Головна » 2016 » Липень » 20 » НА ІВАНА, НА КУПАЛА...
16:35
НА ІВАНА, НА КУПАЛА...

НА ІВАНА, НА КУПАЛА...

6 липня в селі Піски-Радьківські на головній площі  відбулося свято «Як на Івана, та й на Купала». Кожен рік з 6 на 7липня жителі села, вдягнені в вишиванки, а малеча ще й у сплетені їх мамами віночки з польових квітів, поспішають до будинку культури. І не даремно, бо тут на них чекає справжнє свято. Адже Купальське дійство складається з багатьох елементів: плетіння вінків, запалювання вогнища та стрибання через нього, прикрашання стрічками та віночками жіночого деревця – Марени, водіння навколо неї хороводів. І всі ці дії супроводжуються обов’язково купальськими піснями, веселим сміхом молоді.

Ось і цього разу свято розпочалося з найголовнішого-плетіння віночків. Найактивніші дівчата охоче переймали досвід у жіночок з фольклорного колективу у плетінні купальського вінка. Заготовлені різні польові квіти так і просилися самі до рук кожної дівчини.

Концертну програму відкрив дует Світлани Дудкіної  та Насті Лєвєнцової  піснею «Ой на Івана, ой на Купала», а потім пісенний марафон підтримала малеча: Віка Погрібняк, Даша Смаль, Даша Чайка, Даша Масич, у їх виконанні прозвучали веселі пісні «Сонячний віночок» та «Веселка».  Продовжилося свято ворожінням на віночках, де охочі спритно грали в запропоновану чарівними ведучими Алевтиною Шевченко та Альбіною Дубовик  гру «Спіймай віночок».  Ніжним голосом причарувала присутніх Світлана Кондратьєва, виконуючи пісні «Ой говорила чиста вода» та  «Місяць». Дуже сподобався глядачам  виступ Людмили Кислої, вона заспівала пісні «Галя молода» та «Цвіте калина», а Данило Вирсков зачарував всіх присутніх  грою на трубі.  Весь вечір український фольклорний народний колектив  «Українські вечорниці» супроводжував свято обрядовими купальськими піснями.

Прикрасою заходу стала виставка робіт  народної майстрині з бісероплетіння Клавдії Григорівни Петренко.

Валентина Бебешко. Директор Піско-Радьківського СБК.    

 

Переглядів: 389 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar