Головна » 2015 » Липень » 31 » У Харкові створять регіональний фонд зерна
15:14
У Харкові створять регіональний фонд зерна

У Харкові створять регіональний фонд зерна

Домовленості про створення регіонального фонду зерна узгодять протягом тижня. Про це повідомив голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін. Основним завданням регіонального фонду стане стабілізація цін на борошно, а відповідно - і на хліб соціальних сортів.

"Аграрний фонд зараз не виконує функції стабілізуючого фактора, так як став комерційним ПАТ. Його головна мета на сьогодні - це отримання прибутку. Тому ми самі повинні думати про те, що і як будемо робити після збирання пшениці", - пояснив Райнін. Концепція регіонального контракту між Харківською облдержадміністрацією, виробниками зерна і пекарями вже розроблена і в даний момент знаходиться на розгляді у голови ХОДА.

Сенс концепції в тому, що ХОДА буде залучати недержавні кошти для створення регіонального фонду. Всього області необхідно на рік близько 61 500 тонн зерна, у тому числі 31,3 тисячі тонн для формування запасу борошна, яке піде на виробництво хліба простих рецептур. Формувати запас зерна будуть сільгосптоваровиробники регіонів. Таким чином створюється потрійний зв'язок: ХОДА виступає як організатор процесу, сільгосп-товаровиробники - як постачальники сировини (наприклад, Новопокровський комбінат - переробник, який вироблятиме борошно), а хлібозаводи цю сировину (борошно) будуть викуповувати.

Скільки коштуватиме борошно з регіонального фонду, поки не прогнозують. Все буде залежати від цін на зерно нового врожаю. Закуповувати зерно будуть за ринковою вартістю на момент придбання. "Основне завдання - стабілізувати ціну до кінця маркетингового року. За нашими оперативними даними, на сьогоднішній день складається вартість зерна порядка 3,2 тис.грн. за тонну. Це на 1,2 тис.грн. більше, ніж було торік під час початку збиральної кампанії. Взимку ціна зерна минулого року була вже 4,5-5 тис.грн., а борошна вищого гатунку доходила до 8 тис.грн. Зрозуміло, що це були спекулятивні ціни, які сформувалися через те, що Аграрний фонд вчасно не зробив інтервенцію ", - розповів Райнін

Переглядів: 407 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar