Головна » 2016 » Травень » 3 » Обережно: кліщі!
20:45
Обережно: кліщі!

З приходом  потепління  зростає активність кліщів  та комах,  які є переносниками збудників багатьох  інфекційних захворювань   як у  людей, так і у тварин. 

Велику небезпеку   несуть   кліщі,  вони  переносять захворювання:  клiщовий енцефалiт, геморагiчна гарячка,  чума, туляремiя,  борелiози,  бартонельози, клiщовий тиф, пiроплазмоз (бабезiоз),  демадекоз та ін.

Фактори, які сприяють поширенню кліщів  - це оптимальна температура, вологість і специфічна рослинність. Велика кількість кліщів знаходиться в лісах, парках,  терниках,  ярках, пасовищах, на узбіччі доріг.  При  укусі кліщів  у тварин розвивається анемія, інтоксикація, знижується резистетність організму, тварини худнуть, втрачають продуктивність, розвиваються дерматити. В період масового паразитування кліщів державними спеціалістами ветеринарної медицини району будуть проводиться лікувално-профілактичні обробітки великої рогатої худоби для уникнення захворювань.

Рекомендуємо в сезон, коли починається ризик зараження,   не гуляти з домашніми улюбленцями в лісистій місцевості, після кожної прогулянки ретельно оглядати шкіру тварини.

Якщо ви помітили, що тварину вкусив кліщ, не варто намагатися видалити його самим – є  велика ймовірність відриву головки кліща, яка містить збудника небезпечних захворювань,  що в подальшлму  може призвести до загибелі тварини. Негайно звертайтеся до лікаря ветеринарної медицини, який надасть відповідну допомогу і правильно видалить кліща та  обробить інсекто-акарицидним засобом.    Контактний телефон  ветеринарної служби  для довідок 6-10-41.

Олександр ПАХОМОВ.

Начальник РДЛВМ в Борівському районі.                               

 

Переглядів: 359 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar