Головна » 2016 » Червень » 30 » РЕЗОНАНСНА СПРАВА
11:12
РЕЗОНАНСНА СПРАВА

ЧОРНІ ЛІСОРУБИ З УРОЧИЩА ПЛОСКЕ ВЖЕ ПІД СЛІДСТВОМ

До недавнього часу багато хто з борівчан навіть не здогадувався, що на території нашого району, поблизу с. Гороховатка, знаходиться урочище Плоске - це понад 30 га вікових дубів та інших цінних порід дерев, висаджених ще півтора століття тому, а також середовище існування диких кабанів, кіз, байбаків. Дана місцина не позначена на жодній мапі Борівського району. Більше того, це природне багатство за документами навіть нікому не належить, адже колгосп, на балансі якого знаходилось урочище, припинив своє існування десятки років тому, а нового господаря так і не знайшлося. Мабуть, саме на це й розраховували злочинці, які в травні поточного року розпочали ніким не санкціоновану масову вирубку дерев у Плоскому.

Небайдужі громадяни одразу ж відреагували на злочинні дії невідомих лісорубів. Ця справа набула неабиякого резонансу. Питання розглядалося на сесії Борівської районної ради, а відео з місця подій транслювали різні українські телеканали. Голова райдержадміністрації Віталій Кіян неодноразово зазначав, що, як тільки стало відомо про вирубку лісу, за його особистим підписом від райдержадміністрації було направлено офіційне звернення в державну екологічну інспекцію, повідомлено правоохоронні органи, а з 26 травня розпочато роз-слідування, справа знаходиться на постійному контролі РДА, поліції та прокуратури.

Тож спеціально для наших читачів очільник району розповів, що вже вдалося з’ясувати по цій справі.

- «Чорні лісоруби» встигли знищити понад 600 дерев в урочищі Плоскому – це в основному дуби, а також липа, ясен, клен. Знищуючи ліс, ці злочинці не гребували нічим, зрізали як вікові дерева, так і зовсім молоді рослини. Дану справу внесено до єдиного реєстру досудових розслідувань за ст. 246 — незаконна вирубка лісу. Нашими правоохоронцями встановлені особи водіїв, місце, куди вивозився кругляк та власники вантажівок, якими здійснювалось вивезення. Більше того, рішенням Борівського районного суду вже накладено арешт на транспортні засоби та на вивезений ліс. Слідчі дії щодо осіб замовників наразі продовжуються. Та головне, що завдяки небайдужості місцевих жителів, нам вдалося зупинити це свавілля і, хоча й з великими втратами, зберегти урочище. Хочу звернутися до всіх жителів Борівщини: якщо вам стане відомо про незаконну вирубку дерев на території району, одразу ж повідомляйте про це правоохоронні органи або райдержадміністрацію. Природа – це наше життєдайне багатство і ми нікому не дозволимо її нищити, - наголосив Віталій Олексійович.

Дану інформацію повністю підтвердив начальник районного відділення поліції Денис Шокун. Він також зазначив, що певних труднощів слідству додає поведінка деяких свідків, які на камеру телеканалам розповідали одне, а тепер відмовляються від своїх свідчень і змінюють показання.

Більше подробиць щодо розслідування дізнатися не вдалося, оскільки у поліції їх не розголошують посилаючись на таємницю слідства.

Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 638 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar