Головна » 2015 » Вересень » 4 » ЩОБ ВЗИМКУ БУЛО ТЕПЛО
15:33
ЩОБ ВЗИМКУ БУЛО ТЕПЛО

ЩОБ ВЗИМКУ БУЛО ТЕПЛО

Минулої п'ятниці районною державною адміністрацією був проведений семінар на тему "Державна підтримка термомодернізації житлових будинків: умови та перспективи впровадження енергоефективних заходів". На семінар були запрошені керівники установ району, селищний та сільські голови Борівщини, керуюча Ізюмським відділенням Ощадбанку, представники торгових фірм REHAU, "Епіцентр" та "Нова лінія".

Про значення впровадження енергоефективних заходів розповів заступник голови РДА Сергій Шутько. Він, зокрема, сказав, що нині житловий сектор  споживає на опалення 18 млрд. куб. м. або 45 % загального споживання газу в Україні, при цьому 80% будівель потребують утеплення. Саме  житловий сектор є найбільшим споживачем енергії в Україні.

В більшості країн Європи програми співфінансування заходів з енергоефективності вже працюють більше 10 років. Позитивним є приклад Польщі, де з 1999 року діє програма надання премій у розмірі 20% за кредитами на енергоефективні заходи.

Претендувати на премію можуть як фізичні особи, так і юридичні особи й муніципалітети, проте 90% премій отримують саме об'єднання співвласників багатоквартирних будинків. Бачимо, що в Польщі така програма набирала "обертів" поступово.

Бажано, аби в Україні динаміка поширення механізму була більш стрімкою з огляду на одночасне приведення цін та тарифів на комунальні послуги до економічно обґрунтованого рівня  і брак ресурсів, в першу чергу природного газу.

На сьогодні Урядом запроваджено державну програму утеплення. Нею передбачено компенсацію для населення (з державного бюджету) у розмірі від 20 до 40 % тіла кредиту на утеплення.

Отже, з жовтня минулого року держава відшкодовує частину тіла кредитів населення на придбання негазових котлів у розмірі 20% від тіла кредиту. Програма компенсації тіла кредиту на придбання "негазових" котлів показала велику позитивну динаміку. Починаючи з жовтня 2014 року і до сьогодні, лише "Ощадбанк" видав кредитів на суму понад 103 млн. грн. на покупку твердопаливних котлів.

З травня цього року програму державної підтримки поширено на утеплення приватних і багатоквартирних будинків, а також додано ще 2 банки.

Передбачається такі розміри компенсації:

30% на енергоефективні матеріали для фізичних осіб на заходи в індивідуальних будинків або окремих квартирах;

40% на енергоефективні матеріали для ОСББ та ЖБК на загальнобудинкові заходи.

На реалізацію таких механізмів для населення у 2015 році передбачено 344 млн. грн. Це цільові європейські кошти, які можуть використовуватись лише для енергоефективних заходів.

Наразі, компенсація відбуватиметься через АТ "Ощадбанк", АБ "Укргазбанк», АТ "Укрексімбанк", які беруть участь у програмі.

В серпні цього року Урядом прийнято рішення щодо збільшення граничних розмірів відшкодувань, а також компенсації для отримувачів субсидій на комунальні послуги у розмірі 70%. Компенсація надається виключно на енергоефективне обладнання та матеріали. Звертаємо увагу, що роботи із впровадження цих заходів не підлягають відшкодуванню. Планується, що цей перелік буде поступово розширюватись.

На сьогодні за державною програмою утеплення близько 17 тисяч сімей оформили енергоощадні кредити на суму понад 286 мільйонів гривень, з яких 73% звернулися тільки за останні 2 місяці. 

Така позитивна динаміка свідчить про схвальну реакцію громадян урядової ініціативи.

Як працює державна програма утеплення:

громадянин (або ОСББ/ЖБК) звертається у державні банки за кредитом на утеплення. Банк розглядає звернення, видає кредит та формує реєстр позичальників. Ці реєстри формуються після подання банку документів (рахунки-фактури, акти виконаних робіт тощо), що підтверджують цільове використання коштів. Після чого ці реєстри надсилаються до Держенергоефективності, де протягом 5 днів проводиться їх перевірка на відповідність вимогам державної програми та здійснюється перерахунок коштів банкам.

Банки, в свою чергу, протягом 3 робочих днів, перераховують ці кошти на рахунки позичальників. (Звертаємо увагу, що для зарахування цих коштів не нараховуються жодні комісії!).

За кожен із трьох заходів: 1)придбання котла; 2)придбання енергоефективного обладнання та матеріалів фізичними особами; 3) придбання енергоефективного обладнання та матеріалів ОСББ(ЖБК) отримати відшкодування можна лише 1 раз на бюджетний рік.

В залежності від запроваджених заходів, українські родини можуть вдвічі зменшити рахунки, зокрема, на опалення.

Фінансова доступність енергоефективності в поєднанні з новою системою адресних субсидій є ключовим фактором реформи сфери енергетики.

Замість штучного заниження тарифів для населення та непрозорої компенсації підприємствам-монополістам держава спрямовує кошти на стимулювання енергоефективних заходів та адресну допомогу малозабезпеченим.

Керуюча Ізюмським відділенням Ощадбанку повідомила, що піднято питання про спрощення отримання кредиту в Боровій, щоб клієнти не їздили  часто до Ізюма.

Багато цікавого на семінарі почули від представників торгових компаній. Зокрема про те, як правильно обирати метало-пластикові вікна і головне при цьому отримати якісні послуги по їх монтажу.

Наприклад, фірма  REHAU надає послуги тепло-аудита, проводить тепловізорну зйомку, а в Епіцентрі облаштовано центр енергоефективності, де знаходяться представники Ощадбанку та фірми. До речі, всі товари, що підпадають під компенсацію, в Епіцентрі мають спеціальне маркування.

На закінчення голова РДА Віталій Кіян сказав, що сьогодні питання енергетичної незалежності  - це питання національної безпеки та тема номер один після подій на сході країни. Держава робить рішучі кроки для створення максимально сприятливих умов щодо утеплення житлових будинків і слід скористатися такою пропозицією від держави.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

 

 

 

 

Переглядів: 493 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar