Головна » 2016 » Червень » 16 » УКРАЇНА - ЄДИНА КРАЇНА
14:07
УКРАЇНА - ЄДИНА КРАЇНА

ЧЕРНІВЦІ: ЄВРОПЕЙСЬКИЙ ШАРМ І УКРАЇНСЬКІ ПРОБЛЕМИ

В рамках проекту «Схід та Захід разом – підвищення спроможності українських місцевих видань» фондом «Освіта для Демократії» (Варшава, Польща) та МО «Нова генерація» (Херсон, Україна) була організована навчальна програма для журналістів «Схід і Захід разом - простір діалогу». Загалом стажування за цією програмою проходило одночасно в Луцьку, Сумах, Чернівцях і Херсоні: медійники з різних регіонів України навчалися в різних містах, адже окрім обміну досвідом, налагодження зв’язків і професійного зростання важливим акцентом стажування було вивчення життя саме іншого регіону України, ніж ре-гіону в якому вони живуть та працюють.

В команді журналістів зі сходу та півдня нашої країни мені пощастило позна-йомитися з чарівним українським містом Чернівці. Тож поспішаю поділитися враженнями.

Протягом 5 днів ми відвідували різні установи, державні та громадські організації міста, спілкувалися з громадськими діячами та активістами, посадовими особами, колегами-журналістами. Зустрілися з міським головою, побували за лаштунками одного з місцевих телеканалів «ТВА» та на радіо «Буковина», обмінялися досвідом з творчими працівниками однієї з небагатьох прибуткових і повністю незалежних газет країни «Молодий Буковинець» в редакції видання, відзначили День української вишиванки в Чернівецькому національному університеті ім.І.Федьковича (саме в тому місті і тому місці, де це свято було започатковане), у форматі конструктивного діалогу поспілкувалися зі студентами факультету журналістики, на власні очі побачили як розвивається об’єднана громада в одному з районів Чернівецької області, дізналися від представників ГМ «ОПОРА» про особливості моніторингу діяльності влади та ще багато цікавого. Програма була дуже насиченою, надзвичайно корисною в професійному плані і важливою в питанні розуміння процесів, які відбуваються сьогодні в Україні. Та на тому, що вразило найбільше, вважаю за необхідне зупинитися окремо.

ОДНА КРАЇНА – ОДНІ ПРОБЛЕМИ

Мер без пафосу

Буковинські краєвиди і західноєвропейська архітектура XVIII-XIX століття в центрі міста, що придає йому неповторного шарму,  звичайно відрізняють Чернівці від східноукраїнських регіонів, але це лише зовні. У перший же день, під час спілкування з мером міста, ми зрозуміли наскільки ми подібні, адже, як виявилось, маємо однакові проблеми і труднощі.

Міський голова Чернівців Олексій Каспрук виявився приємною, позитивною людиною і прогресивним сучасним посадовцем, що повністю володіє ситуацією в місті і завжди відкритий для спілкування та співпраці. Без зайвого пафосу і офіціозу він розповідав журналістам-східнякам про свою роботу і життя обласного центру, про плани на найближче майбутнє і проблеми, які доводиться долати. Погані дороги, проблеми з водопостачанням, бродячі собаки…  Та навіть політична ситуація в місті дуже подібна до нашої в ра-йоні і, як виявилось, не лише до нашої.

А Баба Яга - проти

Коли ми дізналися про постійне протистояння місцевої опозиції (колишніх регіоналів під новою назвою «Рідне місто» і деяких інших політсил), а пізніше ще й мали змогу побачити онлайн-трансляцію з сесійної зали Чернівецької міськради, я та мої колеги-журналісти з Дніпропетровської, Одеської, Миколаївської, Луганської, Харківської областей  були просто вражені, як подібно діють місцеві опозиціонери в різних регіонах. Та сама поведінка на сесіях, той самий популізм і гра на публіку, те саме розхитування ситуації і боротьба проти діючої влади. Таке враження, що вони всі виконують чиєсь замовлення і грають за певним сценарієм.  Та в Чернівцях у цих горе-опозиціонерів немає жодних шансів, адже мер в своїй діяльності активно співпрацює з чисельними громадськими організаціями і має підтримку громади.

Хочеш змін – реєструй петицію

Так, у місті діє єдина система місцевих електронних петицій – кожен бажаючий може зайти на сайт міськради і створити петицію актуальної тематики: щодо благоустрою та будівництва, транспорту та доріг, спорту, дозвілля дітей і т.ін. Якщо петиція набирає 250 голосів і більше, це питання обов’язково виноситься на сесію, приймається відповідне рішення.  Завдяки таким петиціям за рахунок бюджету міськради у місті будуються дитячі майданчики, ремонтуються тротуари, перейменовуються вулиці та ін. Відповідь про результати розгляду петиції обов’язково публікується на сайті. Варто зазначити, що громада в Чернівцях дуже активна і ініціативна, а влада здебільшого ці ініціативи підтримує і допомагає втілювати в життя. Люди тут розраховують на себе, прагнуть своїми власними зусиллями змінювати своє життя на краще і успішно втілюють свої плани в життя, а не чекають, що хтось прийде і зробить все за них і для них. Недаремно на будівлі Чернівецької ратуші викладено напис «Спільними зусиллями — VIRIBUS UNITIS» - це девіз міста, який повністю відповідає його сутності. І це саме той позитивний досвід, якому варто повчитися кожній українській громаді разом з представниками влади усіх рівнів.

Собаче  питання

Питання бродячих собак є актуальним не лише в Боровій. У Чернівцях песиків відловлюють спеціальні служби, стерилізують, чіпляють на вухо спеціальну кліпсу і відпускають. Та, як виявилось, це зовсім не вихід. Захисники тварин все одно стверджують, що це знущання над живими істотами, а противники наполягають на тому, що й стерилізовані бездомні цуцики можуть бути небезпечними для людей. Таке собі замкнуте коло.

ОБ’ЄДНАНА ТЕРИТОРІАЛЬНА ГРОМАДА

Багатонаціональна Глибока

Глибоцька об’єднана територіальна громада (ОТГ) зустріла нас гостинно і привітно. Григорій Ванзуряк,  обраний головою ОТГ з посади голови районної ради, він же – голова Асоціації об’єднаних громад Буковини, переконаний, що реформа місцевого самоврядування – це реформа усіх сфер життя держави, і саме децентралізація – шлях до розвитку України. Він радо ознайомив нас з особливостями Глибоцького району і з перспективами ОТГ.

Саме селище Глибока – невеличкий районний центр, подібний до Борової, з населенням 9600 чоловік, хоча загальна кількість населення району значно більша  - 75 тис., серед яких близько 45% - українці, 45 % - румуни, а 10% – поляки, німці, угорці, роми та інші етноси.

На початок об’єднання в районі існувало 25 сільських рад і лише деякі з них долучились до цього процесу. Так, селище Глибока об’єдналось із сусідньою Михайлівською сільською радою (2 населених пункти). Також на території району створено ще одну ОТГ – Волокську, до якої увійшли 3 населені пункти 2-х сільських рад.

  Щедрий бюджет та заманливі перспективи

З 1 січня поточного року Глибоцька ОТГ отримала статус міста обласного значення і, як зазначає Григорій Ванзуряк, значно виграла від цього. За його словами, до об’єднання річний бюджет селищної ради становив 4 800 000 грн., а тепер – 32 800 000 грн., де 16 млн. – власні кошти громади без державних. Такі доходи дають нові можливості. Так, наприклад, через Глибоку пролягає дорога державного значення, яка вже багато років не ремонтувалась, тож цього року Глибоцька ОТГ виділила субвенцію обласному бюджету у сумі 800 000 грн. на ремонт даного автошляху.

- Взагалі, сполучення між населеними пунктами дуже погане, будемо добиватись, щоб ці дороги обласного значення передали нам, - говорить голова.

Тарифи, ОСББ та пілетні кілоджоулі

Як пояснив Г.Ванзуряк, головне джерело бюджету об’єднаної громади – податок з доходів фізичних осіб, тобто основний дохід – це робочі місця.  З його слів, на території об’єднаної громади працює близько 300 приватних підприємців, які займаються малим бізнесом, є малі успішні підприємства (харчова промисловість, будівництво, надання послуг). Також на території ОТГ діє 2 НВК І-ІІ ступенів, 1 гімназія і 1 ліцей, в яких навчається 1300 дітей, музична та художні школи, лікарня, банки, правоохоронні органи і т.ін. Є комунальне підприємство, де працює 68 чоловік. Воно забезпечує водопостачання, водовідведення, вивіз сміття (за цю послугу  береться оплата 15 грн. з домоволодіння за місяць, частину коштів бере на себе ОТГ. Тариф на водопостачання разом з водовідведенням – 9,70 грн.). Наразі будуються нові очисні споруди, в планах – організувати переробку сміття.

Взагалі в Глибокій близько 500 квартир і 3000 будинків сільського типу.

- Хочемо створювати ОСББ, бо комунальному господарству легше буде працювати з ОСББ ніж з окремими громадянами, - говорить голова. – В школах цього року плануємо перейти з газу на пілети. 2 роки тому районну лікарню перевели на опалення пілетами і зменшили витрати на тепло вдвічі. За зекономлені гроші поміняли вікна, зробили ремонт. Вже в цьому році придбали автомобіль для лікарів сімейної практики. Пілети ми не закупляємо, а укладаємо договір з фірмою, яка забезпечує тепло в закладах,  платимо їм за кіло-джоулі.

Замість пшениці - смородина

Є в Глибоцькій громаді і фермерські господарства, от тільки спеціалізація у них дещо інша, ніж в наших краях. Саме тут знаходяться найбільші на Буковині смородинові поля, в промислових масштабах тут також вирощують яблука, горіхи. У сусідньому селі Михайлівка досить розвинутий молочний напрямок: у приватному секторі утримується близько 180 корів, планується створення молочного кооперативу.  

Житло для захисників і переселенців

За кошти обласного бюджету вже цього року у Михайлівці збудовано гуртожиток для переселенців (планується проживання 9 сімей), де 2 квартири будуть виділені учасникам АТО, які потребують житла. Нам пощастило побувати в цій новенькій двоповерховій будівлі – ремонтні роботи там вже на стадії завершення, прийняття в експлуатацію планується на серпень-вересень, все зроблено відповідно до євро-стандартів, за сучасними технологіями і згідно з вимогами часу.

Староста з Луганського аеропорту

Під час екскурсії в Михайлівку ми познайомилися з старостою - це тридцятирічний юнак, демобілізований учасник АТО, який у 2014 році боронив Луганський аеропорт. За нього виборці віддали 98% голосів. Як розповідають місцеві жителі, люди йшли пішки за 3-4 км, щоб проголосувати, а явка на останніх виборах була вищою, ніж за усі часи незалежності України.

     Опорна школа: знайомі проблеми

- Ми не руйнували структуру сільської ради, зберегли всіх людей, які там працювали і навіть додали діловода, вони рахуються у нас, а працюють, знаходяться безпосередньо в селі, - розповідає Григорій Ванзуряк. – Сьогодні далеко не всі розумі-ють переваги об’єднаної громади, та в перспективі, я думаю, й інші населені пункти району захочуть до нас приєднатися. Хоча є й певні труднощі в цих процесах. От, наприклад, опорна школа: наш Глибоцький ліцей входить в десятку найкращих загальноосвітніх навчальних закладів України, на його базі було вирішено створити опорну школу, та жителі Михайлівки не хочуть, щоб їхній НВК перетворився на філію, а іншого виходу немає, адже якщо є опорна школа, повинні бути й філії. Намагаємося переконати громаду, що все буде добре. Вже отримали кошти на новий шкільний автобус, щоб здійснювати підвіз учнів.

Побували ми і в новенькому, щойно створеному ЦНАПі ОТГ – просторе приміщення колишнього магазину, облаштоване необхідною оргтехнікою і меблями для комфортного надання населенню реєстраційних послуг, успішно виконує свої функції і приймає відвідувачів.

Звичайно, кожен господар хоче показати гостям найкраще, що в нього є і, цілком можливо, проблем в ОТГ значно більше, ніж було озвучено, та показати і зацікавити вони дійсно вміють.

УКРАЇНА – ЄДИНА КРАЇНА

Загалом Буковина справила на мене дуже позитивне враження якогось чарівного спокою, доброзичливості і зайвий раз підтвердила непохитну істину: Україна – єдина країна. На вулицях Чернівців спо-кійно уживаються українська, російська і румунська мови, причому російську можна почути частіше, ніж навіть у нас в Боровій (в середньому, за моїми спостереженнями, у магазинах міста троє продавців з 5 розмовляють російською), і ніхто нікого за мовними ознаками не переслідує, бо даної проблеми в нашій країні просто не існує. З заходу на схід, з півдня на північ у нас однакові труднощі і спільні надії на краще майбутнє. І лише спільними зусиллями ми зможемо побудувати нову державу нашої мрії.

Оксана ДУДНИК.

 

 

Переглядів: 478 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar