Головна » 2016 » Липень » 20 » НІЧИЙНЕ СМІТТЯ?..
16:51
НІЧИЙНЕ СМІТТЯ?..

НІЧИЙНЕ СМІТТЯ?..

Після майже місяця дощів сонце дуже активно взялося до справи. Літня спека змушує нас шукати прихистку в тінистій прохолоді вікового лісу на березі Осколу. Одним з найпопулярніших таких міст в нашому районі вже давно є Підлиман. Зручний під`їзд для транспорту  та й берегова смуга  на будь-який смак роблять його майже ідеальним місцем відпочинку. Та чи добре це?

У квітні цього року на наших сторінках в соціальних  мережах  було опубліковане відео, де  розповідалося про безлад, що панує на підлиманському узбережжі. Тоді ж десант курсантів Харківського університету цивільного захисту та місцевих жителів навів  порядок на березі. Цей захід висвітлили і ми на наших сторінках, і журналісти телебачення. Відтоді  минуло лише три місяці, а від «Весняної толоки» не залишилося й сліду. Ще більші “кучугури” сміття в кущах, ще більше туалетів, облаштованих біля води відпочивальниками і все менше розуміння, як виправити ситуацію.

Разом з представниками Борівської РДА, лісництва та МНС ми відвідали дану зону відпочинку, пройшлися по всьому берегу та поспілкувалися з людьми. Передаю вам декілька діалогів.

Тетяна. Місцева жителька:

«Від цих палаточників  завжди лише саме сміття, кожного року одне й те саме. Приїжджають, живуть, смітять і їдуть. Хоч би коли поприбирали за собою. Раніше хоч лише палатку ставили, а зараз ще й огорожу натягують довкола, наче у себе вдома. Скоро будемо проситися, щоб пропустили до річки пройти”.

Григорій. Відпочивальник:

«Ми приїжджаємо сюди всією родиною вже не перший рік. Тут дуже гарна природа і рибалка чудова.  У нас, в Донецькій області, також є гарні  місця, та зараз, як ви знаєте, там незатишно. Якщо є можливість, ми затримуємось довше. Умови для побуту доводиться  облаштовувати самим. Сміття  вивозимо з собою чи виносимо до баків на базу, стараємося  підтримувати порядок, адже знову сюди повернемося.  Дивно те, що місцеві не цінують те що мають і смітять де прийдеться».

І таких кардинально протилежних точок зору більш ніж достатньо. І знаєте, всі вони праві. Взаємозвинувачення в безладі ніколи не закінчаться, доки там не з`явиться господар. Для прикладу, прибережна зона  бази відпочинку «Голубая волна», яка знаходиться поряд, завжди прибрана. Контейнери для сміття очищуються кожного дня працівниками бази, а Борівський комунгосп здійснює регулярне вивезення відходів.  Своїми силами підтримують чистоту й порядок в своїх межах і інші бази відпочинку. До прибирання охоче долучаються підприємці,  що торгують там. Чому склалася така неприємна ситуація,  не зовсім зрозу-міло.

- Ця берегова зона, про яку ми говоримо, хоча  й  територіально знаходиться на  землі Підлиманської сільської ради, фактично не належить нам. Це територія ландшафтного  парку,    - дає коментар Підлиманський сільський голова Олександр Калінін. - Колись на наше прохання виділяли людину з центру зайнятості, яка підтримувала там порядок. Вивіз сміття здійснювали своїми силами. І це тільки тому, що серце кров`ю обливається, коли бачиш такий жах.

Підлиманська громада вже давно має своє місце відпочинку - це озеро «Коніченкове», яке нещодавно  було приведене в порядок. Було прибрано значну частину мулу з дна, розчищено зарослі  очерету, завезено пісок на пляж, облаштовано столи, навіть турніки й волейбольну площадку для занять спортом зробили.  Не там чисто де прибирають, а там де не смітять. Саме так в переважній більшості й роблять гості  озера – вивозять своє сміття з собою.

Ще більша проблема зі сміттям на центральному пляжі. Останнім часом він вже не такий актуальний для місцевих, а от відпочивальники з сусідніх райо-нів та областей охоче розбивають там свої намети.  Сміттєвий бак, що там знаходиться, вже  давно переповнений і завалений пакетами, а вивозити його ніхто не збирається.  Доглядати за територією там нікому…

 Того ж дня зусиллями баз відпочинку та районної  адміністрації було огранізовано прибирання та вивезення сміття, до якого охоче долучились і відпочивальники, що мешкають в наметах.

Чи багато пішло на це зусиль і часу? НІ. Однак це ще раз підтверджує те, що хтось повинен опікуватись даним питанням. Робити відпочинок платним чи забороняти розбивати палатки немає сенсу, та й не зовсім законно.  А от розвивати  зону відпочинку, облаштувати, зробити її комфортною для людей, цим вже потрібно займатися.

На жаль, поки що ніхто не хоче морочити собі голову, тож так і будемо ми ще довго звинувачувати один одного у свинстві і відпочивати на купі сміття.

Приємного всім відпочинку.

Віталій КОЛЕСНІК

 

Переглядів: 377 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar