Головна » 2016 » Січень » 29 » Що треба знати про грип
10:40
Що треба знати про грип

На сьогоднішній день відомо понад двісті збудників захворювань, які входять до групи гострих респіраторних інфекцій. Об`єднані  вони  тому, що в них подібна клінічна картина - запалення верхніх дихальних шляхів, яке супроводжується ураженням слизової оболонки носа, рота, глотки, інколи слизової кон'юнктиви ока. Грип також можна віднести до групи гострих респіраторних  захворювань, однак його завжди відокремлюють.

Грип виділяють з декількох причин:

По-перше, грип - на відміну від інших  гострих респіраторних вірусних інфекцій - може спричинити епідемії і пандемії.

По-друге, симптоми грипу відрізняються своєю важкісттю. Основна кількість смертельних випадків при гострих респіраторних інфекціях пов'язана саме з вірусом грипу.

По-третє, грип частіше від інших гострих респіраторних інфекцій спричиняє важкі ускладнення, такі як ураження центральної нервової системи (енцефаліт, менінгіт), і дуже важкі грипозні пневмонії.   

Без лабораторного підтвердження  діагноз гостра респіраторна інфекція, в тому числі і грип, в міжепідемічний період встановити неможливо тому що їх клінічні прояви схожі. Легкі і середньої важкості форми грипу можуть нічим не відрізнятися за своїм клінічним перебігом від інших гострих респіраторних інфекцій. Тільки в період епідемії, коли відбуваються масові захворювання людей, за типовою клінічною картиною грипу можна встановити діагноз клінічно.

 Грип частіше протікає важко. З високою температурою, сильною інтоксикацією, аж до важкого ураження нервової системи: втрати свідомості, судом. Крім того, грип може супроводжуватися кровотечами. Якщо з'явились  подібні симптоми, необхідно негайно звернутися до лікаря, самолікування при грипі дуже небезпечне.

Що стосується дітей молодше п'яти  років, то їх лікування від грипу без консультації з лікарем  виключається повністю! Частіше всього хворіють люди, які багато і часто спілкуються, в першу чергу це школярі і молодь. Вони мають масу тісних та частих контактів один з одним.

Грипом можна заразитися від хворої людини повітряно-крапельним, повітряно-пиловим шляхом та при тісному контакті. Інфекційний період при Каліфорнійському грипі AH1N1, чи, як його звикли називати, свинячому грипі (коли хворий є небезпечним для оточення) становить 7 днів від початку хвороби, але, якщо клінічні симптоми хвороби зберігаються довше, то до зникнення симптомів.

Головний метод профілактики - це здоровий спосіб життя: рівень імунітету дуже тісно пов'язаний  з нашим способом життя, якістю харчування.   У людини з нормальною імунною системою хвороба буде проходити легше. Але необхідні додаткові методи профілактики, в першу чергу - це вакцинація.

Для того, щоб після вакцинації організм набув стійкий імунітет проти грипу, необхідний час від двох тижнів до місяця. Тому оптимальний період для проведення вакцинації - за півтора - два місяці до початку сезонного підйому грипу, або до початку епідемії.

Існують так звані неспецифічні методи профілактики, надійні і всім доступні. Наприклад, часте миття рук з милом по декілька разів на день зменшує ризик захворіти грипом.

Корисне і зволоження повітря в приміщенні: у вологому повітрі вірус грипу набагато менше збе-рігає життєздатність, ніж в сухому.

Необхідно також проводити вітамінізацію орга-нізму: для цих цілей можна використовувати як медикаментозні вітаміни, так і  природні - це овочі та фрукти. В Києві були проведені дослідження, які довели, що вітамінізація дітей в дитячих колективах знижує їх захворюванність грипом.

            Рекомендації щоб не захворіти

      на свинячий грип А (H1N1) SW 

- По можливості відкласти ділові та туристичні поїздки в регіони, де виявлені випадки захворювань на свинячий грип. В першу чергу відмовитися від візитів в країни, в яких зафіксовані випадки захворювань на грип свиней А (H1N1) SW.

- Якщо Вашу поїздку в країну, де зареєстровані випадки захворювань, не можна відкласти, будьте насторожі, не відвідуйте людних місць, уникайте користування громадським транспортом, не стійте, не сидіть поряд із людьми з ознаками респіраторної інфекції - нежитем, кашлем, почервонілими очима.

-           Коли ви кашляєте або чхаєте, необхідно прикривати носа та рота серветкою, яку після використання необхідно викинути у смітник.

-           Необхідно часто мити руки з милом, особливо після того, як ви кашляли або чхали. Також ефективним є протирання рук вологими серветками, що містять у своєму складі спирт.

-           Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки вони є можливими "воротами" проникнення збудника. 

-           Постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання. Регулювання вологості повітря в приміщеннях є одним з важливих способів профілактики грипу. Максимальна інактивація вірусу грипу відбувається при вологості повітря більше 50 %.

Якщо в сім'ї є хворий на грип, необхідно

- Ізолювати його в окреме приміщення (кімнату).

- Обмежити доступ до хворого членів родини, осіб, що проживають з ним разом, крім тих, які доглядають за ним.

- Під час спілкування з хворим необхідно надягати маску (респіратор), яку потрібно змінювати кожні 4 години.

- Після спілкування з хворим на грип необхідно швидко, ретельно вимити руки з милом, прочистити носові ходи, прополоскати рота кип'яченою водою.

- У хворого на грип повинен бути окремий посуд, рушник, засоби особистої гігієни.

- Намагайтеся покращити повітрообмін у місці перебування хворого. Використовуйте для провітрювання двері та вікна.

- Підтримуйте у приміщенні чистоту з використанням наявних у господарстві засобів для чищення.

Симптоми захворювання:

- раптове підвищення температури тіла більше 38 С, інколи захворювання може перебігати без підвищення температури тіла;

- біль у горлі, головний біль;

- фарингіт;

- кашель;

- утруднене дихання;

- біль у м'язах;

- інколи може бути блювота, діарея.

Інкубаційний період може тривати від 1 до 7 днів. При появі симптомів захворювання необхідно обов'язково звернутися до лікаря!

М. І. Сідаш.

Начальник Ізюмського міськміжрайонного управління ГУ Державної санітарно-епідеміологічної служби в Харківській області.                                                                                                

Переглядів: 397 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar