Головна » 2015 » Серпень » 28 » Обережно! Випалювання сухостою може призвести до біди!
14:34
Обережно! Випалювання сухостою може призвести до біди!

Обережно! Випалювання сухостою може призвести до біди!

З настанням спектної погоди все частіше можна побачити, як на господарських угіддях, уздовж транспортних магістралей і навіть у населених пунктах горить суха трава. Як правило, люди, які її підпалюють, переконані, що таким чином вони роблять корисну справу. Та, насправді, своїми діями вони створюють загрозу виникнення пожеж, які можуть призвести до знищення житлових та господарських будівель і суттєво погіршити стан природного довкілля.

Спалення сухої трави стало для багатьох громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров'ю людей.     

Дуже часто спалення сухої трави призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість поширення вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко. Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах таке "господарювання" теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням буді-вель та споруд житлового сектору. Погіршена видимість на автодорогах через дим від таких багать може стати причиною дорожньо-транспортних пригод.

   Спалюючи суху траву, більшість громадян не усвідомлюють, що чинять протизаконно. Частина перша статті 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне спалювання рослинності або її залишків, опалого листя у парках, скверах, інших зелених насадженнях без дозволу органів державного контролю у галузі охорони навколишнього природного середовища або з порушенням умов такого дозволу. У цьому випадку приватним особам доведеться заплатити штраф від 170 до 340, а посадовцям - від 850 до 1190 гривень.

  Разом з тим, нанесення збитків чи знищення майна шляхом спалювання відповідно до частини 2 статті 194  Кримінального Кодексу України  тягне за собою кримінальну відповідальність.

 Шановні громадяни! Не спалюйте сухої трави та сміття, не завдавайте непоправної шкоди ані собі, ані оточуючим!

Віталій СЕРНЕЦЬКИЙ.

Провідний інспектор Борівського РС ГУ

ДСНС України у Харківській області.          

 

Переглядів: 442 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar