Головна » 2015 » Вересень » 11 » Великий Слобожанський ярмарок 2015
15:28
Великий Слобожанський ярмарок 2015

Великий Слобожанський ярмарок 2015

Борівський район взяв участь у Великому Слобожанському ярмарку, який проходив 5 - 6 вересня у Харкові.

Цього року торгове свято, яке по праву можна назвати також святом українських звичаїв та культури,  розгорнулося на майданчику біля презентаційно-виставкового комплексу "Радмір-Експохол".   Саме тут райони області облаштували свої "подвір'я" в найкращих національних традиціях і кожен - зі своїм особливим колоритом.

Райони не тільки презентували продукцію своїх провідних підприємств, а й підготували справжнє театралізоване святкове дійство. Тут були і козаки, що демонстрували навички володіння шаблею, і незрівнянні українські красуні у національному вбранні, і ансамбль юних барабанщиць, і екзотичні східні тан-цівниці, і дівчатка на ходулях з екзотичними тваринками в руках, і епатажний "Попандопало", і скрипалі, і бандуристи, і чорти з дяками, і різні міфологічні істоти… І кого тільки не було на тому ярмарку...

А чого варті самі експозиції! Майже кожну з них прикрашали лелеки - український символ миру і любові до рідної землі. На фоні тинів, млинів, яскраво розмальованих хат, прикрашених соняхами, калиною, хмелем, ростовими ляльками та іншими витворами народного мистецтва, тут можна було побачити будиночки з хліба, велетенські короваї, дерева, на яких ростуть раки поруч з овочами та навіть карту України з величезного шматка сала.

Біля Борівського подвір'я гостей зустрічав солом'яний бичок, така ж солом'яна куряча родина, рожеві поросята. Не давали проходити повз і заманювали гостей майстерністю виконання української пісні наші аматори. А співали вони так, що сусідні ра-йони не могли втриматися на місці і пускалися в танок прямо на ярмарковій вуличці.

Тут же, на прилавку у приватного підприємця Валентини Калєкіної, на відвідувачів чатували домашні наливки, пироги, сало, ковбаси, соління, копчення, гарячий куліш, рибна юшка і багато-багато іншої смакоти.

Взагалі на ярмарку було представлено понад п'ятсот підприємств Харківщини та інших областей України. Асортимент товарів складався з продукції сільськогосподарського виробництва, підприємств харчової, переробної промисловості, сувенірних товарів, виробів зі шкіри, лози, шерсті та дерева. Працювало і Місто майстрів, де були представлені власноруч вироблені товари і проводилися майстер-класи народної творчості. 

Програма Великого Слобожанського ярмарку включала в себе виступ творчих колективів області та проведення п'яти конкурсів: "На кращий коровай з борошна врожаю зерна 2015 року", "Фестиваль сала", "На кращий фольклорний колектив", "На кращого майстра народної творчості", "На кращу художню експозицію".

Почесними гостями Великого Слобожанського ярмарку стали делегації Республіки Албанія та Великопольського воєводства Республіки Польща, що брали участь також у VII Міжнародному економічному форумі "Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!", який відбувся у Харкові 4 вересня.

Відкрив свято голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін.

У ході урочистого відкриття ярмарку всі райони Харківщини представили короваї на конкурс. Короваї-учасники, отримавши оцінки журі, відправилися в якості подарунків до військових частин №3005 та 3017. Також до військових частин відправили усі короваї, які вручили голові ХОДА в павільйонах районів Харківської області. Решта подарунків, які отримало керівництво області, направлено до дитячих будинків регіону.

Очільник області разом зі своїми заступниками Юлією Світличною, Михайлом Черняком, Марком Беккером, Вячеславом Аббакумовим та Євгенієм Шахненком оглянули експозиції всіх районів та міст Харківської області. Побували вони в гостях і у Борівського району.

Зустрічали делегацію голова райдержадміністрації Віталій Кіян разом з заступниками,   працівники культури та аматори сцени. Наші господині Альона Власова та Галина Нікітенко одразу ж оточили губернатора Харківщини традиційною українською гостинністю і особливою борівською харизмою, вручивши Ігорю Львовичу запашний коровай та запрошення на зимову рибалку, яка відбудеться в ніч з 31 грудня на 1 січня, а також подарунок до нього - рибальські снасті. Голова Харківської облдержадміністрації по достоїнству оцінив гостинність і почуття гумору борівчан - за підсумками свята Борівський район нагороджено дипломом Великого Слобожанського ярмарку за зайняте ІІІ місце у номінації "Найкраще представлення району".

Особливо було відзначено Борівщину і під час виступів фольклорних колективів області. Ведучий, оголошуючи наших артистів, сказав: "Зараз на сцену запрошується легендарний ра-йон, у якому, за чутками, водяться соми вагою по 120 кг. Це Бо-рівський район!"

На головній сцені Великого Слобожанського ярмарку Борівщину гідно представили хореографічний колектив "Феєрія" з Шийківського СК (керівник Олександра Нікітенко), східна тан-цівниця Яна Бурлачко з с.Піски-Радьківські, вокалісти Лілія Максименко, Валентина Невмирич, Андрій Шведченко.

6 вересня учасники Великого Слобожанського ярмарку підбивали підсумки торгівлі, проводили конкурси. Кращі райони та міста Харківщини отримували нагороди.

Оксана ДУДНИК.

 

 

Переглядів: 651 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar