Головна » 2016 » Червень » 23 » НА СТОРОЖІ ЗДОРОВ`Я
14:02
НА СТОРОЖІ ЗДОРОВ`Я

У терапевтичному відділенні Борівської ЦРЛ, яке знаходиться у центрі селища, завжди затишно й охайно. І це створює атмосферу доброзичливості, комфортного перебування хворих. Недарма ж в народі кажуть: де панує любов і доброта, там і стіни допомагають. Щороку тут лікується понад  1000 людей, за останні п’ять місяців сюди звернулося 530 хворих, серед яких переважають пацієнти з хворобами системи кровообігу, органів дихання, травлення. У громадян частіше стали траплятися гіпертонічні кризи, інсульти, алергічні загострення, отруєння.Тут проводять переважно невідкладну терапію,  

Хоч надворі літо, у відділенні  багато хворих. Надія Миколаївна Гребенюк, незмінна завідуюча відділенням, помітивши моє здивування, пояснила, що недуги їхнього профілю не залежать від пір року. Адже терапія охоплює всі органи людини, недарма фахівці вузької спеціалізації у складних випадках викликають терапевта для консультацій.

Саме Надія Миколаївна вже 33 роки дбає про добрі умови для пацієнтів, розуміє, як важливо хворому мати затишок та спокій. Вона щедра на добре слово та щиру усмішку, а коли треба - підтримає й розрадить у біді. Як це їй вдається?

- Просто я люблю свою роботу, люблю людей, - відповідає за-відуюча. - І розумію, що обрала роботу потрібну людям, яка несе їм надію, повертає здоров’я.

Цю вимогливу, відповідальну й емоційно напружену професію Надія Миколаївна обрала ще навчаючись у школі, коли вирішила стати лікарем. Що характерно, Надія Миколаївна дуже неохоче розповідає про себе, а все більше про колектив, про насущні проблеми, про допомогу спонсорів, без якої зараз дуже важко вижити. Так, броньовані двері, бойлер і заміну сантехніки фінансував директор агрофірми «Ізюмське» Г.П.Сало. А громадська організація ССУ закупила для лікарні матраси і тонометри.

Правду кажучи, зараз люди в основному не мають можливості не лише лікуватися, а й проводити профілактику захворювань. А щоденні нервові напруження і невпевненість у завтрашньому дні «роблять» свою чорну справу. Так вважає завідувачка і це – незаперечний факт.

Продовжує сімейну медичну династію Тамара Іванівна Горбачова, яка трудиться в терапевтичному відділенні з 1991 року. Її мама 40 років працювала фельдшером в Ізюмському ФАПі, тому донька теж вирішила йти у медицину. А після отримання диплому Харківського медінституту, прийшла працювати до Борівської ЦРЛ. Зараз Тамара Іванівна – лікар-терапевт вищої категорії, до неї за допомогою звертаються жителі з усього району. Як говорить з посмішкою лікарка, люди навіть на вулиці підходять і починають розповідати про свої проблеми. Та вона все одно ще жодного разу не пожалкувала, що обрала таку професію. Вдома жінка разом з чоловіком виховують сина і доньку. Ось лише на їхній мамі сімейна династія медиків перервалася. Можливо, на жаль, а може й ні, адже у кожного своя доля.

Серед медичних сестер найбільший досвід роботи у відділенні має Лідія Грабар. Як кажуть колеги, Лідія Анатоліївна наче візитівка для терапії. Майже відразу після закінчення медичного училища, молодим спе-ціалістом ще у 1985 році прийшла до Борівської лікарні та так і працює у терапевтичному відділенні. Вона професіонал своєї справи, чітко виконує призначення лікарів, ні за яких обставин не втрачає сили духу, завжди готова прийти на допомогу. При цьому завжди людяна, усміхнена, уважна, щира. Лідія Грабар  - любляча матуся і бабуся, прекрасна домогосподарка. Як стверджують у відділенні, в неї першої розквітають квіти, якими вона щедро ділиться з друзями, дозрівають перші овочі, вона вміє смачно готувати. Про це теж по секрету розповіли колеги, адже Лідія Анатоліївна пригощає і свій колектив.

У серпні цього року виповниться 20 років, як до терапевтичного відділення прийшла працювати Тетяна Мутиліна. Вона закінчила Ізюмське медучилище і певний час працювала в Ізюмській ЦРЛ у відділенні реанімації. Тож це був потужний початок її трудової діяльності. Там вона отримала хороший досвід роботи.

Тетяна Іванівна поважає і цінує свій колектив, стежить за порядком у відділенні, підтримує кожного, ділиться досвідом з молодими спеціалістами. У її підпорядкуванні весь середній і молодший медичний персонал, а це – жінки. Тож до кожної з них у Тетяни Іванівни  свій особливий підхід. А ще вона не лише кохана дружина, а мама і вже досвідчена бабуся, допомагає виховувати двох онучок, яких дуже любить.

Час невпинно іде вперед і виконувати клятву Гіппократа приходять молоді, перспективні медичні працівники, надійна зміна старшому поколінню. Після отримання диплому медичної сестри до відділення прийшли працювати Юлія Дума, Любов Пороховніченко, Олександр Мохно, Маргарита Павлюк. Як розповіла Надія Миколаївна, до їх відділення із задоволенням йдуть студенти-практиканти. Адже роботи тут дуже багато, тож і досвід можна отримати досить відчутний.

Багато роботи і відповідальності лягає на плечі молодшого медичного персоналу. Вони не лише проводять прибирання, вони – няні, як раніше їх називали. Тож і мають «няньчитися» з хворими – кожного вислухати,  допомогти і словом, і ділом. Саме так працюють Валентина Степанова, Тетяна Грицик, Зоя Курило, Тетяна Маковецька, Валентина Матвієнко, Олена Синицька, Марина Фалько, Наталія Корнєєва, буфетниця Світлана Ляшова. Остання, до речі, багато років працювала у відділенні медичною сестрою і після виходу на пенсію за вислугою не змогла залишитися осторонь свого колективу і знову тут працює.

Сьогодні в згуртованому колективі відділення трудяться 2 лікарі, 10 медичних сестер, 9 молодших медсестер, масажист, медсестра фізкабінету. Вони з повагою згадують усіх, хто зараз знаходиться на пенсії – Г.П.Білаш, О.В.Камишанську, М.Г.Головко, В.І.Супрун, Н.С.Веремчук, О.М. Василенко, М.Г.Сидоренко.

У переддень професійного свята дня медичного працівника хочеться побажати всім медикам Борівщини професійного зростання, миру, добра, злагоди, міцного здоров‘я, щирої вдячності пацієнтів.

Олена КОЛЕСНІКОВА.

Переглядів: 314 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar