Головна » 2016 » Червень » 30 » ЛІС - НАШЕ БАГАТСТВО
10:56
ЛІС - НАШЕ БАГАТСТВО

ЗБЕРЕЖЕМО ПРИРОДУ РАЗОМ!

Борівське лісництво, загальна площа якого 6828 га, входить до складу ДП Куп`янське лісове господарство. На території лісництва  3957 га займають соснові насадження, 2871 га – листяні.

Діяльність лісництва в першу чергу направлена на відновлення та захист лісу. Щорічно  висаджується близько 20 га сосни звичайної, проводиться догляд за нею. Сіянці дуба  в лісництві вирощують в поліетиленових пакетах, ця технологія дає можливість сформувати міцну кореневу систему, яка не пошкоджується під час висадки у відкритий грунт. З метою вирощування якісних лісових масивів та утримання лісів в належному санітарному стані щорічно, на площі близько 20 га, проводяться суцільні рубки в межах санітарно-оздоровчих заходів.

Одним з найбільших ворогів лісу є пожежі, тому важливо зберегти насадження від них. Борівське лісництво проводить низку заходів для попередження виникнення пожеж. Це – створення та догляд за мінералізованими смугами, роз’яснювальна робота серед населення, встановлення агітаційних плакатів, чергування та патрулювання у лісах. Регулярно проводяться пожежні навчання в лісі. Також запобігання лісовим пожежам включає  санітарне вирубування та  очищення місць вирубки лісу.

Причинами виникнення пожеж може бути як природний, так і  антропогенний фактор. Накопичення побутового сміття на територіях лісництва є однією з головних причин загорань у лісах. Брак закритих сміттєзвалищ та відсутність системи збирання й утилізації сміття в селах спонукають людей вивозити його у лісові масиви, лісосмуги та на узбіччя доріг.

Також постає  така проблема, як браконьєрство. Браконьєри не просто порушники закону, а винищувачі всього живого. Допомогають їм у цьому сучасні технологіїї і відсутність відповідного оснащення у тих, хто повинен боротися проти браконьєрства. Одним із прикладів є прилади нічного бачення та тепловізори. Браконьєр, оз-броєний таким обладнанням, дуже небезпечний. Він не залишає тваринам шансу вижити і його дуже важко спіймати. Ефективною  протидією такому свавіллю могло б стати посилення покарання за браконьєрство на законодавчому рівні  та створення сучасної мисливської служби охорони за прикладом країн ЄС.

На території лісництва створено природно-запо-відний фонд, проте в його межах лісівничі заходи не здійснюються. Пов`язано це з відсутністю відповідної  дирекції, яка ще не створена. Це веде до появи хвороб лісу,  загрози виникнення лісових пожеж та погіршення його екологічного стану.

Хворого лісу у нас насправді багато і це теж дуже важливе питання. ДП Куп`янський лісгосп проводило зустріч з науковцями, за участю яких буде організовано прес-тур наступного року.

Ліси Борівського лісництва віднесені до категорії лісів, що мають водоохоронне значення. У зв`язку з цим в межах лісівничих заходів  заборонена обробка лісів отрутохімікатами від шкідників. Проте  фермерські господарства здійснюють  обробку полів пестицидами, тим самим   негативно впливаючи на лісові насадження (потрапляння  отрутохімікатів  на лісові насадження може призвести до загибелі хижих комах і птахів, всихання рослин, порушення екологічної рівноваги) та водні об`єкти. Обробка полів отрутохімікатами повинна підлягати обов’язкому нормуванню.

Переймаються лісівники й чистотою лісу, адже у зв`язку з початком літа збільшується кількість туристів та відпочивальників, які не цураються розводити вогнища та залишати після себе побутове сміття. Ліс досить навантажений рекреаційно і тому необхідний  постійний контроль.

Лісові екосистеми позитивно впливають на клімат, підвищуючи вологість повітря, збагачують атмосферу киснем, відіграють провідну роль у колообігу води. Лісові грунти фільтрують води, що стікають з полів, і очищають їх від багатьох шкідливих домішок.

Колектив лісництва закликає населення до-тримуватися правил пожежної безпеки в лісі і нагадує: справа кожного з нас - зберегти ліс чистим!

Максим Богуславський.

Старший  майстер Борівського лісництва. 

Юлія Малій.

Студентка ХНУ ім. Каразіна.                                                                                                                             

 

Переглядів: 687 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar