Головна » 2015 » Грудень » 17 » РАЙОННИЙ ФОРУМ ВЕТЕРАНІВ
18:17
РАЙОННИЙ ФОРУМ ВЕТЕРАНІВ

РАЙОННИЙ ФОРУМ ВЕТЕРАНІВ

У залі засідань Борівської селищної ради відбулась звітно-виборча конференція Борівської районної організації ветеранів.

В її роботі взяли участь голова РДА Віталій Кіян, перший заступник голови РДА Сергій Федченко, заступник голови РДА Сергій Шутько.

Із звітною доповіддю виступив голова районної ветеранської організації Володимир Болгарський. Він  проаналізував роботу ра-йонної організації за 4 роки. Кожен з них був насичений плідною роботою. Зокрема, урочисто  відзначено 25-річчя заснування Борівської районної орга-нізації ветеранів, надрукована книга "25 років Харківській обласній організації ветеранів".   

Знаменною була подія, коли в 2013 році  відзначалося 70-річчя початку визволення України від німецько-фашистських загарбників. 2 лютого цього року назавжди увійшло в історію району як світлий і радісний День перемоги. Адже це був початок визволення від німецько-фашистських загарбників усіх населених пунктів Харківської області. Приємно відзначити, що з цього дня з Борівського району стартувала всеукраїнська естафета пам'яті "Слава визволителям України!". Жителям  району були вручені символи естафети.

Наша ветеранська організація, зазначав у доповіді В.М.Болгарський, брала активну участь в підготовці і організації 70-річчя Великої Перемоги у Великій Вітчизняній війні.

Як зазначив доповідач, велику допомогу в цій роботі надали керівництво РДА і районної ради, народний депутат Віктор Остапчук.

Далі В.М.Болгарський зупинився на питаннях роботи по допомозі учасникам бойових дій, ветеранам війни, афганцям, чорнобильцям. З приводу цього була прийнята на сесії районної ради спеціальна програма, де в центрі уваги стояли захист законних прав, соціальних, економічних інтересів ветеранів війни та праці, дітей війни, ветеранів військової служби, силових структур та ін..

Серед проблем, на які наголошувалось у доповіді, гостро стояло питання фінансування районної організації ветеранів. Тому в перспективі бажано збільшити розмір фінансування з районного бюджету. Адже багато ветеранів потребують допомоги, в тому числі і фінансової. Наприклад, на сьогодні ветеранська організація нараховує більше 5000 чоловік, серед них учасники бойових дій -23, учасники ВВВ - 229, ветерани праці  - 2386 та діти війни - 1650.

В доповіді наголошувалося також на поліпшенні роботи первинних ветеранських організацій, але для того, щоб вони активно діяли, також необхідна фінансова допомога.

В усіх первинних орга-нізаціях відбулись звіти і вибори, де піднімались сер-йозні і злободенні питання. Так, ветеранів району турбує незадовільний стан доріг в районі, не всюди все гаразд  з розрахунками за паї, багато скарг  на високі ціни на газ, послуги ЖКГ,  незадовільне медичне обслуговування.

Володимир Болгарський підняв також питання передплати обласної газети «Слово ветерана». В цьому питанні допомогу можуть надати фермери, підприємці, передплативши для своїх пенсіонерів це видання. Доповідач назвав ряд прикладів, коли сіль- госппідприємці надавали відчутну допомогу. Цьому є приклад капітального ремонту міського будинку культури, де активну участь взяли Сергій Синицький і Валерій Шевченко. З допомогою фермерів також було поновлено меморіальний комплекс на Новоселівці. Серед тих, хто надає велику допомогу ветеранам, доповідач назвав Територіальний центр надання соціальних послуг. Їхні працівники постійно відвідують ветеранів, людей похилого віку, допомагають  по господарству, беруть участь в оформленні субсидій, наводять лад у будинках та на подвір'ях, організовують вечори відпочинку для ветеранів.

На закінчення доповідач подякував за постійну допомогу ветеранській організації керівникам сільгосппідприємств Олексію Гомону, Григорію Салу, Олегу та Василю Назарькам, Миколі та Сергію Кириченкам, Віталію Карапуті, Валерію Шевченку, Сергію Синицькому, підприємцям Вірі Рєпці, Олександру Дуднику.

Активно пройшло обговорення доповіді. Селищний голова Олександр Тертишний підкреслив, що ветеранська організація проводила певну роботу, але недостаньо. Приміром, була така програма - "Ветеранське подвір'я", і сьогодні її слід відновити. Треба створити фонд допомоги ветеранам на утримання підсобного господарства, більше уваги приділяти вихованню підростаючого покоління. Ветеран Віктор Віннік зазначив, що засідання президії проводились рідко, а питань, які ми можемо вирішити, багато. Приміром, у нас є чимало проблем у роботі лікарні, автоколони та ін.. Він також запропонував в лікарні відкрити спеціальну аптеку, де б продавали ліки для ветеранів за нижчими цінами.

Голова первинної ветеранської організації Новоселівки Любов Літвінова розповіла про те, як вони допомагають ветеранам у вирішенні їх життєвих проблем, при цьому залучають до цієї роботи фермерів-підприємців. Так, завдяки допомозі місцевих фермерів було відремонтовано приміщення Борівської ЗОШ №2.

Голова Гороховатської первинної організації ветеранів  Володимир Могильний у своєму виступі  критикував роботу Гороховатської лікарні, а також висловив ряд критичних зауважень на роботу окремих відділень Борівської районної лікарні.

Ветеран з Новоселівки Іван Виноградський у своєму виступі запропонував відкрити спеціальні кіоски де б для ветеранів продавали за нижчими цінами продукти харчування (просо, гречку і т.п.). Заступник голови РДА Сергій Шутько у своєму виступі запропонував ветеранській організації взяти на облік всіх ветеранів, учасників АТО. Ці люди заслуговують на це.

У своєму виступі голова РДА Віталій Кіян також порушив ряд питань, які стосувались поліпшення роботи районної ветеранської організації. Як він підкреслив, слід більше спілкуватися з керівниками сільгосппідприємств, фермерських господарств, треба частіше проводити заходи для людей похилого віку. І фермери в цьому будуть допомагати. Прикладом  може послужити робота Олексія Гомона, керівника а/ф "Новий шлях". Також він пообіцяв, що рівень фінансування з ра-йонного бюджету буде не меншим, ніж у 2015 році, буде забезпечена підтримка селищної та сільських рад. Щодо передплати на газету "Слово ветерана", то в цій справі ветеранській організації допоможуть керівники сільгосппідприємств.

На закінчення керівник району побажав успішної роботи ветеранської орга-нізації.

Потім відбулись вибори районної ради ветеранів,  ревізійної комісії, яку очолив Микола Доценко.

Головою Борівської ра-йонної  організації ветеранів було одноголосно обрано Володимира Болгарського, заступником - Володимира Мартиненка, секретарем - Людмилу Кувшинову. Також обрано президію районної організації ветеранів.

На звітно-виборну конференцію обласної ветеранської організації обрано Володимира Болгарського та Володимира Мартиненка.

Василь КОЛІСНИК.

Член президії районної ради ветеранів.

 

 

Переглядів: 567 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar