Головна » 2015 » Вересень » 30 » Стягнення аліментів через державну виконавчу службу
17:11
Стягнення аліментів через державну виконавчу службу

Стягнення аліментів через державну виконавчу службу

Кожна дитина має право на рівень життя, достатній для її фізичного, інтелектуального, морального, культурного, духовного та соціального розвитку.

Аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред’явлення позову. Виконання рішення  суду про стягнення аліментів покладається на органи державної виконавчої служби за місцем проживання, перебування  або роботи боржника.

Порядок стягнення аліментів визначається Законом України «Про виконавче провадження» та Інструкцією з організації примусового виконання рішень зареєстрованої в Міністерстві юстиції України , Сімейним Кодексом України, та іншими нормативними актами.

Стягнення аліментів за минулий час та заборгованості із сплати  аліментів, визначений ст. 194 СК України, де чітко зазначено, що аліменти можуть бути стягнуті за виконавчим листом за минулий час, але не більш як за три роки, що передували пред’явленню виконавчого листа до виконання.

Якщо за виконавчим листом, пред’явленим до виконання, аліменти не стягувалися у зв’язку з розшуком платника аліментів або у зв’язку з його перебуванням за кордоном, вони мають бути сплачені за весь минулий час.

Заборгованість за аліментами, які стягуються відповідно до статті 187 цього Кодексу, погашається за заявою платника шляхом відрахувань з його заробітної плати, пенсії, стипендії за місцем їх одержання або стягується за рішенням суду.

Заборгованість за аліментами стягується незалежно від досягнення дитиною повноліття, а у випадку, передбаченому статтею 199 цього Кодексу, — до досягнення нею двадцяти трьох років.

Відповідно до ч. 2 ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження» розмір заборгованості  із  сплати  аліментів  визначається державним  виконавцем  за  місцем  виконання  рішення  у  порядку, встановленому ст. 195 СК  України, а саме виходячи з фактичного заробітку (доходу),  який платник аліментів одержував за час, протягом якого не провадилося їх стягнення. У  разі наявності заборгованості із сплати аліментів понад три  місяці  стягнення  може  бути  звернено  на  майно  боржника. Звернення  стягнення  на  заробітну плату не перешкоджає зверненню стягнення на майно боржника. Відповідно до п.10 ст. 74 Закону України «Про виконавче провадження» за   наявності   заборгованості  із  сплати  аліментів  у розмірі,  що сукупно перевищує суму відповідних платежів за  шість місяців,   державний   виконавець  звертається  до  правоохоронних органів з поданням (повідомленням)  про  притягнення  боржника  до кримінальної   відповідальності, яка передбачена ст. 164 Кримінального Кодексу України – злісне  ухилення  від  сплати аліментів, а саме: приховування доходів,  зміну  місця проживання чи місця роботи без повідомлення державного   виконавця   тощо,   які призвели   до   виникнення заборгованості  із  сплати  аліментів  у розмірі,  що сукупно складають суму виплат за шість місяців відповідних платежів.

Якщо  платник  аліментів  не  працював  на  час виникнення заборгованості,  але  працює  на  час   визначення   її   розміру, заборгованість   визначається  із  заробітку  (доходу),  який  він одержує. Якщо платник  аліментів  не  працював  на  час  виникнення заборгованості  і  не  працює  на час визначення її розміру,  вона обчислюється виходячи із середньої заробітної плати працівника для даної місцевості. Розмір заборгованості зі сплати аліментів обчислюється державним виконавцем, а у разі спору – судом.

У разі стягнення аліментів у частці від заробітку (доходу) боржника  на  підприємстві,  в установі,  організації,  у фізичної особи,  фізичної особи – підприємця  відрахування  здійснюються  з фактичного  заробітку  (доходу)  на  підставі постанови державного виконавця. При цьому розмір аліментів у разі їх стягнення у частці від  заробітку  (доходу) не може бути менше встановленого Сімейним кодексом України.  У разі  якщо  стягнути  аліменти  в зазначеному   розмірі   неможливо,   адміністрація   підприємства, установи, організації, фізична особа, фізична особа - підприємець, які проводили відрахування, нараховують боржнику заборгованість із сплати аліментів.

Також, слід зазначити, що загальний  розмір  усіх відрахувань під час кожної виплати заробітної  плати  не  може   перевищувати   п'ятдесят   відсотків заробітної плати, що має бути виплачена працівнику, у тому числі в разі  відрахування  за  кількома   виконавчими   документами.   Це обмеження  не  поширюється  на  відрахування із заробітної плати в разі стягнення  аліментів  на  неповнолітніх  дітей.  У  таких випадках розмір  відрахувань  із  заробітної  плати  не  може  перевищувати сімдесяти відсотків.

Якщо вжитими заходами місце проживання та місце роботи боржника не будуть встановлені, то державний виконавець зобов’язаний порушити перед судом питання про розшук боржника через органи внутрішніх справ. Повернення виконавчого документа стягувачеві в зв’язку з не встановленням місця роботи чи проживання боржника не допускається.

Коли місце проживання батьків невідоме, або вони ухиляються від сплати аліментів, або не мають можливості утримувати дитину, дитині призначається тимчасова державна допомога. Порядок призначення цієї тимчасової державної допомоги визначається Кабінетом Міністрів України.

Позбавлення батьківських прав не позбавляє сторону від сплати аліментів.

Начальник ВДВС Борівського РУЮ Харківської області А.О. Калюга.

Переглядів: 1174 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar