Головна » 2015 » Вересень » 4 » Нас всіх єднає пісня солов'їна…
15:28
Нас всіх єднає пісня солов'їна…

Нас всіх єднає пісня солов'їна…

Минулої  суботи у Борівському районі на базі позаміського закладу оздоровлення та відпочинку "Орлятко" пройшов регіональний фестиваль української пісні "Слобожанський вінок", присвячений 70-ій річниці Перемоги у Другій світовій війні.

"Мій рідний край,

Моя земля, моя родина…

Нас всіх єднає пісня українська солов'їна..."

Саме такими словами розпочалося справжнє свято українського фольклору, на яке з'їхалися творчі колективи з різних районів Харківської області. Аматори художньої самодіяльності Дергачівщини, Куп'янщини, Ізюмщини, Барвінківщини, Зміївщини та нашої рідної Борівщини об'єдналися у своїй любові до української пісні, українських традицій, української культури.

Фестиваль відкрили Валентина Невмирич та Світлана Мірошниченко піснею "Україна - це ми!". Під звуки пісні діти з хореографічного колективу "Борівчанка" (керівник Юлія Самойлова) виконуючи танцювальну композицію, гостинно розгорнули перед присутніми вишиті рушники і вручили гостям свята символічні подарунки - віночки з пишної зелені та солодкі пряники у вигляді віночків, щоб дружба між районами була міцно сплетена, як квіти у цих віночках, і ніколи не зів'яла.

До присутніх звернувся голова райдержадміністрації Віталій Кіян:

- Я радий вітати всіх учасників та гостей свята на гостинній Борівській землі. Аматори Борівщини з радістю беруть участь у конкурсах і фестивалях, на які їх запрошують інші ра-йони. Так, цього року у конкурсі естрадної пісні "Цвіт папороті", який проходив у Куп'янську, наша вокалістка Лілія Максименко перемогла у номінації "Кращий виконавець української пісні". Сьогодні завдяки вам українська пісня лине Борівщиною. Тож хай ця пісня дійсно зігріває серця, пробуджує душі і єднає нас всіх у любові до своєї Батьківщини. - Сказав у своїй промові Віталій Олексійович.

З визначною подією  у культурному житті району учасників і гостей фестивалю привітала заступник директора Департаменту культури і туризму Харківської облдержадміністрації,  начальник управління  культури  Наталія Плотнік.

- Давайте заспіваємо так, щоб аж наші східні сусіди почули. Нехай чують, що ми живемо, ми співаємо, ми переможемо. Сьогодні велике православне свято - горіховий Спас. Тож давайте дамо нашим сусідам "на горіхи" нашою українською піснею! - Звернулась до учасників фестивалю Наталія Анатоліївна.

І линула пісня Борівщиною... Українська пісня. Особлива і прекрасна, задушевна, мелодійна і проста, як усе геніальне. Справжня душа народу.

У першому турі фестивалю учасники виконували українські народні пісні.  Другий тур був присвячений українській сучасній естрадній  пісні.

Під час виступу кожен район презентував свій "Слобожанський вінок", візитну картку свого району.

Борівщину на фестивалі представляли: народний фольклорний колектив "Українські вечорниці" (Піско-Радьківський СБК, керівник Валентина Чуйко), який раніше брав участь у міжнародних фестивалях міста Києва, Харкова, Покуті, обласних фестивалях "Печенізьке поле", всеукраїнському фестивалі "Мистецькі береги "Ворскли" та багато інших; фольклорний  колектив "Зарічанка" (Гороховатський СБК, керівник Віктор Нікітенко); дует "Мальви" (Богуславський СБК, керівник  Олександр Степанов); гурт "Червона калина" (Гороховатський СБК, керівник Віктор Нікітенко); по-стійний учасник масових заходів району, призер обласного фестивалю-конкурсу вокалістів, учасник фестивалю "Шансон-Бал 2012", аматор РБК  Юрій Клименко; вокальний колектив "Борівчанка" (Борівський районний будинок культури,  керівник Світлана Мірошніченко); учасниця районних та обласних заходів, регіональних конкурсів, переможниця регіонального фестивалю-огляду молодіжно-естрадної пісні "Цвіт Папороті" в номінації "Краще виконання української пісні" Лілія Максименко (Борівський МБК); Оксана Мєлікова (Богуславський СБК).

У перерві між першим та другим відділеннями фестивалю, поки учасники готувались до 2 туру, глядачів своєю творчістю порадував дует трубачів Андрія Шведченко та Даніїла Вирскова  з  музичною композицією "Вesome-Mucho".

Під час фестивалю на території "Орлятка" працювала виставка народних умільців Борівщини, суве-нірна лавка, проводились майстер-класи з плетіння дівочої коси та віночків із квітів і трав. У яскраво оздобленій фотозоні можна було відпочити, сфотографуватися із солом'яним бичком, курячою родиною, кумедними поросятами тощо. І все це на фоні неповторних речей українського національного побуту. Також кожен бажаючий мав змогу у "Вінку побажань" написати свої побажання воїнам АТО, які сьогодні захищають наш мир і незалежність на Донбасі. Цей вінок буде переданий нашим захисникам за місцем служби.

По закінченню концертної частини фестивалю всі учасники отримали дипломи та грамоти з рук голови Борівської райдержадміністрації. Також керівник району передав через творчі колективи подяки всім головам районних державних адміністрації тих районів, які взяли участь у фестивалі за допомогу і сприяння в органі-зації участі аматорів у святі української пісні "Слобожанський вінок".

Завершилось святкове дійство частуванням польовою кашею, традиційними українськими варениками та іншими смачними стравами. Справжньою прикрасою і родзинкою святкового столу став великий торт у формі віночка.

Працівники культури Борівщини щиро вдячні за допомогу і підтримку в органі-зації фестивалю голові Борівської райдержадміністрації Віталію Кіяну, заступнику голови РДА Сергію Шутьку, начальнику відділу освіти РДА Тетяні Бондарівській, директору ПЗОВ "Орлятко" Борису Дзюбі, ФОП Капленку, приватному підприємцю Валентині Калєкіній та всім учасникам свята.

Фестиваль пройшов на високій ноті позитиву, подарувавши всім присутнім море емоцій, задоволення від краси та духовної глибини української пісні, а також непоборне почуття гордості за багатство культури і традицій свого народу.

Оксана ДУДНИК.

 

Переглядів: 529 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar