володимир Гойда, Володимир Кононенко та Сергій Гонтар. Їх робота спланована так, щоб цей важливий агрозахід проводився цілодобово.

На току всі процеси сплановані так, аби не було жодної затримки, тож зерно вчасно приймають і доставляють на ЗАВ, яким керує оператор Віктор Козаков. Чистоту і порядок на току забезпечують механізатор Олександр Дейнека та працівник Михайло Сядристий.

 Цього року особливо важливо дбати про протипожежну безпеку на полі. Тому всі комбайни, трактори та автомобілі оснащені вогнегасниками, а в полі є завжди бочка з водою, чергує трактор з плугом (механізатор Павло Масалаб).

Звичайно ж, для всіх жниварів організоване дворазове гаряче харчування, також всі отримують охолоджену мінеральну воду, тістечка, морозиво.

- Цьогорічна врожайність радує усіх, адже з кожного гектара отримуємо понад 40 центнерів зерна, практично все зерно ІІІ класу. Гадаю, серед багатьох складників врожайності досить важливо й те, що ми обираємо нові засухостійкі сорти І репродукції та еліти, - продовжує розповідь керівник господарства. – Щойно закінчимо жнива, почнемо видавати зерно на паї. Хоча, якщо комусь з пайовиків пшениця потрібна вже сьогодні, можуть приїхати власним транспортом, аби отримати її. Також ми вже зараз мелемо зерно більш висококласне на борошно, щоб теж видавати на паї.

Лани пшениці.

                   Ні кінця, ні краю.

Пливуть комбайни

                  й тануть вдалині.

Село жнивує.

               Хліб село збирає -

Пережива найрадісніші дні.

Саме цими рядками вірша хочу закінчити свій матеріал. Адже що може бути прекраснішим за працю хліборобів, за стигле зерно в коморі і щасливі посмішки жниварів, які радіють, що вкотре вже виростили хліб.

Коли верстався номер, погода різко змінилася, випав рясний дощ і затримав жнива. Але в господарстві не хвилюються з того, адже дощ дуже потрібний для інших, більш пізніх культур. А цей час механізатори використовують для того, щоб ще раз оглянути техніку і продовжити жнива щойно випаде така нагода.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

 

 

 

Переглядів: 531 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar