Головна » 2016 » Лютий » 16 » Особливості виконання рішень щодо стягнення аліментів
16:09
Особливості виконання рішень щодо стягнення аліментів

Особливості виконання рішень щодо стягнення аліментів

Особливість виконання цієї категорії документів є те, що всі вони мають надзвичайну соціальну та людську значимість, адже діти - це найбільш уразлива та незахищена категорія. Саме тому профілактичний вплив у вказаному напрямку є надзвичайно важливим.

Нерідко пересічних громадян турбує питання порядку стягнення аліментів.

Для своєчасного отримання аліментів стягувачу необхідно пред'явити виконавчий лист про стягнення аліментів, виданий на підставі рішення суду у відділ державної виконавчої служби міста (району), на території якого проживає або отримує доходи боржник.

Відповідно до вимог ст. 18 Закону України "Про виконавче провадження" державний виконавець відкриває виконавче провадження на підставі виконавчого документу (тобто виконавчого листа, виданого судом на підставі відповідного рішення) і заяви стягувача або його представника про примусове виконання рішення. При цьому повноваження представника мають бути підтверджені відповідними документами.

До виконання рішення про стягнення аліментів державний виконавець приступає негайно при отриманні виконавчого документу. Відповідно до вимог ч. 3 ст. 74 Закони України "Про виконавче провадження" державний виконавець у разі отримання виконавчого документу та при наявності боргу по аліментах, зобов'язаний розрахувати розмір заборгованості по аліментах і повідомити про наявність боргу стягувача і боржника.

Окремо слід зазначити те, що стягнення аліментів по виконавчому листу за минулий час робиться державним виконавцем в межах трирічного терміну, що передував пред'явленню виконавчого листа до стягнення, що передбачено ч. 1 статті 194 Сімейного кодексу України. Наприклад, аліменти, згідно виконавчого листа, з громадянина Петрова на користь громадянки Петрової стягнуті, починаючи з 13 травня 2003 року і будуть нараховані у тому випадку, якщо виконавчий документ стягувачем пред'явлений до виконання в органи державної виконавчої служби 10 березня 2007 року. Відповідно до вимог ч. 1 статті 194 Сімейного кодексу України державним виконавцем розрахунок заборгованості по сплаті гр. Петровим аліментів на користь гр. Петрової буде зроблений за період з 10 березня 2004 року, тобто за три роки до пред'явлення до примусового виконання виконавчого документу. Важливо знати, що в тих випадках, коли по виконавчому листу, пред'явленому до виконання, утримання аліментів не робилося у зв'язку з розшуком боржника-платника аліментів або у зв'язку з його перебуванням за кордоном, стягнення і розрахунок заборгованості по сплаті аліментів будуть зроблені державним виконавцем за увесь колишній період, незалежно від встановленого трирічного терміну (частина 2 статті 194 Сімейного кодексу України). Відповідно до ст. 74 ЗУ "Про виконавче провадження" розмір заборгованості по аліментах визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення виходячи з фактичного заробітку (доходу), отриманого боржником за час, впродовж якого стягнення не робилося, або отримуваного їм на момент визначення заборгованості в твердій грошовій сумі або в процентному співвідношенні.

Розмір заборгованості із сплати аліментів визначається державним виконавцем за місцем виконання рішення у порядку, встановленому Сімейним кодексом України. У разі визначення суми заборгованості у частці від заробітку (доходу) розмір аліментів не може бути менше встановленого Сімейним кодексом України.

З осіб, які працюють за контрактом на території іноземних держав і одержують заробітну плату (доходи) тільки за кордоном, аліменти стягуються в порядку та розмірах, передбачених законом. Спір щодо розміру заборгованості із сплати аліментів вирішується судом за заявою заінтересованої особи у порядку, встановленому законом. За наявності заборгованості із сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів. При цьому слід зазначити, що право на отримання аліментів припиняється у разі припинення повнолітньою дочкою або сином навчання, незалежно від віку дитини.

Державний виконавець при наявності заборгованості по аліментах у боржника має право описати майно боржника за місцем його мешкання. Це майно, яке належить боржнику на праві приватної власності. Наприклад, мотоцикл, машину, дачу. Але, в першу чергу, державний виконавець повинен перевірити майновий стан боржника за місцем проживання. Що відбувається при здійснені виходу державного виконавця за адресою вказаною у виконавчому документі.

Але у додатку до Закону України "Про виконавче провадження" встановлений перелік майна, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами. Зокрема, це одяг (літній, осінній і зимовий комплекти), по одній парі взуття на кожен період, білизну (дві зміни), комплект постільного приладдя, необхідний кухонний посуд, одне ліжко і стілець на кожну людину, один холодильник і шафа на сім'ю.

У випадку відсутності у боржника іншого майна, на яке згідно із законом може бути накладений арешт, стягнення звертається на будинок або квартиру боржника. Але як свідчить практика, зазвичай, боржник знаходить і виплачує необхідну суму боргу по аліментах.

Чинним законодавством, також передбачено кримінальну відповідальність за злісне ухилення від сплати аліментів на утримування дітей і непрацездатних батьків. Тобто, за наявності заборгованості зі сплати аліментів у розмірі, що сукупно перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, державний виконавець звертається до правоохоронних органів з поданням (повідомленням) про притягнення боржника до кримінальної відповідальності за злісне ухилення від сплати аліментів. За що боржника може бути покарано виправними роботами або обмеженням волі на строк до одного року згідно ст. 164 КК України. А якщо такий злочин буде скоєний повторно, то боржникові загрожують виправні роботи на строк до двох років або ж обмеження волі на строк до трьох років.

Нерідко пересічних громадян турбує питання порядку стягнення аліментів у разі якщо їх розмір визначений судом у твердій грошовій сумі та є меншим, ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Відповідно до статті 184 Сімейного кодексу України, якщо платник аліментів має нерегулярний, мінливий дохід, частину доходу отримує в натурі, а також за наявності інших обставин, що мають істотне значення, суд за заявою платника або одержувача може визначити розмір аліментів у твердій грошовій сумі.

Якщо розмір аліментів, визначений судом у твердій грошовій сумі, менше мінімального розміру, передбаченого частиною другою статті 182 Сімейного кодексу України, то дитині призначається державна допомога в розмірі різниці між визначеним судом розміром аліментів і 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку. Тобто, в даному випадку державним виконавцем із доходів боржника стягується той розмір аліментів, який вказаний судом, а стягувачеві відповідно до пункту 6 Постанови Кабінету Міністрів України № 189 від 22.02.2006 "Про затвердження Порядку призначення тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів, не мають можливості утримувати дитину або місце проживання їх невідоме" надається довідка органу державної виконавчої служби про розмір отриманих аліментів.

У вказаному випадку стягувач має право звернутися до управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання для вирішення питання про отримання допомоги у розмірі різниці між визначеним розміром аліментів і 30 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, або - до суду з позовом про збільшення розміру аліментів.

Заступник начальника Борівського РУЮ

Харківської області – начальник ВДВС А.О. Калюга

Переглядів: 713 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar