Головна » 2015 » Грудень » 3 » Міжнародний день інвалідів
17:22
Міжнародний день інвалідів

Міжнародний день інвалідів

У 1992 році Генеральна Асамблея ООН оголосила 3 грудня Міжнародним днем інвалідів.    Мета, заради якої цей день був проголошений, - це дотримання прав людини і участь інвалідів в житті суспільства. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названою Десятиліттям інвалідів.

Міжнародний день інвалідів привертає увагу до проблем людей з особливими потребами, захисту їх гідності, прав і благополуччя, акцентує увагу суспільства на переваги, які воно отримує від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов'язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства - людей з обмеженими фізичними можливостями.

Близько 10% людей, що населяють планету Земля, інваліди. Цифра катастрофічна за своїми масштабами і, треба визнати, зростає з року в рік. Проблеми інвалідів в кожній державі схожі між собою. Стосуються вони не лише освіти, працевлаштування, але й головної сфери життя - спілкування. В Україні близько 3 мільйонів людей - інваліди. І вони вимагають до себе підвищеної уваги. Ліки, продуктові набори, пільги на медичне обслуговування, пенсії  і дотації, спеціально оснащений транспорт - це все потрібно людині з особливими потребами. Але не будемо забувати про головне - увагу та розуміння.

 Наша держава взяла на себе і виконує конкретні зобов'язання щодо матеріального забезпечення інвалідів, створення для них необхідних правових, соціально-побутових умов життя, конституційно гарантувала рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній  і соціальній сферах  життя суспільства. За останні 10 років державою створено комплекс законів, які регулюють практично усі аспекти  життя людей з інвалідністю. Зокрема, це закони України:

"Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні"; "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту"; "Про статус і со-ціальний захист громадян, які постраждали  внаслідок Чорнобильської катастрофи"; "Про державну соціальну допомогу  інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам"; "Про психіатричну допомогу" та інші нормативно-правові документи.

Сьогодні особливої поваги заслуговують ті інваліди, які не впали в  розпач, не замкнулися в чотирьох стінах, а в силу своїх  можливостей  працюють, беруть активну участь у  громадському житті  і займаються спортом. Ми всі повинні об'єднати  наші зусилля  зад ля  гармонійної інтеграції  у  сучасне суспільство людей з особливими потребами.

 У цей день бажаємо вам теплих стосунків з вашими близькими, творчої наснаги, бадьорості духу та міцного здоров'я і надалі залишатися для нас прикладом безмежних людських можливостей, та міцної сили волі, що ці можливості породжує. Нехай справдяться всі ваші бажання, мрії та задуми!

Ольга Зіброва.

 Провідний спеціаліст управління соціального захисту Борівської райдержадміністрації.

 

 

Переглядів: 635 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar