Головна » 2016 » Липень » 22 » Амброзія - небезпечна для життя
15:21
Амброзія - небезпечна для життя

У медичній практиці спостерігається значне зростання і поширення алергічних захворювань серед дорослих і дітей. Провідне місце належить полінозу, що викликається пилком різних рослин. Сезон «сінної лихоманки» в нашому регіоні відкривають вітрозапилювані рослини в березні-квітні, і закінчується він цвітінням бур’янів, зокрема амброзії, у липні - вересні. За  останні кілька десятиліть лікування алергії на амброзію набуває першочергового значення, оскільки саме ця рослина все частіше стає причиною страждань багатьох людей і призводить до досить важких ускладнень.

Амброзія  була завезена з Північної Америки і практично повністю окупувала територію України в середині минулого століття. Ця рослина має потужну кореневу систему, надземна частина досягає у висоту двох метрів, міцно вкорінюється майже на будь-якому типі грунту, швидко розмножується і витісняє будь-які культурні рослини. Для цінних культур небезпека полягає в тому, що для свого зростання амброзія споживає дуже велику кількість води і висушує землю, повністю знищуючи врожай і роблячи грунт непридатним для обробки. Але не ці якості зробили рослину настільки знаменитою. Пилок амброзії - сильний алерген, при концентрації 25 пилкових зерен на 1 куб.м атмосферного повітря вона здатна викликати прояви полінозу середньої тяжкості. Схильним до алергій людям при прямому контакті з квітучою рослиною може знадобитися негайна госпіталізація. Сьогодні всі види амброзії, які ростуть у нашій країні, віднесені до особливо небезпечних і оголошені карантинними бур’янами.

Класичні симптоми алергії на амброзію по частоті їх виникнення:

1.         Алергічний риніт. Найбільш частими симптомами при контакті з пилком амброзії є чхання, закладеність та слизові виділення з носу, набряк слизової оболонки носоглотки і її свербіж, свербіж м’якого піднебіння, затруднення дихання. Можливі ускладнення у вигляді алергічного синуситу, євстахіїту, ларингіту з відповідними проявами.

2.         Алергічний кон’юнктивіт. Відзначається свербіж, набряк підшкірної клітковини навколо очей і їх слизової оболонки, роздратування і почервоніння кон’юнктиви, світлобоязнь, сльозотеча.

3.         Бронхіальна астма. Напади трапляються значно частіше в період цвітіння амброзії, нерідко розвивається алергічний бронхіт.

4.         Атопічний дерматит. При контакті пилку з відкритими частинами тіла може спостерігатися запалення шкірних покривів за типом кропив’янки, з вираженим свербінням, почервонінням і дрібнопухирцевим висипом.

5.         «Пилкова» інтоксикація. У хворих на поліноз часто відзначаються напади астенізації - головні болі, підвищена стомлюваність, дратівливість, загальна слабкість, субфебрильна температура, порушення сну.

Алергія на амброзію може спіткати людину у будь-якому віці, навіть якщо та ніколи не страждала на жодну з алергій. Та поліноз мучить не лише дорослих. Це досить часте явище і серед дітей, що мають знижений імунітет і проживають у складних екологічних умовах. Клінічно алергія на амброзію у дітей проявляється важким ринофарингітом  і бронхітом, можливі ускладнення у вигляді стенозу гортані. Небезпека захворювання полягає в тому, що у дітей через несформовану  імунну систему  реакція на пилок бур’яну дуже швидко закінчується розвитком бронхіальної астми.

Чимало мук може завдати алергія на амброзію  вагітним, адже приймати гормональні та сильнодіючі антигістамінні препарати в цей період протипоказано. Набряк слизової носоглотки і спазм бронхів, порушення носового дихання, напади задухи у вагітної можуть призвести до гіпоксії плоду і стати причиною підвищеної реактивності імунної системи у новонародженого. У вагітних у відповідь на пилок рослини може навіть трапитись набряк Квінке.

У період цвітіння амброзії найкращим виходом буде зміна кліматичної зони, уникнення алергену, а за відсутності такої можливості необхідно чітко дотримуватися всіх заходів профілактики і слідувати вказівкам лікаря. В якості симптоматичного лікування застосовується медикаментозна терапія: антигістамінні та гормональні препарати.Гормональні засоби призначаються лише при тяжкому перебігу захворювання і при відсутності видимого ефекту від застосування антигістамінних препаратів. Слід пам’ятати, що самолікування може бути небезпечним для здоров’я і жодні ліки не повинні прийматися безконтрольно.

Необхідною умовою для успішного лікування алергічних захворювань служить його профілактична спрямованість. Тобто, щоб повністю відгородити себе від сезонних проявів, слід починати лікування за 1-2 тижні до передбачуваного початку загострення. Одночасно проводиться детоксикація організму за допомогою гепатопротекторних засобів. Непогано зарекомендувала себе гомеопатія, але застосовувати її потрібно тривало і курсами. Значне місце в лікуванні алергічних захворювань займає специфічна імунотерапія, дія якої базується на виробленні блокуючих антитіл. Полягає вона в поступовому звиканні імунної системи пацієнта до алергену, що міститься в пилку амброзії. Проводиться імунотерапія  поза загостренням і може тривати кілька років. У деяких пацієнтів вона навіть дозволяє уникнути загострень і є хорошою профілактикою ускладнень, зокрема бронхіальної астми.

Важливою умовою при лікуванні полінозу є дотримання дієти. Вважається, що при алергії на пилок амброзії протипоказані банани, диня, кавуни, огірки. Також можлива перехресна алергія на пилок соняшнику та кульбаби.

Крім того, дієта при алергії на амброзію виключає вживання наступних продуктів:  горіхи, мед, халва та продукти з соняшнику, спеції (тмін, кориця, коріандр, імбир), зелень (кріп, петрушка, селера), напої з екстрактом полину, соняшникова та кукурудзяна олії, майонез і гірчиця. Не варто захоплюватися копченостями і продуктами з великою кількістю консервантів та барвників, шоколадом, цитрусовими, іншими червоними плодами. Слід максимально обмежити вживання в їжу смаженого, солоного, жирного і гострого.

Профілактичні заходи в сезон цвітіння амброзії спрямовані в основному на зменшення контакту з алергеном і полягають у наступному:

1. Намагайтеся менше бувати на свіжому повітрі, особливо в сухі спекотні дні.

2. Проводьте вологе прибирання приміщення 2 рази на день.

3. Після повернення з вулиці приймайте душ і міняйте одяг.

4. Встановіть на вікна протимоскітні сітки, вони в деякій мірі стримують проникнення пилку в приміщення.

5. Щодня промивайте очі і носоглотку фізіологічним розчином. Приготувати його можна в домашніх умовах з повареної солі і кип’яченої води (1 чайна ложка на літр). Такі заходи сприяють звільненню слизових від потрапляння на них пилку і зменшують прояви алергії.

6. Забороняється приймати фітопрепарати, особливо які містять екстракти рослин з перехресними алергенами (подорожник, ромашка, полин, деревій, кульбаба).

Любов Бондаренко.

Завідуюча поліклінічним відділенням Борівської ЦРЛ.

 

Переглядів: 779 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar