Головна » 2015 » Березень » 19 » ЩОДО СПЛАТИ БОРГІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ
17:45
ЩОДО СПЛАТИ БОРГІВ ЗА ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ

  Щодо сплати  боргів  за житлово – комунальні послуги

На державну виконавчу службу законом покладено своєчасне, повне і неупереджене примусове виконання вироків, рішень, постанов, ухвал, які виносяться ім'ям України та є обов'язковими до виконання на всій території України.

В даний час багатьом мешканцям Борівського району довелося зіткнутися з представниками органів державної виконавчої служби щодо примусового виконання рішень про стягнення боргів за комунальні послуги.

Процедура стягнення будь-яких боргів, в тому числі і за комунальні послуги, визначена Законом України «Про виконавче провадження». Державний виконавець після отримання виконавчого документа, відкриває виконавче провадження, надсилає боржникові постанову про відкриття виконавчого провадження і надає  7 денний строк для самостійного погашення боргу. Якщо за цей час борг не сплачено, державний виконавець виносить постанову про стягнення з боржника виконавчого збору, сума якого становить 10% від  суми боргу та зобов'язаний розпочинати вживати заходи примусового стягнення.

У державного виконавця, який проводить виконавчі дії відповідно до Закону України «Про виконавче провадження», є багато методів та способів для стягнення боргів в примусовому порядку. Це арешт житла чи машини, опис майна та його вилучення з метою погашення заборгованості, заборона виїзду за кордон, стягнення боргу з заробітної плати, пенсії тощо.

Деякі боржники намагаються уникнути відповідальності та перешкоджають виконанню рішення суду - не  відчиняють двері, переховують майно, не з’являються на виклики виконавців, чинять опір державним виконавцям при проведенні ними виконавчих дій. Але згідно зі ст. 90 ЗУ “Про виконавче провадження” та ст. 382 Кримінального кодексу України за умисне невиконання вироку, рішення, ухвали та постанови суду, що набрали законної сили, або перешкоджання їх виконанню та не виконання законних вимог державного виконавця передбачається кримінальна відповідальність. Цим несприянням виконанню рішень боржники створюють собі ще більші проблеми, оскільки державний виконавець, в рамках наданих йому Законом повноважень, отримає необхідну та повну інформацію про майновий стан боржника. (п.2 ст. 4 ЗУ «Про виконавче провадження»). В такому випадку, окрім боргу та виконавчого збору, з боржника ще буде стягнуто витрати на проведення виконавчих дій, що в кожному випадку окремо можуть становити значну суму, яка стягується з боржника.

Також, на даний час людина, що заборгувала більше 10 тисяч гривень, ризикує втратити квартиру, навіть якщо це його єдине житло. За умови, коли сума боргу не перевищує десять мінімальних зарплат, звертати стягнення на єдине житло боржника і ділянки землі, на якій воно знаходиться, заборонено. Але, якщо борг більше, або відсутнє інше майно, то ніяких обмежень немає. Нажаль, ця норма поширюється на людей, які мають борги не тільки перед банками, але і за комунальні послуги. Тобто, велика заборгованість за житлово - комунальні послуги  може стати підставою для реалізації майна, в тому числі квартири.

Ефективним на сьогоднішній день, є звернення державних виконавців до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника-фізичної особи за межі України-до виконання зобов'язань за рішенням суду.

Якщо громадяни не мають можливості своєчасно оплачувати житлово-комунальні послуги, законодавство передбачає декілька варіантів вирішення цієї проблеми. Як приклад, - це звернення громадян за наданням субсидій для відшкодування вказаних витрат, реструктуризація заборгованості за житлово-комунальні послуги. Але ці питання повинні вирішуватись в досудовому порядку.

А тому, радимо боржникам бути свідомими і розуміти, що у правовій державі виконання  рішення суду  є обов'язковим для кожного громадянина України.

 Начальник ВДВС Борівського РУЮ Харківської області Калюга А.О.

Переглядів: 531 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar