Головна » 2015 » Серпень » 14 » Поспішайте оформити субсидію
16:29
Поспішайте оформити субсидію

Поспішайте оформити субсидію

Про всі подробиці оновленого механізму отримання субсидій розповів директор Департаменту со-ціального захисту населення ХОДА Юрій Шпарага.

Уже більше 210 тисяч заяв на отримання субсидій подали мешканці Харківської області. Фахівці прогнозують, що кількість бажаючих отримати допомогу значно зросте з початком опалювального сезону і закликають не зволікати та подавати документи вже зараз.

"Щоб отримати субсидію, потрібно просто заповнити заяву та спрощений варіант декларації про доходи, де необхідно вказати, який вид доходу ви отримуєте. Суму доходу вказувати не треба, тільки вид - зарплата це чи пенсія, - уточнив Юрій Шпарага - А суму, як і інші дані про заявника, уточнюють в управлінні соцзахисту за місцем проживання або за місцем зйому квартири (у випадку, якщо заявник орендує житло). Подати документи до управління можна особисто або відправити поштою".

Пенсіонери, багатодітні родини та просто сім'ї з дітьми - сьогодні абсолютна більшість громадян мають право на субсидію. Крім того, за новими правилами таке право мають ті громадяни, які не працюють і не стоять на обліку в центрі зайнятості, тобто не можуть надати відомості про доходи. Раніше їм відмовляли в субсидії, тепер - просто зараховують їм у якості доходу прожитковий мінімум.

За словами Юрія Шпараги, на 1 травня 2015 року в органах соцзахисту Харківської області налічувалося 119 тисяч 200 справ на тих людей, які отримували субсидії за старим порядком - до підвищення тарифів. Цим людям субсидії перерахують автоматично, їм не потрібно подавати документи знову.

Втім, за бажанням, громадянин може подати нову заяву. "Свіжа" постанова Кабміну від 26.06.15 дозволяє вказувати дохід у декларації на вибір: або за весь попередній рік (так було раніше), або за три місяці перед поданням. Останній варіант - більш вигідний для людей, тому дехто з тих споживачів, які вже отримували субсидії раніше, переписують заяви.

Крім того, вже після підвищення тарифів, з 1 травня, заяви на отримання субсидій подали більше 90 тисяч громадян.

"У Харківській області проживають близько трьох мільйонів мешканців, які є власниками близько мільйона домогосподарств. Тобто на сьогодні за субсидією звернулися власники приблизно 20% домогосподарств регіону. Але з початком опалювального сезону ця цифра збільшиться, - вважає Юрій Шпарага. - Люди отримають платіжки за опалення і зрозуміють, що потрібно йти за субсидією. Ми очікуємо, що загалом субсидії оформлять не менше 300 тисяч жителів області".

Наразі фахівці управлінь соцзахисту опрацювали більше половини вже поданих заяв. До речі, в Харкові та області показники нарахування субсидій суттєво різняться: якщо в Харкові опрацьовано лише 40% заяв, то в області цей показник доходить до 93% (Люботин). Найкраще з нарахуванням субсидій справляються міста області: Люботин,  Лозова, Ізюм, Куп'янськ - тут показники перевищують 70%. Не відстають і деякі райони - наприклад, Чугуєвський та Вовчанський.

"Обробити миттєво всі заяви фахівці місцевих управлінь соцзахисту невзмозі з технічних причин: для цього просто не вистачає робочих рук, - пояснює Юрій Шпарага. - В  Харківській області зареєстровано 183 тисячі переселенців, яких обслуговують ті ж спеціалісти органів соцзахисту, які нараховують субсидії. Вони оформлюють довідки внутрішньо переміщених осіб, близько 50 тисяч переселенців отримують також допомогу на оплату комунальних послуг, більше 8 тисяч - допомогу по догляду за дітьми, інвалідами, тощо. Тобто роботи в управлінь стало більше, а людей - ні".

Згідно із постановою Кабміну № 106 від 28. 02.15  штат Харківської області у зв'язку із напливом переселенців потрібно збільшити на 239 спеціалістів. Але грошей в бюджеті на це немає. Наразі по всіх управліннях Харківщини призначенням соціальних виплат займаються лише 570 фахівців. Вони працюють з подовженим робочим днем та навіть виходять на роботу по суботах. Тож, отримані на сьогодні заяви щодо призначення субсидій до вересня неодмінно опрацюють - обіцяє Юрій Шпарага.

Тим, хто подав заяви, але ще не отримав повідомлення про нарахування субсидії, не варто хвилюватися: її все одно нарахують з моменту подання. Тобто якщо ви подали заяву у травні, то і субсидію матимете з травня, навіть якщо повідомлення отримаєте тільки у серпні.

До речі, дехто, чекаючи на повідомлення про нарахування субсидії, перестає сплачувати рахунки за комунальні послуги взагалі, бо не знає, скільки саме треба буде платити з урахуванням субсидії. Юрій Шпарага наголошує: потрібно сплачувати хоч 10% від суми платежів, адже комунальні підприємства не можуть працювати безкоштовно. Навіть якщо ви заплатите більше, ніж потрібно, - потім все перерахують.

"Слід зазначити, що сьогодні за частиною заяв нараховують нульову субсидію. Але з початком опалювального сезону, коли платежі зростуть, ці субсидії автоматично перерахуються, - зазначає Юрій Шпарага. - Головне, що заяву вже опрацювали, і людина є у програмі".

До початку опалювального сезону мешканцям області знову рознесуть по поштових скриньках документи на оформлення субсидії - це зроблять фахівці "Укрпошти".

Та в Департаменті соцзахисту наголошують: не варто зволікати з оформленням документів. Тож звертайтеся до управлінь соцзахисту вже зараз, щоб до початку опалювального сезону ви вже були одержувачами субсидій.

 

Переглядів: 688 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar