Головна » 2015 » Лютий » 21 » ОБЕРЕЖНО! ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЇ!
13:12
ОБЕРЕЖНО! ІНТЕРНЕТ-ШАХРАЇ!

ПРОДАЖ  ТОВАРІВ ЧЕРЕЗ   ІНТЕРНЕТ СТАВ  ПАСТКОЮ  ДЛЯ  СОТЕНЬ УКРАЇНЦІВ

Понад 200 успішно проведених шахрайських оборудок увійшли в актив групи шахраїв, жертвами яких стали жителі чи не всіх областей України. Завдяки успішній схемі обману зловмисники за короткий проміжок часу збагатилися більше ніж на 300 тисяч гривень.

Своїх потенційних жертв шахраї знаходили в інтернеті, читаючи оголошення про продаж побутових речей, техніки, електроніки. За     продуманим заздалегідь сценарієм до продавців телефонував один із членів шахрайської групи, який представлявся покупцем. Розмовляючи із продавцем, покупець майже не торгувався. Натомість акцентував увагу на тому, що купує товар як юридична особа, отже заздалегідь вибачався, що можуть виникнути дрібні проблеми з перерахуванням коштів. Зокрема, продавець має назвати для переказу грошей номер свого банківського рахунка та особисті дані банківської картки. Радіючи, що одразу знайшовся покупець, продавці нічого не підозрюючи диктують свої реквізити шахраєві.

У цьому й полягала пастка, в яку потрапили чимало жертв шахраїв. Майже одразу до жертви телефонував ще один член шахрайської групи, який представлявся бан-ківським працівником і диктував людині всі наступні кроки, які вона має зробити, щоб готівка опинилася на рахунку. Отримані таким чином дані зловмисники переносили на «фальшиві» картки за допомогою отриманих таким чином «ключів» від чужих рахунків і знімали гроші через банкомати.

На слід однієї з таких груп зловмисників вийшли співробітники управління боротьби з кіберзлочинністю столичної міліції. Оперативники з’ясували, що шахрайську групу створили троє жителів Луганської області. Ватажка злочинної групи затримали, коли він знімав гроші чергової жертви в одному з банкоматів. За декілька хвилин наручники одягнули  й на двох його помічників, які стояли неподалік. У затриманих вилучили кілька підроблених банківських карток, чотири мобільні телефони та понад 20 тисяч гривень. В автомобілі зловмисників оперативники знайшли ще 4 мобільні телефони та близько 30 SIM-карток до них. Ними шахраї користувалися, щоб їх не могли вирахувати за номерами мобільних телефонів.

Громадянка М., яка є мешканкою Борівського району, на початку січня 2015 року зареєструвалась на сайті htth:aukro/ua (інтернет-аукціон) для продажу дитячої коляски. Через деякий час їй на мобільний телефон зателефонував невідомий чоловік, який пояснив, що хоче придбати коляску. В ході розмови покупець попросив надати йому номер картки для того, щоб він міг перерахувати гроші за товар. Громадянка М. вказала йому номер своєї кредитної картки, також за проханням чоловіка вона продиктувала йому строк дії картки та номер, який знаходився на зворотній частині картки.

Продовжуючи бесіду, чоловік повідомив громадянці М., що на її мобільний телефон прийде sms-повідомлення з номером, що означатиме, що їй на рахунок зараховані гроші. Для отримання даних грошей їй потрібно продиктувати йому номер, що прийде в sms-повідомленні. Жінка після отримання sms продиктувала чоловіку даний номер. Після чого їй на телефон прийшло ще одно sms-повідомлення, де було вказано, що з її кредитної картки знято гроші в сумі 4954 грн.

Громадянка М. намагалась зв’язатись з чоло-віком, але номер, з якого він телефонував, був відключений.

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Представник банку ніколи не телефонуватиме клієнтам з проханням зазначити персональні дані, номер банківської картки, строк її дії, ПІН-код або пароль

Переглядів: 497 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar