Головна » 2015 » Листопад » 5 » Харківська облдержадміністрація інформує
11:55
Харківська облдержадміністрація інформує

Всі в мережу.

Чиновників Харківщини замінять електронні програми

Отримати довідку про доходи, оформити субсидію і навіть зареєструвати бізнес - невдовзі мешканці Харківської області зможуть зробити це в найкоротші терміни, без жодних папірців, а головне - не вистоюючи черги під кабінетами чиновників. Тільки комп'ютер та доступ до Інтернету - це все, що потрібно аби отримати будь-яку адміністративну послугу.

З 16 жовтня в Харківській області розпочинається випробування сучасної системи "електронного уряду", яка покликана революційно змінити відносини влади з громадянами та бізнесом. Адже ця система позбавить споживачів необхідності спілкування з чиновниками, а от їхні дії контролюватиме по максимуму.

"Ми запускаємо низку конкретних сервісів, які дійсно спростять життя людей, в першу чергу пенсіонерів, внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО. А в подальшому - всіх мешканців нашого регіону і країни взагалі", - говорить заступник директора Департаменту економіки та міжнародних відносин ХОДА Олександр Лукашов.

Плюс швидкість, мінус корупція

Випробовувати систему почнуть в обласній адміністрації, до якої приєднаються районні адміністрації та місцеві ради. Тут хочуть запровадити електронний документообіг.

"Йдеться як про внутрішній документообіг, так і про зовнішній - це всі документи, які надходять від інших органів влади та від громадян: звернення, запити тощо", - пояснює Олександр Лукашов.

Всі документи, які надходять до ХОДА в паперовому вигляді, будуть скануватися і потраплятимуть до системи. Далі в режимі он-лайн можна буде відстежити, на якій стадії виконання вони перебувають, чи витримуються строки, хто вносить до них правки, тощо.

 "При цьому в чиновників не буде навіть теоретичної можливості вимагати якусь винагороду за те, щоб прийняти той чи інший документ, - запевняє Олександр Лукашов. - Електронна система має механізми чіткого контролю роботи чиновника, який дозволяє відстежити будь-які спроби обійти закон".

Крім того, така система дозволить працювати набагато оперативніше, ніж сьогодні. Зараз для того, наприклад, щоб лист дійшов до безпосереднього виконавця, потрібно чекати дні, тижні або іноді навіть місяці, якщо ланцюг виконавців чималий та включає в себе центральні органи влади. При цьому проконтролювати, чи не затримався лист на якомусь з етапів, доволі складно, адже таких листів - сотні і тисячі. В електронній системі все відбуватиметься в рази швидше, а ризики затримки документу на якомусь етапі або взагалі його втрати зводяться до нуля. Більше того, кожний чиновник буде отримувати повідомлення на електронну пошту та SMS, що до нього надійшов лист, який необхідно опрацювати.

"Весь західний світ працює з такими системами. І навряд чи хтось посперечається з тим, що  західні країни розвиваються в іншому темпі. Образно кажучи, вони їдуть на автомобілі, а ми  йдемо пішки, - порівнює Олександр Лукашов. - Ми маємо використовувати час максимально ефективно - для реформ та економічного розвитку, а не перекладати папірці місяцями".

Слід зазначити, що ніхто не буде примушувати мешканців області подавати документи до органів влади неодмінно в електронному вигляді. Громадяни подаватимуть їх так, як їм зручно, а вже співробітники відповідних установ скануватимуть документи та вводитимуть їх до системи. Для цього за підтримки донорів буде проведено оновлення  офісної техніки ХОДА. Так, 16 жовтня було зроблено перший крок: компанія "Коніка Мінолта Україна" безоплатно передала адміністрації сучасний сканер, здатний сканувати 80 аркушів на хвилину у двосторонньому режимі. Згодом швидкісними індивідуальними міні-сканерами будуть забезпечені всі чиновники.

Ще один сервіс "електронного уряду", тестування якого розпочалося 16 жовтня, - реєстрація та надання електронних послуг для переселенців. Зареєструвавшись в системі, переміщена особа одразу отримає перелік послуг, на які вона може розраховувати. Наприклад, багатодітна мати-одиначка одразу побачить перелік громадських організацій, які допомагають саме цій категорії громадян. Вона отримає інформацію щодо пільг та виплат, на які має право. Також вона дізнається про всі дитячі садочки, лікарні та інші заклади поблизу місця, де проживає. Тобто людині не потрібно буде шукати необхідну інформацію самостійно в різних джерелах. Крім того, ця особа автоматично потрапляє до бази органів соціального захисту, а також волонтерських організацій, які одразу почнуть працювати з нею. "Можливість координувати роботу державних органів і волонтерів щодо надання допомоги конкретній людині чи родині - це одна з найважливіших особливостей нової електронної системи. Поки що такої координації фактично немає", - зазначає Олександр Лукашов.

Аналогічну систему створять також для демобілізованих бійців АТО.

Наступним етапом впровадження "електронного урядування" стане запуск системи обліку державних та комунальних активів, розробка якої завершується. До неї занесуть весь нерухомий та майновий фонд. Це дозволить провести аудит можливостей всіх соціальних закладів: лікарень, шкіл, дитячих садків.

"Із початком АТО було чимало випадків, коли поранених бійців доправляли за 500 км на верто-льоті, не знаючи, що в лікарні поруч є необхідне обладнання.  Чи навпаки: бійця привозили до закладу, де за документами є обладнання, а фактично воно не встановлене, стоїть на складі", - пояснює необхідність реєстру майна Олександр Лукашов.

Кожному по "мультипаспорту"

Нарешті, найважливішою частиною "електронного уряду" на Харківщині стане пілотна система електронної реєстрації та ідентифікації громадян, яка працюватиме за принципом одноразового введення даних.

Наприклад, в лікарні вас більше не питатимуть про дату народження або місце проживання - ця інформація вже буде в системі. Більш того, лікарі матимуть доступ до всієї медичної історії пацієнта. Так само співробітники банку отримають інформацію щодо банківської історії людини. При цьому кожна структура матиме доступ лише до тієї інформації, яка її стосується. Тобто податківці, наприклад, не зможуть отримати медичну інформацію про людину - і навпаки.

Ця система буде універсальною та об'єднає різні способи електронної ідентифікації громадян, які зараз розробляються в Україні - і за допомогою кредитної картки, і за допомогою мобільного телефону чи електронних ключів. Також можлива реєстрація та розпізнавання громадян за їхніми біометричними параметрами - відбитками пальців тощо.

Реалізація цього проекту дозволить органам влади надавати в електронному вигляді будь-які адміністративні послуги, для отримання яких сьогодні громадянам необхідно особисто приходити до ЦНАПів. Так можна буде отримати довідку про склад сім'ї, про доходи або, наприклад, про відсутність судимості. Оформити право власності на землю чи будинок. Подати документи на призначення субсидії, заповнити декларацію про доходи тощо.

За Харковом - вся Україна

Звичайно, одразу ро-зібратися в електронних сервісах буде непросто. Для цього держслужбовці пройдуть програму перепідготовки, а для користувачів підготують посібники.

Зрозуміло, що запровадження системи "електронного уряду" неможливе й без технічного переоснащення, особливо в районах, де комп'ютерна техніка є далеко не у всіх місцевих радах. Для вирішення цієї проблеми, за словами Олександра Лукашова, будуть залучатися донорські кошти.

"Весь проект "електронного уряду" фінансується нашим партнером - Міжнародним агент-ством регіонального розвитку "Глобі", яке вкладає власні кошти та залучає для цього інших іноземних донорів. Більше того, коли випробування будуть завершені, а система буде доопрацьована до повної відповідності вимогам ХОДА, агентство "Глобі" безоплатно передасть її у державну власність. Відповідну угоду про це ми уклали 16 жовтня", - наголошує Олександр Лукашов.

"Електронний уряд" працюватиме у тестовому режимі кілька місяців, після чого систему запустять повноцінно. Якщо вона успішно "приживеться" в Харківській області, систему запровадять по всіх регіонах країни.

Довідково

Пропозиція щодо розробки системи "електронного уряду" надійшла до Харківської обласної адмі-ністрації у травні цього року від Міжнародного агентства регіонального розвитку "Глобі" та британської компанія "Портіс Консалтинг", фахівці якої займалися реформуванням в країнах з економікою, що розвивається, де існувала проблема корупції та державної неефективності - тобто проблеми, схожі з українськими. Головним розробником системи, яка отримала назву "GovPort", виступила британська компанія "Віза Порт". Компанія п'ять місяців працювала над розробкою програмного продукту - платформи, на базі якої можна створювати різні сервіси для громадян. Для подальшої розробки конкретних сервісів на платформі "GovPort" міжнародним агентством "Глобі" залучаються харківські IT-компанії.

 

 

Переглядів: 525 | Додав: trudovaslava | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar