Головна » 2016 » Лютий » 17 » Харчування в школах: вихід знайдено
17:59
Харчування в школах: вихід знайдено

 

У зв'язку зі змінами в законодавстві з 1 січня безкоштовно харчуватися в школах за рахунок державної субвенції можуть лише діти пільгових категорій, та й то не всі. Так, безкоштовні гарячі обіди мають гарантовано отримувати малозабезпечені, сироти і позбавлені батьківського піклування учні 1-4 класів та сироти і позбавлені батьківського піклування учні 5-11 класів. Нагадаємо, що у 2015 році безкоштовними обідами забезпечувались всі учні 1-4 класів та діти пільгових категорій з 1 по 11 клас.

Зрозуміло, що такі зміни можуть негативно вплинути на здоров'я дітей. Тому керівництво району, одразу ж після прийняття вказаних нововведень, почало шукати шляхи і можливості, щоб і надалі всі школярі початкової школи та пільговий контингент учнів отримували гарячі обіди.

Для цього у райдержадміністрації було проведено ряд робочих нарад, у яких взяли участь керівники РДА та районної ради, селищний, сільські голови,  начальник відділу освіти та начальник фінансового управління РДА. Розглядалось це питання й депутатами районної ради на засіданнях постійних комісій. Проводився глибокий аналіз законодавчої бази, робились відповідні розрахунки і спільними зусиллями вихід було знайдено - забезпечити харчування дітей за рахунок місцевих бюджетів. При цьому 50 % необхідної суми буде виділено з районного бюджету, а ще 50% - спільні кошти з бюджетів селищної, сільських рад.

Для цього селищній, сільським радам доведеться передати кошти на харчування школярів у ра-йонний бюджет. Для кожної територіальної громади ця сума суто індивідуальна, оскільки залежить від кількості учнів на їхній території. Варто зазначити, що серед керівників органів місцевого самоврядування району були й противники такого варіанту вирішення проблеми. Вони мотивували свою позицію тим, що деякі батьки учнів початкової школи досить заможні і можуть самі сплачувати за харчування своїх дітей. Та протистояти загальній думці і відкрито заявити, що відмовляються харчувати наймолодших школярів, вони не наважились.

Таким чином, 82 учні пільгового контингенту в цьому році харчуватимуться за рахунок державної освітянської субвенції, а 756 дітей будуть забезпечені гарячими обідами за кошти місцевих бюджетів. У загальній сумі  витрати району та селищної, сільських рад на харчування дітей з 1 січня по 1 червня 2016 року становитимуть 598 752 грн.

Тож завдяки ініціативі та тісній співпраці Борівської райдержадміністрації, районної ради та селищної, сільських рад в районі забезпечено подальше безкоштовне харчування учнів 1-4 класів та пільгової категорії.

Оксана ДУДНИК.

Переглядів: 1049 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar