Головна » 2015 » Липень » 23 » Порядок реєстрації шлюбу відповідно до змін до шлюбно- сімейного законодавства України
11:39
Порядок реєстрації шлюбу відповідно до змін до шлюбно- сімейного законодавства України

Порядок реєстрації шлюбу відповідно до змін до шлюбно- сімейного законодавства України

Жінка та чоловік, які бажають зареєструвати шлюб,подають особисто письмову заяву за встановленою формою до будь-якого органу реєстрації актів цивільного стану на їхній вибір .

Якщо жінка і (або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу до державного органу реєстрації актів цивільного стану ,то таку заяву,справжність підписів на якій має бути нотаріально засвідченою,мождуть подати їх представники згідно з нотаріально посвідченим дорученяям.

Особи ,які раніше перебували у шлюбі, можуть зареєструвати повторний щлюб тільки при пред”явленні документів,які підтверджують припинення попереднього шлюбу.

Якщо жінка і ( або) чоловік не можуть через поважні причини особисто подати заяву про реєстрацію шлюбу ,то таку заяву,справжність підписів на якій має бути нотаріально засвідченою,можуть подати їх представники згідно з нотаріально посвідченим доручнням.

Особи, які бажають зареєструвати шлюб,зобов”язані пред”явити на посвідчення їх особи паспорт аба паспортний документ.Якщо обидві особи ,які бажають укласти шлюб,або один з них не досягли 16 років відповідно до ст.23 Сімейного кодексу України їм надано право на шлюб,то реєстрація може бути проведена на підставі свідоцтва про народження ,у якому робиться запис про проведену реєстрацію.

Іноземці та особи без громадянства для реєстрації шлюбу в Україні повинні пред”явити національний паспорт або паспортний документ з відміткою про реєстрацію уповноваженого органу щоюїдо законності перебування в Україні,якщо інше не передбачене чинним аконодавством України.До документів іноземців, осіб без громадянства,які є підставою для реєстрації шлюбу, складені іноземною мовою, до них обов”язково додається переклад тексту на українську мову,достовірність якого засвідчується консульською установою або дипломатичним представництвом України за кордоном,посольством держави,громадянином якої є іноземець,Міністерством закордонних справ іншим відповідним органом цієї держави або нотаріусом.

Переклад паспорта або паспортного документа вищезазначених категорій осіб може бути зроблений також позаштатним перекладачем органів юстиції,у цьому разі його достовірність засвідчує керівник відділу реєстрації актів цивільного стану.

Заяви громадян ,які тимчасоваво проживають за кордоном ,приймають при пред”явленні паспорта громадянина України.

Шлюб реєструється в органах реєстрації актів цивільного стану після спливу одного місяця від дня подання заяви особами,які бажають укласти шлюб.

У разі вагітності нареченої,народження нею дитини, а також якщо є безпосередня загроза для життя нареченої або нареченого, за наявності документів , що підтверджують викладені факти ,шлюб реєструється у день подання відповідної заяви.

Якщо до органу реєстрації шлюбу надійде письмова інформація про наявність передбачених законодавством перешкод до реєстрації шлюбу,то реєстрація його відкладається, і в цьому разі заявникові,що про це повідомив , пропонується у термін не більш,як три місяці подати відповідні докази.Рішення про таке відкладення може бути оскаржене в судовому порядку. Орган реєстрації актів цивільного стану може на прохання зацікавлених осіб або зі своєї ініціативи провести необхідну перевірку. Про відстрочку реєстрації повідомляються заявники.

За наявності передбачених законодавством перешклд для реєстрації шюбу орган реєстрації шлюбу відмовляє у реєстрації і видає письмове роз”яснення.Якщо відомості про перешкоди не підвердяться, шлюб реєструється на загальних підставах.

Реєстрація шлюбу за довіреністю або через представника не дозволяється.

Якщо громадяни,які подали заяву не можуть з”явитися в назначений строк з поважних причин, то строк реєстрації за їх письмовою заявою переноситься згідно з їх бажанням на інший день, про що робиться відмітка на заяві та вжурналі обліку заяв. У цих випадках строк перенесення реєстрації шлюбу не може перевищувати одного року з дня подання заяви.

Якщо особи не з”явилися до органу реєстрації протягом трьох місяців з момену подання заяви і не повідомили причину неявки, то заява втрачає чинність.

Реєстрація шлюбу осіб,яким знижено шлюбний вік, провадиться на загальних підставах.Якщо особи, які бажають зареєструвати шлюб, на день реєстрації шлюбу не досягли шлюбного віку, реєстрація шлюбу провадиться тільки за наявності рішення суду про надання права на шлюб.

Реєстрація шлюбу із засудженими,які відбувають плокарання у вту, провадиться відділом реєстрації актів цивільного стану за місцем знаходження цієї установи на загальних підставах.Відділ реєстрації актів звіряє зазначені в заяві відомості з паспортом або паспортними документами, який посвідчує особу заявника,засвідчує його підпис ,повертає заяву заявнику, який направляє її адмінеістрації виправно-трудової установи для передачі засудженому.Адміністрація виправно-трудової установи передає засудженому для заповнення тієї частини ,яка стосується його. Правільність перевіряєть та засвідчується підписом начальника і гербовою печаткою виправно- трудовіої установи, після надсилається до органу реєстрвції ,який проводитиме реєстрацію.Реєстрація проводиться у присутності осіб,які укладають шлюб, у приміщенні, визначеномуц адміністрацією виправно-трудової установи.

Наречені мають право обрати прізвище одного з них як спільне прізвище подружжя або надалі іменуватися дошлюбним прізвищами, або приєднати до свого прізвища прізвище нареченого(нареченої).

Начальник відділу державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Борівського районного управління юстиції у Харківській області

О.А.Гряник

Переглядів: 611 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar