Головна » 2015 » Липень » 31 » Що робити коли помирає людина
15:11
Що робити коли помирає людина

КОЛИ ПОМИРАЄ ЛЮДИНА

До редакції звернулися читачі з проханням розповісти на сторінках газети, що робити у випадку смерті людини. Пропонуємо вам відповіді спеціалістів та  сподіваємося, що вони вам допоможуть, якщо станеться лихо.

Наталія Павленко, головний лікар Борівського ЦПМСД:

Після виклику швидкої допомоги, працівники закладів охорони здоров'я за телефоном екстреного виклику 102 негайно повідомляють органи внутрішніх справ про кожен випадок встановлення ними факту смерті людини незалежно від місця її настання, за винятком смерті від захворювань у закладах охорони здоров'я.

До приїзду працівника міліції або прокуратури на місце події забороняється порушувати обстановку за місцем знаходження трупа, переміщати його, ініціювати такі дії присутнім на місці події особам.

У разі смерті людини за місцем її проживання без ознак насильницької смерті або підозри на таку на місце події обов'язково виїжджає лікар (фельдшер), який констатує факт смерті, проводить зовнішній огляд трупа, за результатами якого інформує орган внутрішніх справ про можливість встановлення причини смерті без патологоанатомічного розтину та видачі свідоцтва про смерть. У таких випадках працівником органу внутрішніх справ складається висновок щодо ненасильницької смерті людини за місцем проживання.

У разі надходження повідомлень про інші випадки смерті людини або встановлення під час попереднього            огляду трупу людини за місцем її проживання факту насильницької смерті чи підозри на таку, на місце події негайно виїжджає слідчо-оперативна група на чолі із слідчим  за участю лікаря судово-медичного експерта, інших необхідних спеціалістів. Проводять огляд місця події та трупів, у тому числі за місцем постійного проживання померлого без ознак насильницької смерті, у порядку, передбаченому ст.ст. 190-192 КПК України. Фіксують у протоколі огляду місця події дані про наявність диспансерного спостереження за хворим і дату його останнього огляду лікарем та прийняте рішення щодо направлення трупа на судово-медичне дослідження.

За результатами перевірки повідомлень про смерть, рішення приймають виключно слідчі з урахуванням норм Кримінального кодексу України.

Обов'язково направляють для проведення судово-медичного розтину: трупи людей з ознаками насильницької смерті (травми, асфіксія, дії крайніх температур, електричного струму, отруєнь тощо); трупи людей, смерть яких настала раптово, без обмежень віку (коли   смерть   настала   швидко,   зненацька,   на   фоні   видимого,  уявного здоров'я від хвороб, що перебігали приховано або розвинулись гостро); трупи   людей,   смерть   яких   настала   поза   місцем   постійного проживання; трупи людей, особу яких не встановлено.

Не направляють для проведення судово-медичного дослідження трупи людей   віком до 50 років, померлих  удома   за наявності   диспансерного спостереження за хворим і його останнього  огляду лікарем не більше, ніж за 1 місяць до настання смерті при відсутності ознак насильницької смерті та підозр на таку.

Олена Гряник, начальник відділу ДРАЦС:

Підставою для державної реєстрації смерті є: лікарське свідоцтво про смерть форми N 106/о, фельдшерська довідка про смерть форми N 106-1/о, лікарське свідоцтво про перинатальну смерть, рішення суду про оголошення особи померлою, рішення суду про встановлення факту смерті в певний час.

Особа, яка звернулася щодо реєстрації смерті, повинна пред'явити паспорт або паспортний документ. Після державної реєстрації смерті відділ ДРАЦС видає витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про смерть для отримання допомоги на поховання.

У разі настання смерті в дорозі (у поїзді, на судні, в літаку тощо) державна реєстрація смерті може бути проведена в найближчому органі державної реєстрації актів цивільного стану.

Державна реєстрація смерті проводиться за заявою родичів померлого, представників органу опіки та піклування, працівників житлово-експлуатаційних організацій, адміністрації закладу охорони здоров'я, де настала смерть, та інших осіб.

Заява про державну реєстрацію смерті подається не пізніше трьох днів з дня настання смерті або виявлення трупа, а в разі якщо неможливо одержати документ закладу охорони здоров'я або судово-медичної установи, - не пізніше п'яти днів.

Світлана ІВАЩЕНКО, заступник начальника управління пенсійного фонду України в Борівському районі:

Розмір допомоги на поховання пенсіонера особам, які здійснили його поховання, виплачується в розмірі двомісячної пенсії, яку отримував пенсіонер на момент смерті.

Що стосується виплати недоотриманої пенсії у зв'язку зі смертю пенсіонера, сума пенсії, що йому належала і залишилася недоотриманою у зв'язку з його смертю, виплачується  по місяць смерті включно членам його сім'ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім'ї, які знаходилися на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи не проживали. Для цього необхідно надати відповідну довідку.

Члени сім'ї, зазначені вище, повинні звернутися за виплатою суми пенсії померлого протягом шести місяців з дня відкриття спадщини.

У разі звернення кількох членів сім'ї, які мають право на отримання пенсії, сума ділиться між ними порівну.

Підготувала Олена КОЛЕСНІКОВА.

 

Переглядів: 1378 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar