Головна » 2015 » Вересень » 18 » Осінній комплекс на фініші
15:11
Осінній комплекс на фініші

Осінній комплекс на фініші

Начебто нещодавно цьогорічні польові роботи стартували, у розпалі була весняна сівба. Сьогодні ж осінь підганяє всіх - слід швидше закінчити збирання вирощеного врожаю, адже ця пора року багата на сюрпризи - і на дощ, і на мороз.

Але механізаторів СТОВ "Шийківське" (керівник В.В.Устименко) підганяти немає потреби, всі польові роботи проходять згідно графіка.

А темпи збирання випереджають минулорічні, адже робота всіх працюючих у господарстві розпланована так, що задіяна кожна погожа година. Та й  техніка в полі практично не ламається, бо була ретельно перевірена і відремонтована завчасно. Позитивні моменти не лише в тому, що врожай збирається швидше, а й в тому, що цей важливий агрозахід проводиться з найменшими втратами.

- Цього року в господарстві необхідно було зібрати  соняшник на площі 522 га. На даний час роботу починаємо о 7 годині ранку, а на поле виїжджаємо десь о 8-й, працюємо до темноти. Ми посіяли насіння соняшнику піонерівських сортів "тунка" і "Е-71", які стійкі до вовчка, хвороб, посухи, - розповідає головний агроном СТОВ Ніна Устименко. -  Тож не зважаючи на посушливе літо, на даний час врожайність його 26,2 ц/га, а "Тунка" дала майже 30 ц/га. Що доволі непогано, як для цього року.

- Сівбу проводили з мінеральними добривами, проводили обробіток засобами захисту рослин. Звичайно, якби погодні умови були  більш сприятливі, врожайність соняшнику була б вищою, але ми працюємо в зоні ризикованого землеробства і цим все сказано. - проводячи "екскурсію" по соняшниковому полю, розповів керівник господарства Володимир Устименко.

На збиранні насіння соняшнику задіяно 2 комбайни - Кейс і Дон-1500, на яких трудяться  механізатори Євген Устименко і Віктор Дударенко. Насіння з поля на тік відвозять водії Микола Калюга, Іван Ца-рьов, Юрій Безкоровайний, Василь Фалько.

- Як завжди, порядок на току забезпечують завідуюча током Марія Коломієць, оператор ЗАВ-20 Федір Бірак, водій Олександр Суліган, працівниці току Оксана Хатнянська і Алла Сосновик. Вчасно готують смачні обіди і доставляють їх на польовий стан Ніна Колесова, Наталія Коваленко, Олексій Бурлачко, - продовжує розповідь Ніна Іванівна. - Аби не було простоїв техніки на полі, автомобілі та комбайни заправляє Іван Царьов, а технічна підтримка - за головним інженером Олегом Нікітенком і водієм Іваном Сидоренком. До речі, останній ще й слідкує за протипожежним станом.

Якщо говорити повністю про осінній комплекс польових робіт, то слід відзначити, що цього року в господарстві буде посіяно дещо більшу площу озимої пшениці, ніж торік, а днями у господарстві приступпили до збирання кукурудзи на зерно.

- Було вирішено, що економічно доцільно посіяти ранній гібрид качанистої "Джек-пот" Дніпропетровської селекції, після збирання не треба досушувати зерно, - пояснює агроном.

 - Не зважаючи на несприятливі погодні умови, ми приступили до сівби озимої пшениці, цей агрозахід проводимо з мінеральними добривами - розповідає Володимир Васильович. - Цьогорічна особливість осінньої сівби полягає в тому, що перш ніж сіяти пшеницю, необхідно впевнитися, що в землі зовсім немає вологи. В такому випадку після дощу ми зможемо отримати дружні сходи. Цьогоріч сіємо сорта озимої "зиск", "одеська 267", "єрмак" та "єсаул", які вже добре зарекомендували себе в наших кліматичних умовах. Сівбу проводять механізатори Василь Печений і Микола Коваленко.

Що ж стосується ціни на продукцію, то хочу сказати, що вона не відповідає тим затратам, які ми понесли під час вирощування. Адже ціни на ПММ, запчастини, засоби захисту рослин, міндобрива значно виросли. На жаль, у нас немає стабільної цінової політики.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

 

Переглядів: 486 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar