Головна » 2015 » Серпень » 28 » ЕФЕКТИВНЕ БІОПАЛИВО ІЗ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВІДХОДІВ
14:19
ЕФЕКТИВНЕ БІОПАЛИВО ІЗ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВІДХОДІВ

ЕФЕКТИВНЕ  БІОПАЛИВО ІЗ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ВІДХОДІВ

Літо добігає кінця і вже не за горами початок опалювального сезону, якого українці цього року чекають з особливим напруженням.  І це не дивно, адже  ціни на природний газ вже досягли таких висот, які ще в минулому році було навіть складно уявити, в той час як доходи населення залишилися на незмінному рівні, а подекуди й значно зменшилися. У цій ситуації велика частина споживачів природного газу вбачає вихід у встановленні твердопаливних котлів у своїх оселях та на підприємствах і займається пошуком альтернативних видів палива. Однією з таких альтернатив є пелети. Виробництвом цього біопалива у Борівському районі вже протягом п'яти років займається СФГ "Янтар". Нам пощастило побувати на екскурсії в цьому господарстві і на власні очі побачити, як відбувається перетворення відходів сільськогосподарського виробництва на енергоефективне, екологічне паливо.

- Ми займаємось виготовленням пелет вже 5-й рік поспіль, - розповідає керівник сільгосппідпри-ємства Віталій Гарний, - і жодного разу про це не пошкодували. Придбали станок Харківського заводу і працюємо. У якості сировини використовуємо солому зернових культур - жита, пшениці. У нас, по суті, безвідходне виробництво. Самі вирощуємо, самі збираємо, самі виготовляємо, використовуємо, реалізовуємо. Всі свої приміщення опалюємо виключно пелетами.

У процесі виробництва зайнято двоє робітників. Вони обслуговують станок під час роботи, слідкують за процесом, закладають в агрегат сировину (солому) і фасують на виході готову продукцію у мішки.

- За одну зміну виходить в середньому 40 мішків пелет. - пояснює Віталій Гарний. - Ціна на них формується на основі енергозатрат, а вони досить високі. У цьому році ми ще не розраховували ринкову вартість, та думаю приблизно вона становитиме десь 2 тис.грн. за  тонну. У нас вже є постійні клієнти серед жителів району, є замовники з Харкова. Наші працівники, деякі пайовики беруть собі в рахунок зарплати чи паю.  Це біопаливо дуже ефективне для твердопаливних котлів. За тепловіддачею 1 тонна пелет заміняє 680 кг вугілля високої якості. До того ж, з них практично немає попелу, а той, що є,  можна  використовувати у якості добрив. Адже солома офіційно визнана в світі карбон-нейтральним паливом  -  тобто паливом, яке при спалюванні не виділяє в повітря парникових газів, на відміну від всіх інших його видів. Тож попіл, що залишається в котлах і вловлюється фільтрами, служить першокласним добривом для полів і садів.

Виробництво біопалива є суттєвим зрушенням і великим кроком вперед у питанні енергозабезпечення. Це особливо важливо в умовах економічної кризи, необхідності імпортозаміщення та найсуворі-шої економії паливно-енергетичних ресурсів. 

Важко переоцінити роль пелет і в питаннях екології, адже перехід на біопаливо з відходів збереже далеко не один гектар лісу. Тож варто подякувати керівникам СФГ "Янтар" за те, що в нашому районі ще 5 років тому започатковано і успішно розвивається цей процес.

Оксана ДУДНИК.

 

 

Переглядів: 412 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar